Στην τελική ευθεία των εκλογών μπαίνει η χώρα μας, με το νέο έτος να σηματοδοτεί την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο φουντώνει η συζήτηση γύρω από τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών.
Επικρατέστερος μήνας φαίνεται ότι είναι ο Απρίλιος. Ειδικότερα, σύμφωνα με το 1ο σενάριο αν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα λάβει χώρα στις 14 Μαΐου.
Σύμφωνα με το 2ο σενάριο αν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση γίνει στις 9 Απριλίου η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου. Υπενθυμίζεται πως το σύνταγμα προβλέπει ότι οι εκλογές γίνονται εντός 30 ημερών από τη διάλυση της Βουλής.
Ωστόσο, μεσολαβεί και ένα διάστημα όπου η πρόεδρος της Δημοκρατίας εφόσον δεν υπάρχει σχηματισμός κυβέρνησης στην πρώτη κάλπη, θα πρέπει να δώσει τις διερευνητικές εντολές, να καλέσει και όλους τους αρχηγούς εφόσον δεν τελεσφορήσει καμία από αυτές και κατόπιν εαν δεν τελεσφορήσει κάποια από αυτές τις διαδικασίες να καλέσει τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να δώσει εντολή υπηρεσιακής κυβέρνησης για να προχωρήσουν σε εκλογές. Συνεπώς χρειάζεται περίπου 41 ημέρες.
Οι μεγάλες μάχες της Βουλής έως τις εκλογές
Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, τουλάχιστον 60 δύσκολες ημέρες περιμένουν τα κόμματα στη Βουλή, καθώς οι δυνάμεις που πήραν το πολύτιμο "εισιτήριο" τον Ιούλιο του 2019 επιθυμούν να κερδίσουν τις τελευταίες εντυπώσεις λίγο πριν στηθούν οι κάλπες. Στην Ολομέλεια, στις Επιτροπές, στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και στις ειδικές συνεδριάσεις τα επίδικα είναι πολλά και οι διαφορές μεγάλες. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να κορυφωθεί η σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, καθώς η Διάσκεψη των Προέδρων θα ασχοληθεί με την ανανέωση της θητείας μελών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ζήτημα των παρακολουθήσεων αναμένεται να κυριαρχήσει, με την αντιπολίτευση να ζητεί νέες εξηγήσεις και στοιχεία κυρίως ως προς τους λογαριασμούς των εταιριών που φέρονται να σχετίζονται με τις υποκλοπές.
Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να πυκνώσουν τις εμφανίσεις τους στο Κοινοβούλιο, αναδεικνύοντας ζητήματα της επικαιρότητας ή αντιδρώντας στα νέα νομοθετήματα που σχεδιάζει να φέρει η πλειοψηφία. Είχε συζητηθεί η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να θέλει να κάνει "δώρο" στην κυβέρνηση την επιπλέον συσπείρωσή της, αφού ήδη η Νέα Δημοκρατία πήρε ψήφο εμπιστοσύνης μέσω του προϋπολογισμού. Στην τελευταία στροφή πριν από τις εκλογές μια τέτοια κίνηση δεν θεωρείται ενδεδειγμένη εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Για τον τρέχοντα μήνα δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή. Δεν αποκλείεται, βέβαια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το επιδιώξει καταθέτοντας νέα ερώτηση στην ώρα του πρωθυπουργού. Πηγές από την Κουμουνδούρου αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήδη μιλούν για τα 398 νομοθετήματα που έφερε η κυβέρνηση στην Ολομέλεια τα τρία τελευταία χρόνια. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ψήφιση ακόμα πολλών νομοσχεδίων που θα μπουν στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια από 17 υπουργεία. Ο πρωθυπουργός έχει απαιτήσει από τους επικεφαλής των χαρτοφυλακίων να μην κατεβάσουν τα μολύβια μέχρι τις εκλογές. Από το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζονται ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα ακίνητα του δημοσίου και τη σύσταση μητρώου παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους. Από το υπουργείο Εσωτερικών το νέο νομοθέτημα αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και από το υπουργείο Δικαιοσύνης το νέο πλαίσιο πόθεν έσχες. Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει νομοσχέδιο σχετικά με νέα κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών και το υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων ρυθμίσεις, για τις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, καθώς και προγράμματα υποστήριξης ανέργων.
Πεδίο σύγκρουσης ενδεχομένως να αποτελέσει το θέμα της ψήφου των αποδήμων και η πιθανότητα να προβλεφθεί σύνδεση του αριθμού των βουλευτών που θα εκλεγούν από τους Έλληνες του εξωτερικού με τον αριθμό όσων θα ψηφίσουν. Ήδη πάντως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που αριθμούν μαζί 110 βουλευτές, έχουν δηλώσει πως δεν θα στηρίξουν μια τέτοια πρωτοβουλία (απαιτείται πλειοψηφία 2/3) και χρεώνουν στο Μαξίμου τον πολύ μικρό αριθμό εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους των αποδήμων.