Τα εκλογικά διλήμματα για τις επόμενες κάλπες αλλά και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην έναρξη του 14ου τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ, το οποίο πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, έκανε ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου και έδωσε το στίγμα για το επόμενο σιάστημα, με φόντο τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο πρωθυπουργός αφού επανέλαβε ότι έχει ορίζοντα 4ετίας για την παρούσα κυβέρνηση επεσήμανε: «Η σκέψη αρχίζει από "Σ". Και από "Σ" αρχίζουν τρεις λέξεις που θα σκεφτούν όλοι οι Έλληνες στην κάλπη. Σταθερότητα-Συνέχεια-Συνέπεια. Και σίγουρα θα αποφασίσουν σωστά με το μυαλό και με την καρδιά».
Ειδικότερα, αναφερόμενος στα διλήμματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρηση τόνισε: «Μέχρι σήμερα πήγαμε τη χώρα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πισωγυρίσει στην υπανάπτυξη, στο διχασμό, στη μίζερη εθνική περιθωριοποίηση. Γι' αυτό και η συνέχεια της εθνικής προόδου ταυτίζεται τελικά με τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού. Και με τη σειρά της με μία σταθερή και ισχυρή Κυβέρνηση. Αυτή συνεπάγεται και ένα ισχυρό κράτος». Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης «Να γιατί δυνατή Νέα Δημοκρατία σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Και να γιατί με περιχαρακωμένα τα άλλα κόμματα η νέα αυτοδύναμη Κυβέρνηση παύει να γίνεται παραταξιακός στόχος, προκύπτει πλέον ως αντικειμενική αναγκαιότητα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ακόμη περισσότερο απευθυνόμενος στους πολίτες: «'Εχοντας νωπή στη μνήμη τους το τι έζησαν από το 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2019, θα μπορούν να συγκρίνουν βλέποντας τι έγινε πριν και τι έγινε μετά. Και βάζοντας με το μυαλό τους τους παλιούς πρωταγωνιστές που όλοι γνωρίσαμε στη θέση των νέων προκλήσεων που ζήσαμε. Αλλά και στη θέση εκείνων που μπορεί να ζήσουμε στο μέλλον. Παράλληλα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ποια δύναμη εξελίσσεται και ποια μένει δέσμια του παρελθόντος. Να ζυγίσουν αν αυτή η αναγέννηση αξίζει να συνεχιστεί ή αν ο τόπος θα ξανακυλήσει στο βάλτο τον οποίο όλοι γνωρίσαμε. Και να αξιολογήσουν, τέλος, ποιο κόμμα μπορεί να εκλέγεται για να κυβερνά μόνο του αλλά ξέρει να διοικεί ενωτικά και να απευθύνεται χωρίς παρωπίδες σε όλους».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έναν εκτενή απολογισμό του κυβερνητικού έργου, υπογραμμίζοντας ότι έγιναν πολλά μέσα σε 33 μήνες κυβερνητικής θητείας της ΝΔ. Σημείωσε ότι έμεινε συνεπής στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Ανέφερε ότι η χώρα, «εξαντλημένη από μια δεκαετή οικονομική περιπέτεια, με διχασμένη την κοινωνία της από τέσσερα χρόνια λαϊκισμού, τον Ιούλιο του 2019 γύρισε σελίδα» και αναστήλωσε την οικονομία της, αποκατέστησε την αξιοπιστία της πατρίδας, φέρνοντας νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, ανακούφισε τους πολίτες από τους βαρείς φόρους, τους ένωσε ξανά κάτω από ένα κοινό αίσθημα ασφάλειας, εκσυγχρόνισε και ψηφιοποίησε το κράτος, άλλαξε ριζικά την κατεύθυνση της παιδείας, προστάτευσε τους πιο αδύναμους και πάνω από όλα ξαναέδωσε αυτοπεποίθηση στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, τους οποίους έκανε υπερήφανους για την πατρίδα τους.
Διεμήνυσε πως «είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία» και ταυτόχρονα -υπενθυμίζοντας τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ανήκομεν εις την Δύσιν»- τόνισε: «Είμαστε μέρος της Δύσης. Προσθέτουμε σήμερα: είμαστε μέρος της ιστορίας της, είμαστε μέρος του πολιτισμού της. Στη Δύση οικοδομούμε τις συμμαχίες μας, αντί να τις αναζητούμε μετέωροι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Και υπηρετούμε με συνέπεια τις υποχρεώσεις μας προς τους φίλους μας ώστε να μπορούμε και εμείς να ζητούμε, αν χρειαστεί, τη δική τους έμπρακτη συμπαράσταση. Τελεία και παύλα».
Απευθυνόμενος στα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη διεμήνυσε: «Εχθρός μας είναι ο κυβερνητισμός, η έπαρση και ο παραγοντισμός. Οι τέσσερις λέξεις "το είπαμε, το κάναμε" είναι το σύνθημά μας και η παρακαταθήκη μας καθώς υπηρετούμε όλους τους Έλληνες».