Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, φέτος θα είμαστε περίπου το 4% των αφίξεων στην ΕΕ, από πάνω από 60% των αφίξεων που ήμασταν το 2015, Δεν είμαστε πλέον η πύλη εισόδου, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Επισήμανε μάλιστα ότι ενώ υπήρχαν 202.000 εκκρεμή αιτήματα ασύλου το καλοκαίρι του 2019, σήμερα έχουν μείνει 35.000, και θα φτάσουμε σχεδόν στο μηδέν έως το τέλος του χρόνου.
Αναφερόμενος στην αίσθηση ότι έχουμε εκατομμύρια ξένους στην Ελλάδα είπε ότι αυτό δεν ισχύει. Οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα είναι το 0,3% του πληθυσμού ενώ οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που ζουν στη χώρα είναι το 0,5% του πληθυσμού είπε ο κ. Νοταράκης.
Απαντώντας στην ουσία της ερώτησης ο κ. Μηταράκης περιέγραψε: «Μεταγενέστερο είναι ένα αίτημα που υποβάλει κάποιος που έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου, όχι βάσει της παλιάς του υπόθεσης, δεν είναι έφεση, αλλά βάσει πιθανόν νέων στοιχείων που μπορεί να έχουν προκύψει.
Αυτά εξετάζονται ταχύτατα κατά προτεραιότητα μέσα σε λίγες μέρες και εάν υπάρχει απορριπτικό και βγαίνει απαράδεκτο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα γι’ αυτόν που υπέβαλε το αίτημα. Επειδή υπήρχε μία καταχρηστική συμπεριφορά σε αυτά τα αιτήματα νομοθετήσαμε πρώτον το 2019 ότι το δεύτερο μεταγενέστερο αγνοείται σε περίπτωση απέλασης, δηλαδή αν κάποιος υποβάλει δεύτερο μεταγενέστερο και έχει εντολή απέλασης, αγνοείται και απελαύνεται και το 2021 βάλαμε και παράβολο 100 ευρώ, στο δεύτερο μεταγενέστερο αίτημα και μετά ώστε να μην ασκείται καταχρηστικά».
Από την πλευρά του, ο κ. Μπογδάνος είπε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης δεν είναι σύμφωνες με τον προγραμματικό λόγο της ΝΔ για την απέλαση των παρανόμως εισελθόντων, δίνοντας, όπως είπε, στους "λαθρομετανάστες", μια ακόμα ευκαιρία για να παραμείνουν στη χώρα.