Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ανέφερε ότι συγκροτήθηκαν τρεις επιτροπές, οι οποίες μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα
«Δυσανάλογο», χαρακτήρισε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107, 7 και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη, τον θόρυβο, που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, το οποίο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις μερίδας του καλλιτεχνικού κόσμου.
«Όλος ο θόρυβος έχει ξεκινήσει από την έκδοση του Π.Δ., το οποίο είναι το προσοντολόγιο για τους υπαλλήλους του δημοσίου και καλύπτει όλους τους κλάδους. Δεν είναι μία και δύο σελίδες. Είναι 250 σελίδες. Να καταλάβουμε, δηλαδή, γιατί πρόκειται.
Είναι ένα πολύ μεγάλο νομοθετικό διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει πολλές υποθέσεις. Και τι κάνει; Φωτογραφίζει την υπάρχουσα κατάσταση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για τα άτομα, που έχουν τελειώσει δραματικές σχολές ή σχολές χορού επί παραδείγματι ή ωδεία, τότε το κρίσιμο σημείο είναι ότι αυτές δεν είναι διαβαθμισμένες μέχρι σήμερα και δεν θεωρούνται ότι είναι αντίστοιχες με πανεπιστημιακού επιπέδου.
Πόσους αφορά αυτό το πράγμα; Όχι, πάνω από 50 άτομα σε όλη τη χώρα. Είναι τα άτομα εκείνα, τα οποία έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο, όχι ως καλλιτέχνες αλλά έχουν προσληφθεί ως υπάλληλοι του Δημοσίου. Αυτοί είναι ως Δ.Ε. ως Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως που μπαίνουν μέσω ΑΣΕΠ», επισήμανε ο υφυπουργός Παιδείας υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως: «Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, έχουν ειδικό τρόπο επιλογής, ως καλλιτέχνες, όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι, το τονίζω αυτό το πράγμα, έχουν ειδικό τρόπο επιλογής και έχουν και ειδικό μισθολόγιο ως καλλιτέχνες. Επομένως, ο θόρυβος είναι δυσανάλογος σε σχέση με το αντικείμενο.
Παρόλα αυτά επειδή αυτό είναι ένα θέμα που χρονίζει κι όταν λέμε χρονίζει, όπως αναφέρατε σωστά, από το 2003 που καταργήθηκαν τα τριετή ΤΕΙ και έγιναν τετραετή, έπαψε να υπάρχει η αντιστοίχιση αυτών των σχολών. Ορθώς.
Το πρόβλημα, όμως, στην πραγματικότητα χρονίζει εδώ και πολλές δεκαετίες. Ψάχνοντας να βρω τις διατάξεις που αναφέρονται στον νόμο, βρήκα διατάξεις που ανατρέχουν στο ΄53, στο ΄59, στο 1971, στο 1981. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που κανένας δεν αντιμετώπισε.
Η παρούσα κυβέρνηση είπε ότι θα το αντιμετωπίσει, δηλαδή θα προβεί σε διαβάθμιση και αντιστοίχιση αυτών των σχολών. Μιλάμε για τις ιδιωτικές σχολές και για κάτι το οποίο θα είναι πανεπιστημιακού επιπέδου σε παραστατικές τέχνες. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Ο κ. Συρίγος, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι: «Υπάρχουν τέσσερις σχολές Καλών Τεχνών στην Ελλάδα στις οποίες δεν μπαίνει κάποιος μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά με το ταλέντο του.
Υπάρχουν και κρατικές σχολές για αυτό το αντικείμενο. Από εκεί και πέρα, όμως, καμία από αυτές δεν είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Τέλος, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι συγκροτήθηκαν τρεις επιτροπές, οι οποίες μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα διαβαθμιστούν και θα αναβαθμιστούν οι συγκεκριμένες σχολές. Σε αυτές συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Παιδείας και ένας επιφανής εκπρόσωπος ανά τομέα από τους καλλιτέχνες.