Πολιτική

Μητσοτάκης από Κοζάνη: Παράταση λιγνιτικών μονάδων έως το 2028

Η χώρα προχωρά σε προσαρμογή του ενεργειακού πλάνου λόγω κρίσης

Την προσαρμογή του πλάνου της απολιγνιτοποίησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα προχωρά σε προσαρμογή του ενεργειακού πλάνου και στο πλαίσιο αυτό θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ως προσωρινό μέτρο ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο λόγω της τρέχουσας συγκυρίας, χωρίς οι όποιες προσαρμογές να μεταβάλλουν τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης των εκπομπών κατά 50% έως το 2030.

O πρωθυπουργός χαρακτήρισε ξεχωριστή τη σημερινή μέρα για τη δυτική Μακεδονία, που αποκτά το πρώτο μεγάλο έργο ορόσημο για τον οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της. Το έργο, όπως είπε, συμβολίζει τη συνολική αλλαγή στο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας και αποτυπώνονται οι εθνικοί στόχοι για φθηνή και καθαρή ενέργεια και νέες δουλειές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ενεργειακή μας θωράκιση πρέπει να είναι εξασφαλισμένη και σίγουρη σε μόνιμη βάση και αυτό μας το προσφέρουν ο αέρας, ο ήλιος, τα νερά μας σε συνδυασμό με την τεχνολογία, ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι το να μπορούμε να καλύπτουμε τα κενά στην ημερήσια κατανομή έχει ξεχωριστή σημασία.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει σύντομα τον πρώτο κλιματικό νόμο και θα τεθούν οι στόχοι μέχρι το 2030.

To φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη είναι το μεγαλύτερο ενιαίο έργο ΑΠΕ που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με πλαίσια διπλής όψεως στην Ευρώπη. Έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τη κατασκευή συνολικά 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες, που συνδέονται σε υπό κατασκευή υποσταθμό υψηλής τάσης εντός του έργου και διασυνδετική γραμμή υψηλής τάσης περίπου 12 χιλιομέτρων από του υποσταθμό μέχρι το ΚΥΤ Καρδιάς.

Η ετήσια παραγωγή του φτάνει στις 350 γιγαβατώρες. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, με περίπου 40% ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία. Η παραγόμενη ισχύ θα εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας σε 75.000 νοικοκυριά, με το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...