Η Σαουδική Αραβία έχει προσφερθεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων σταδίων στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, εάν οι δύο χώρες συμφωνήσουν να συνεργαστούν με την περιοχή του Περσικού Κόλπου για να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2030, αποκαλύπτει η σελίδα Politico.
Ως αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα φιλοξενήσουν τα 3/4 των αγώνων της διοργάνωσης, σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε η Ριάντ.
Η αξιοσημείωτη αυτή πρόταση, η οποία αφορά επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ, συζητήθηκε ιδιωτικά από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τον σημερινό πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022, ανέφερε επίσημος.
Σύμφωνα με αναφορές ενός άλλου επισήμου, στις ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πρωθυπουργών η Σαουδική Αραβία ήταν έτοιμη να καλύψει το πλήρες κόστος της διοργάνωσης για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αν φυσικά το 75 τις εκατό των αγώνων λάβει χώρα στην Σαουδική Αραβία.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την αξιολόγηση αυτής της πρότασης από Αθήνα και Κάιρο. Ωστόσο είναι γνωστό ότι Ελλάδα, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία πρότειναν την φιλοξενία του τουρνουά του 2030 από κοινού, μία πρόταση για την οποία η Ελλάδα κατακρίθηκε πέρυσι.
Διηπειρωτική Συνεργασία
Εννοείται πως η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας θα αποτελεί προϊόν έντονης κριτικής, αφού πολλοί πιστεύουν πως οι Σαουδάραβες επιθυμούν την εξαγορά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου για δικό τους συμφέρον.
Η χώρα δεν θα είχε την ίδια τύχη εάν προσπαθούσε να διοργανώσει το τουρνουά μόνη της, αφού το φετινό μουντιάλ διεξάχθηκε σε χώρα της Μέσης Ανατολής.
Οι κύριοι ανταγωνιστές της Σαουδικής Αραβίας είναι οι δύο προτάσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας και αντίστοιχα της Αργεντινής, της Ουρουγουάης, της Παραγουάης και της Χιλής.
Ο Μπιν Σαλμάν Μας Υποσχέθηκε…
Αν και άνθρωποι της Δύσης αντιτίθενται με την διεξαγωγή ενός τέτοιου τουρνουά στην χώρα της Μέσης Ανατολής, λόγω των περιορισμένων δικαιωμάτων των γυναικών και των αντίξοων συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται οι μετανάστες εργάτες στα νέα στάδια, ο Μπιν Σαλμάν φαίνεται να απολαμβάνει την ενεργειακή κρίση στην περιοχή.
Ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός υπέγραψε διάφορες διμερείς συμφωνίες στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι, υπόσχοντας πως θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα κέντρο διαμοιρασμού "πράσινου υδρογόνου".
Η χώρα έχει στενές διπλωματικές σχέσεις και με την Αίγυπτο, αφού τον Ιούνιο υπογράφηκαν συμφωνίες επενδύσεων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.