Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Δένδιας για Τουρκία: Οποιαδήποτε πρόταση για «συνεκμετάλλευση» είναι εκτός πραγματικότητας

Αναφορές στα ελληνουτουρκικά περιελάμβανε μεταξύ άλλων η συνέντευξη του  Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο “CNN Greece”. 

"Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και η αποκήρυξη κάθε μορφής αναθεωρητισμού καθίστανται περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιτακτικές ανάγκες με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών και τη μείωση των εντάσεων στη ευρύτερη περιοχή.
Η Ελλάδα επιθυμεί να συμβάλει εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και να παγιώσει τη θέση της ως παράγων σταθερότητας και συνεργασίας, έχοντας ως αιχμή του δόρατος στην εξωτερική της πολιτική τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Αυτές τις αρχές προβάλλουμε σε όλες τις επαφές μας με τους Τούρκους αξιωματούχους. Από την άλλη πλευρά, δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις.
Γνωρίζουμε ότι η τουρκική πολιτική παραμένει μία πρόκληση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρατηρήσαμε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας μετά την πρόσφατη υιοθέτηση της «Στρατηγικής Πυξίδας» από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, αντίδραση που δεν συνάδει με μία χώρα η οποία προσβλέπει στο ευρωπαϊκό της μέλλον" ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. .

Εκτίμησε δε πως εναπόκειται πλήρως στην τουρκική πλευρά, "το εν γένει θετικό κλίμα της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να έχει συνέχεια και να επιβεβαιωθεί στην πράξη από τις μετέπειτα εξελίξεις"..

Σε ερώτηση για το  πώς αξιολογεί η Ελλάδα την ευδιάκριτα σταθερή αναφορά στην τουρκική ρητορική για συνεργασία στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του Αιγαίου. ο κ. Δένδιας σχολίασε: 

"Η θέση της χώρας μας είναι σαφής και δεδομένη: έχουμε μία συγκεκριμένη διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, διαφορά η οποία πρέπει να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και, ιδιαίτερα, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Εάν δεν επιτευχθεί διμερής συμφωνία στο συγκεκριμένο πλαίσιο, προτείνουμε να παραπεμφθεί το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι μια πολιτική αρχών, οι οποίες απορρέουν από το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και αυτές τις αρχές θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα. Υπό την έννοια αυτή, οποιαδήποτε πρόταση για «συνεκμετάλλευση» είναι εκτός πραγματικότητας".


"Η ρωσική εισβολή θέτει όλους μας μπροστά σε νέες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όταν κατασταλάξουν τα πράγματα –και εύχομαι ειλικρινώς η κατάσταση να αποκλιμακωθεί σύντομα – θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές προκλήσεις.Και δεν μιλώ μόνον για τη γεωπολιτική σφαίρα αλλά και άλλες προκλήσεις, όπως η ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, οι επιπτώσεις στην οικονομία και η εξασφάλιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Για μας, οι βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής παραμένουν σταθεροί και απόλυτοι: σεβασμός της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Ωστόσο, η νέα, ρευστή ακόμα, κατάσταση, φέρνει εξ αντικειμένου στο προσκήνιο την ανάγκη για ευρύτερη επαναξιολόγηση προτεραιοτήτων από όλους τους διεθνείς δρώντες. Στόχος μας είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός περιφερειακού συστήματος που θα διασφαλίζει την μελλοντική σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Σε ό,τι αφορά τα ζητούμενα της εθνικής μας ατζέντας, πιστεύω πώς τα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας που έχει αναπτύξει η χώρα μας με άλλες χώρες της περιοχής μπορούν να λειτουργήσουν ως μια στέρεη βάση, πάνω στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν ευρύτερες συνεργασίες σε μια σειρά τομείς που μέλλεται να μας απασχολήσουν όλο και περισσότερο στο άμεσο μέλλον, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η πολιτική προστασία και ο τουρισμός.

Αυτό προϋποθέτει βέβαια, ότι όλες οι χώρες της περιοχής θα απόσχουν από αναθεωρητισμούς και επιθετικές κινήσεις, καθώς και από ρητορική εις βάρος άλλων κρατών" ανέφερε επίσης. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά