Πολιτική

Σακελλαροπούλου: Στην Κάλυμνο για την Ναυμαχία του Γέροντα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου με την παρουσία της τιμά το ηρωικό κατόρθωμα του πυρπολητή Ανδρέα Μιαούλη, ο οποίος βύθισε τον τουρκικό στόλο στη Ναυμαχία του Γέροντα, στις 29 Αυγούστου του 1824.

Η ναυμαχία αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Επανάστασης του 1821, καθώς έλαβαν μέρος τουρκικά, αιγυπτιακά, αλγερινά και τυνησιακά πλοία εναντίον των ελληνικών.

Ναυμαχία του Γέροντα – Η μεγαλύτερη νίκη στη θάλασσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον κόλπο του Γέροντα (Τσάταλα), απέναντι από τη Λέρο ο ελληνικός στόλος, που συνεπικουρούνταν από πυρπολικά από την Ύδρα και τις Σπέτσες, υπό τη διοίκηση του Ανδρέα Μιαούλη, αντιμετώπισε τον τουρκοαιγυπτιακό που είχε αρχηγούς τον Αιγύπτιο Ισμαήλ Γιβραλτάρ και τον Τούρκο Χοσρέφ Πασάς.

Ο ελληνικός στόλος είχε αγκυροβολήσει στον μυχό (κόρφο) του Γέροντα. Ο Μιαούλης βρισκόταν σε κρίσιμη θέση καθώς από την νηνεμία τα πλοία του είχαν ακινητοποιηθεί. Ύστερα από αψιμαχίες με τον εχθρικό στόλο, όπου κάηκαν τα πυρπολικά του Παπανικολή, του Ματρόζου και του Πιπίνου, όμως βοηθούμενος από ευνοϊκό άνεμο κατάφερε να βγάλει από τον κόρφο του κόλπου τα πλοία του. Έτσι άρχισε άγρια ναυμαχία της οποίας το αποτέλεσμα οι αρχηγοί των αντιπάλων καταλάβαιναν πως θα έκρινε το μέλλον της Επανάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο συνεχής κανονιοβολισμός των Ελλήνων προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον οθωμανικό στόλο. Έτσι ο Μιαούλης έστειλε τα πυρπολικά. Πολλά οθωμανικά πλοία πυρπολήθηκαν, ενώ τα πυρπολικά των Υδραίων, Γεωργάκη Θεοχάρη (Παπαντώνη) και Κυριάκου Βατικιώτη, ανατίναξαν μια τυνησιακή φρεγάτα με 44 κανόνια.

Με το τέλος της μέρας ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος αποσύρθηκε προς την Κω, ενώ ο ελληνικός παρέμεινε στον Γέροντα.

Από τη μάχη έμεινε γνωστή η φράση «κάνω τσατάλια» (καταστρέφω) από το όνομα του κόλπου της Μικράς Ασίας κοντά στον οποίο έγινε η ναυμαχία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...