Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Τι σημαίνει για τα ναυπηγεία

Εκτός του εξοπλιστικού προγράμματος που φέρνει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας βρίσκονται σε πρώτη φάση τα ελληνικά ναυπηγεία.

Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τελικά δουλειές στην Ελλάδα να έρθουν από τη συμπληρωματική συμφωνία για την προμήθεια κορβετών τύπου "Gowind”, ορισμένες εκ των οποίων θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Ελευσίνας ή του Σκαραμαγκά, αρκεί βέβαια να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεών και του εξοπλισμού τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Κετσιετζή για το capital.gr

H λύση των Gowind προκρίνεται ως εναλλακτική ή συμπληρωματική του αρχικού σχεδίου της αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις κορβέτες με τη δυνατότητα προαίρεσης για ακόμη μία (3+1), ωστόσο οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την τελική διαμόρφωση της παραγγελίας συνεχίζονται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας 

Η επιλογή της Γαλλίας για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με την τύχη των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Και αυτό διότι η εξυγίανσή τους από την ΟΝΕΧ που θα χρηματοδοτηθεί από τον αμερικανικό αναπτυξιακό οργανισμό (DFC) είχε λίγο-πολύ συνδεθεί με την παραγγελία των φρεγατών από τις ΗΠΑ. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την ONEX ή τον επικεφαλής της, Πάνο Ξενοκώστα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό. 

Πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην Ελευσίνα, δηλώνουν στο Capital.gr ότι το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων προετοιμάζεται κανονικά, ανεξαρτήτως της συμφωνίας για τις γαλλικές φρεγάτες, καθώς θα πρέπει να επικαιροποιηθούν τα τελικά οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ίδιες πηγές μάλιστα σημειώνουν πως η συμφωνία με τη Γαλλία, έγινε με την ανοχή αν όχι και την "ευλογία” των ΗΠΑ, ως ένα εν μέρει αντιστάθμισμα της αμερικανοβρετανικής παρεμβολής, της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία. 

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε δηλώσει ο κ. Ξενοκώστας τα βασικά σημεία της πρότασης είναι ότι η ONEX, με τη στήριξη του DFC θα αναλάβει χρέη 235 εκατ. ευρώ και θα δεσμευτεί για επενδύσεις 150-200 εκατ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια.

Το ζήτημα είναι ότι βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά,  η προθεσμία κατάθεσης του σχεδίου εξυγίανσης στο αρμόδιο δικαστήριο εκπνέει αύριο Πέμπτη. Σε διαφορετική περίπτωση, οι μετοχές που ελέγχει η Onex, βάσει των συμφωνητικών μεταβίβασης με τα οποία έλαβε τον έλεγχο του μητρικού ομίλου "Νεώριον Συμμετοχών", επιστρέφουν στους προηγούμενους κατόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γιος του πρώην ισχυρού άνδρα των Ναυπηγείων Νικόλαου Ταβουλάρη, εμφανίστηκε ως κληρονόμος του πατέρα του (σ.σ. απεβίωσε τον Ιούλιο), έτοιμος να διεκδικήσει τις μετοχές που μεταβιβάστηκαν στην ONEX. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι η συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης των μετοχών καλύπτει την εταιρεία του κ. Ξενοκώστα και για το επόμενο διάστημα. 

Οι ελληνικές συμμαχίες της Naval Group 

Η ναυπήγηση των φρεγατών στη Γαλλία δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν οφέλη και για ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος των φρεγατών η Naval Group έχει εγκαταστήσει από τον περασμένο Μάιο στη χώρα μας ειδική task force, η οποία είχε ως στόχο να διερευνήσει πιθανές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες που μπορούν να ενταχθούν στην αλυσίδα προμηθευτών της, τόσο για το ελληνικό πρόγραμμα όσο και για άλλες συμφωνίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η task force της Naval Group έχει πραγματοποιήσει όλο αυτό διάστημα συναντήσεις με περισσότερες από 70 εταιρείες , συμπεριλαμβανομένων των Metka, Akmon, Stelma, Miltech, Prisma, Thales Hellas, Space Hellas Terra Spatium, Hydrus Engineering.

Ακόμη, τον Ιούνιο πραγματοποίησε ειδικές ημερίδες σε Αθήνα και Ηράκλειο  για τη συνεργασία μέσω προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) από κοινού με ελληνικές βιομηχανίες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα σε τομείς τεχνολογίας αιχμής όπως η παραγωγή πρόσθετων, η προληπτική συντήρηση, τα drones και τα συστήματα ναυτικών αποστολών.

Τέλος, η Naval Group έχει ήδη υπογράψει συνεργασίες με τρία από τα κυριότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ερευνητικό Κέντρο της Forth.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...