Δια ψηφοφορίας επιλέχθηκαν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που θα ερευνήσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις θέσεις του προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα της επιτροπής εκλέχθηκαν οι Γιάννης Κεφαλογιάννης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και Στάθης Κωνσταντινίδης αντίστοιχα λαμβάνοντας από 16 ψήφους.
Ο κ. Δημήτρης Μπιαγκής (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) που είχε προταθεί για αντιπρόεδρος έλαβε 10 ψήφους και η κυρία Σουλτάνα Ελευθεριάδου μειοψήφησε με 9 ψήφους για την θέση γραμματέα ενώ υπήρξαν και 2 «λευκά».
Από την ψηφοφορία έλλειπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άγγελος Τόλκας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της ΝΔ για το προεδρείο έλαβε μια παραπάνω ψήφο (σ.σ. η ΝΔ συμμετέχει στην επιτροπή) με 15 βουλευτές.
Με το καλημέρα.......
Με ένταση επί διαδικαστικών θεμάτων ξεκίνησε η συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής η οποία καλείται να ερευνήσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρότεινε να υπάρξει διακομματικό προεδρείο υποστηρίζοντας ότι η τοποθέτηση βουλευτών της ΝΔ στις θέσεις του προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα αλλοιώνει τον χαρακτήρα της εξεταστικής που συγκροτείται μετά από απόφαση των κομμάτων της μειοψηφίας. Με την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη συντάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΝΔ επισήμανε πως η συγκρότηση των προεδρείων όλων των προηγούμενων εξεταστικών και προανακριτικών προκύπτει με ψηφοφορία και πρότεινε για πρόεδρο τον βουλευτή της Γιάννη Κεφαλογιάννη και για αντιπρόεδρο την κα Άννα Μάνη Παπαδημητρίου.
Ένταση
Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένταση καθώς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρότεινε να υπάρξει διακομματικό προεδρείο με τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Μπιάγκη στην θέση του αντιπροέδρου.
Η κυρία. Ευαγγελία Λιακούλη αναπτύσσοντας την θέση του κόμματός της φέρεται να είπε ότι η τοποθέτηση βουλευτών της ΝΔ στις θέσεις του προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα αλλοιώνει τον χαρακτήρα της εξεταστικής που συγκροτείται μετά από απόφαση των κομμάτων της μειοψηφίας. Με την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη συντάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι στηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και την τοποθέτηση του κ Μπιαγκή στην θέση του αντιπροέδρου της επιτροπής και συμπλήρωσε το «κοινό ψηφοδέλτιο» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με το όνομα της κυρίας Σουλτάνας Ελευθεριάδου για την θέση γραμματέα.
Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές της ΝΔ κατηγόρησαν τους εισηγητές της αντιπολίτευσης για «παρελκυστική» τακτική ενώ ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος φέρεται να είπε «επιβεβαιώνεται σήμερα ότι ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε διακομματικό προεδρείο εξεταστικών ή προανακριτικών εξηγώντας πως η επιτροπή λειτουργεί ως ανακριτικό και όχι ως πολιτικό όργανο ενώ πρόσθεσαν ότι η επιλογή των προσώπων για την έδρα της επιτροπής γίνεται δια ψηφοφορίας.
Αναφορικά με το πλαίσιο των συνεδριάσεων η ΝΔ πρότεινε να υπάρξει πλήρης μυστικότητα ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζήτησαν δημοσιοποίηση των πρακτικών αφού πρώτα αφαιρεθούν τυχόν αποσπάσματα που αφορούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας.