Κατά τον χαιρετισμό της, τόνισε ότι χάρις στον ξενώνα αυτόν, οι κρατούμενες που έχουν ξεκινήσει θεραπεία απεξάρτησης μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες ολόκληρο το 24ωρο. Όπως είπε: «Μακριά από το κελί της φυλακής, σε ένα περιβάλλον ασφαλές και αξιοπρεπές, πλαισιωμένες από την ομάδα του θεραπευτικού προσωπικού, θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να οδηγηθούν στην πλήρη απεξάρτηση, αλλά και στην ομαλή επανένταξη στην κοινωνία, μετά την αποφυλάκισή τους».
Επισήμανε, επίσης, ότι «ο δρόμος φαίνεται μακρύς και δύσκολος, αλλά, μέσα από τον καινούργιο αυτόν χώρο γίνεται βατός και υπόσχεται την έξοδο προς μια ζωή αυτόνομη και δημιουργική» και πρόσθεσε: «Ο εγκλεισμός παύει να είναι ανυπόφορος, η στέρηση της ελευθερίας δεν βαραίνει όσο πριν, τα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο και οι ελπίδες για μια δυναμική επανεκκίνηση ζωντανεύουν».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «οι κρατούμενες, γυναίκες ευάλωτες και ψυχοσυναισθηματικά τραυματισμένες, έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, να ενισχύσουν την αυτογνωσία τους, να αναγνωρίσουν τις αιτίες του εθισμού τους και τις επιβαρυντικές συνθήκες που τις οδήγησαν στην παραβατικότητα. Να αισθανθούν ότι δεν είναι ανυπεράσπιστες και εγκαταλελειμμένες και ότι, με την κατάλληλη υποστήριξη, τη μέριμνα και την αγάπη των θεραπευτών και εμπλεκόμενες ενεργά στη διαδικασία της προσωπικής τους αλλαγής, μπορούν να πάρουν και πάλι στα χέρια τους το αύριο».
Καταλήγοντας, συνεχάρη τους υπεύθυνους του προγράμματος για τις ακάματες προσπάθειές τους να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση, στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι, μέσω των προγραμμάτων αυτών, όλο και περισσότερες αποφυλακιζόμενες θα επανέλθουν στην κοινωνία απελευθερωμένες από τα δεσμά της χρήσης, εξοπλισμένες με δεξιότητες, ικανές να δημιουργήσουν σχέσεις αληθινής επικοινωνίας. «Γυναίκες που θα έχουν αποβάλει τον φόβο και θα έχουν μετατρέψει το οδυνηρό τους βίωμα σε δύναμη ζωής» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την πτέρυγα των φυλακών με τις κρατούμενες μητέρες και τα παιδιά τους.
Θεραπευτικό πρόγραμμα KEΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
Το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών προσφέρει ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα σε δυο στάδια, το Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Κρατουμένων και τη Θεραπευτική Κοινότητα Απεξάρτησης. Οι δυο αυτές μονάδες διασυνδέονται με κέντρα υποδοχής και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στην κοινότητα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την εξάρτηση, την παραβατικότητα και τον εγκλεισμό, με στόχο την επανένταξη στην κοινωνία.
Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, μετά την ημερήσια συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας δεν θα επιστρέφουν στους θαλάμους της φυλακής αλλά θα παραμένουν σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα προωθεί τις ίδιες αξίες και τους ίδιους στόχους με τη Θεραπευτική Κοινότητα. Ο κατάλληλα διαμορφωμένος ξενώνας διαθέτει όλες τις αναγκαίες υποδομές για τη φιλοξενία 16 γυναικών.
Πρόκειται για κομβική εξέλιξη, η οποία αναβαθμίζει το θεραπευτικό πλαίσιο και ενισχύει δραστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ευόδωσης της προσπάθειας των κρατούμενων γυναικών. Επιπλέον, ο ξενώνας και η νέα 24ωρη λειτουργία αναμένεται να δώσουν τη δυνατότητα θεραπείας σε περισσότερες κρατούμενες και συνιστούν ένα ακόμα βήμα προόδου στην προσπάθεια για ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες απεξάρτησης στο πλαίσιο του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος.
Η παρουσία του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στον χώρο του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010 με τη λειτουργία εβδομαδιαίων Ομάδων Συμβουλευτικής Υποστήριξης σε εξαρτημένες κρατούμενες. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ξεκίνησε και η 8ωρη καθημερινή λειτουργία της κύριας φάσης θεραπείας, της ομώνυμης Θεραπευτικής Κοινότητας, ο ξενώνας της οποίας εγκαινιάστηκε σήμερα.
Από την έναρξη της λειτουργίας στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών, το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ έχει εξυπηρετήσει συνολικά 1.379 περιπτώσεις εξαρτημένων κρατούμενων γυναικών στην αρχική φάση της Συμβουλευτικής (Ιούνιος 2010 - Οκτώβριος 2022), και 464 άτομα στην κύρια φάση θεραπείας, τη Θεραπευτική Κοινότητα (Δεκέμβριος 2010-Οκτώβριος 2022). Σήμερα, στη Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ συμμετέχουν 14 κρατούμενες.
Η δημιουργία του ξενώνα, ο οποίος επιτρέπει τη μετάβαση της Θεραπευτικής Κοινότητας σε 24ωρη λειτουργία, επτά μέρες την εβδομάδα, αναβαθμίζει δραστικά το θεραπευτικό πλαίσιο. Τα μέλη της κοινότητας έχουν πλέον τη δυνατότητα να συμβιώνουν αδιαλείπτως σε ασφαλές περιβάλλον που υποστηρίζει την απεξαρτητική προσπάθεια και προωθεί τις αξίες και τις αρχές του θεραπευτικού προγράμματος.
Ο ξενώνας 16 ατόμων θα δώσει τη δυνατότητα θεραπείας σε περισσότερες κρατούμενες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης και εμπλοκής με το νόμο. Επιπλέον, η συνακόλουθη διεύρυνση του ωραρίου της Θεραπευτικής Κοινότητας θα επιτρέψει και τη διεύρυνση των προσφερόμενων υπηρεσιών από το δίκτυο εθελοντών και συνεργατών του προγράμματος.
Μέσα στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης και ολοκληρωμένης θεραπευτικής παρέμβασης εντός και εκτός του σωφρονιστικού πλαισίου, το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στοχεύει στην εκπαιδευτική, κοινωνική, και επαγγελματική επανένταξη των μελών του, μέσω της καλλιέργειας των δεξιοτήτων εκείνων που θα τους βοηθήσουν να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους, να ονειρευτούν και να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Είναι, άλλωστε, ερευνητικά τεκμηριωμένο ότι η θεραπεία απεξάρτησης είναι αποτελεσματική τόσο σε σχέση με την εξάρτηση όσο και σε σχέση με την πρόληψη της εγκληματικότητας.
Το δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
Τo KΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ με έδρα την Αθήνα δραστηριοποιείται με μονάδες στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι, στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού «'Αγιος Παύλος», στο Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου, στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών, στον Συμβουλευτικό Σταθμό Λειβαδιάς. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει συμβουλευτική υποστήριξη κρατουμένων στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, στο Κατάστημα Κράτησης 'Αμφισσας και στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου. Μεταξύ των μονάδων του συγκαταλέγονται και τρεις (3) Θεραπευτικές Κοινότητες για κρατούμενους, στα Καταστήματα Κράτησης Κορυδαλλού Ι & ΙΙ και στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών. Διαθέτει επίσης Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων στην πόλη της Αθήνας.