«Οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης είναι μια από τις στέρεες βάσεις του Ευρωπαϊκού πολιτισμού στο σύνολο του. Κάθε προσπάθεια απόκρυψης τέτοιων καθοριστικών για την ιστορία των ευρωπαϊκών λαών πηγών πολιτισμού, στο όνομα δήθεν της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, οδηγεί στην αλλοίωση της ιστορικής πραγματικότητας. Και επιπλέον, όχι μόνο δεν συμβάλλουν σε ένα μέλλον ειρηνικό και δημιουργικό, αλλά δίνουν την αίσθηση ύπαρξης σκοπιμοτήτων που στοχεύουν σε μια Ευρώπη στερημένη από τα ίδια τα ιστορικά της θεμέλια». Τα παραπάνω τονίζονται στην ανακοίνωση συμπερασμάτων της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, που συνεδρίασε στην Κέρκυρα, αναφορικά με τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.
Στην ανακοίνωση, σε συνέχεια της κριτικής που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος για «τον θρησκευτικό αποχρωματισμό της Ευρώπης» επισημαίνεται ότι «στην 2η ενδιάμεση Έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης (Σεπτέμβριος 2021) δεν υφίσταται ουδεμία αναφορά στην αξία των χριστιανικών αξιών για την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης».
Οργουελιανή δυστοπία…
Η Διεθνής Γραμματεία της ΔΣΟ, που συνεδρίασε με τη συμμετοχή της αντιπροέδρου της Ρωσικής Κρατικής Δούμας κ. Άννας Κουζνετσόβα, υπογραμμίζει ότι «τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συμπεριληπτικότητας και υπέρ της εξάλειψης κάθε μορφής διακρίσεων εντός και εκτός Ευρώπης. Αντιλαμβανόμαστε, όμως, ότι ορισμένες σχολές σκέψεις, στο όνομα, δήθεν, της μη διάκρισης, τείνουν να καταργήσουν βασικές αρχές, όπως η πολυμορφία, ο πλουραλισμός, η πολυφωνία και η ετερότητα. Τα τελευταία χρόνια, διαγράφεται όλο και εναργέστερα η τάση για επικράτηση μιας κοινωνικής άποψης που προβάλει ως πρότυπο την ομογενοποίηση της ταυτότητας των εθνών και των ανθρώπων, και δι’ αυτής την εξάλειψη των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών τους.
Είναι πρόδηλο, πως μια ανάλογη οργουελιανή δυστοπία θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ενός ανθρωπολογικού τύπου χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την εξάλειψη κάθε ίχνους διαφορετικότητας και, μοιραία, την εύκολη χειραγώγηση αυτής της ανθρώπινης μάζας, η οποία θα στερείται της στοιχειώδους κριτικής σκέψης. Πρόσφατο, χαρακτηριστικό παράδειγμα, ευθείας υπονόμευσης των ευρωπαϊκών θεμελιωδών πυλώνων αποτελεί το προτεινόμενο σχέδιο Εσωτερικών Κατευθυντηρίων Γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πιο συμπεριληπτική επικοινωνία, το οποίο εισηγήθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος κα Helena Dalli. Πρόκειται για ένα κείμενο, το οποίο τελικά αποσύρθηκε, που αρνείται την όποια διαφορετικότητα απορρέει από την πολιτιστική και θρησκευτική ετερογένεια των ευρωπαίων πολιτών, δια της εισαγωγής ενός “ξύλινου”, αυτοματοποιημένου και ουδέτερου λεξιλογίου, που προτρέπει να αποφεύγεται η χρήση όρων και ονομάτων με αναφορά σε εθνότητα, γλώσσα, θρησκεία ή φύλο.
Η ΔΣΟ διαχωρίζει τη θέση της από μια τέτοια άποψη και καταδικάζει κάθε απόπειρα εξάλειψης της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρώπης, από όπου και αν προέρχεται. Επίσης, καταδικάζει κάθε απόπειρα εξάλειψης άλλων διαφορετικών χαρακτηριστικών των πολιτών που ανήκουν σε άλλες ιστορικές, πολιτισμικές πραγματικότητες. Η συρρίκνωση της ιστορικής αλήθειας του ευρωπαϊκού χώρου συμβάλλει αναντίρρητα στη συρρίκνωση της ευρωπαϊκής ιδέας. Δεν πρέπει στον βωμό της ειρηνικής συνύπαρξης να θυσιάζονται τα διαφορετικά θρησκευτικά και πολιτιστικά στοιχεία και να γίνεται προσπάθεια να διαγραφούν και από τις μνήμες των λαών. Μια τέτοια προσέγγιση δεν προσφέρει στο Ευρωπαϊκό Μέλλον. Αντιθέτως, η ειρηνική συνύπαρξη δύναται ευκολότερα να προκύψει μόνο μέσα από την αποδοχή αυτών των διαφορετικών στοιχείων, η οποία οδηγεί αβίαστα στο διάλογο και τη συνεργασία τους. Εξάλλου, ιστορικά η πορεία των θρησκειών και των πολιτισμών ποτέ δεν εκφράστηκε ως μεμονωμένο γραμμικό γεγονός, αλλά ως ένα ετερογενές κράμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των επιμέρους θρησκευτικών και πολιτιστικών ταυτοτήτων διαφορετικών λαών».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις συναντήσεις του με τις τοπικές θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της Κέρκυρας ο επικεφαλής της ΔΣΟ είχε χαρακτηρίσει «προκλητική» την εισήγηση της Μαλτέζας Επιτρόπου «που προτρέπει στην αποφυγή της ευχής “Καλά Χριστούγεννα” και στην αντικατάστασή της με το ουδέτερο “Καλές Γιορτές”».
Με τον νέο Μητροπολίτη Μαυροβουνίου
Κατά την παραμονή τους στο νησί οι αντιπροσωπείες των Ορθοδόξων βουλευτών από 10 χώρες συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο του νησιού Άγιο Σπυρίδωνα, και στην επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ρώσου ναυάρχου Θεοδώρου Ουσακώφ.
Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με τον νέο μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλάσσιας κ. Ιωαννίκιο, που βρίσκεται στην Κέρκυρα προσκεκλημένος του οικείου μητροπολίτη κ. Νεκταρίου για την εορτή του πολιούχου του νησιού, Αγίου Σπυρίδωνα. Ο Έλληνας βουλευτής του ευχήθηκε καλή ποιμαντορία και τον ενημέρωσε για τους στόχους και τις πρωτοβουλίες της ΔΣΟ, εκφράζοντας τη βούληση για στενότερη συνεργασία με τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές του Μαυροβουνίου. Ο αρχιερέας του Πατριαρχείου της Σερβίας ευχαρίστησε τον Γ.Γ. της ΔΣΟ για την ενημέρωση, αποδεχόμενος την πρόταση συνδιοργάνωσης, κατά το νέο έτος, της παρουσίασης στο Μαυροβούνιο του τόμου της ΔΣΟ για την Αγία Σοφία, που θα εκδοθεί και στα σερβικά, ή του τόμου για το Άγιο Όρος στην περίοδο της τουρκοκρατίας.