Σάλο έχουν προκαλέσει τις τελευταίες μέρες οι αποκαλύψεις διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων από δεκαπέντε ΜΜΕ σε δέκα χώρες (μεταξύ αυτών οι γερμανικές εφημερίδες Suddeutsche Zeitung, Zeit και τα τηλεοπτικά δίκτυα ARD, WDR και NDR) σχετικά με το αμφιλεγόμενο λογισμικό κατασκοπίας Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, μυστικές υπηρεσίες και αστυνομικές αρχές σε διάφορες χώρες φέρονται να κατασκόπευαν μέσω αυτού του λογισμικού κινητά τηλέφωνα δημοσιογράφων, ακτιβιστών για ανθρώπινα δικαιώματα, δικηγόρων αλλά και πολιτικών.
Ενδιαφέρον έχει ότι στη Γαλλία οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές έρευνες, με αφορμή υπόθεση κατασκοπίας σε βάρος Γαλλίδας, το όνομα της οποίας δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Η ίδια καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα κατασκοπίας, παραβίασης της ιδιωτικής της ζωής και άλλων εγκληματικών ενεργειών.
Πιθανώς παρακολουθούνταν πάνω από 50.000 αριθμοί
Σύμφωνα με πληροφορίες των δημοσιογράφων σε συνεργασία με τον οργανισμό Forbidden Stories και τη Διεθνή Αμνηστία, ενδέχεται πάνω από 50.000 αριθμοί τηλεφώνων να αποτέλεσαν στόχους παρακολούθησης από πελάτες της ισραηλινής εταιρείας ΝSO από το 2016 και μετά. Ειδικοί εκτιμούν ότι το λογισμικό Pegasus είναι προς το παρόν το πιο ισχυρό πρόγραμμα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων στη αγορά, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως "όπλο" για τον κυβερνοχώρο.
Συγκεκριμένα το επίμαχο λογιστικό λειτουργεί ως "δούρειος ίππος" που προσβάλλει iphone και android κινητά χωρίς καν να το καταλάβει ο εκάστοτε χρήσης. Μπορεί έτσι, εισβάλλοντας στις συσκευές, να καταγράψει τηλεφωνικές κλήσεις, να υποκλέψει ηλεκτρονική αλληλογραφία, ακόμη και κρυπτογραφημένες συνομιλίες. Μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει την κάμερα και το μικρόφωνο κινητών χωρίς να γίνει αντιληπτό.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιοι είναι οι πελάτες της NSO
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα στους αριθμούς τηλεφώνων που φέρονται να παρακολουθούνταν περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, μεταξύ άλλων από τον Guardian, τους New York Times, την Le Monde, το Reuters, το Αfp, το Associated Press, το CNN και άλλα δίκτυα. Συνολικά πρόκειται για πάνω από 180 αριθμούς δημοσιογράφων, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Μεταξύ αυτών και η χήρα του δολοφονημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, Χατίτσε Τσενγκίζ, φαίνεται να έχει πέσει θύμα κατασκοπίας μέσω του Pegasus.
Βάσει πληροφοριών της Washington Post μεταξύ των στόχων κατασκοπίας βρίσκονται ακόμη και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών, διπλωμάτες και επιχειρηματίες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τους πραγματικούς πελάτες της αμφιλεγόμενης ισραηλινής εταιρείας.
Από την πλευρά της η NSO αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες. Όπως αναφέρει η εταιρεία, η οποία αποτελεί κορυφαία καταστευάστρια εμπορικών προγραμμάτων παρακολούθησης, πωλεί το επίμαχο λογισμικό μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Η NSO, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, δηλώνει επίσης ότι η ίδια δεν έχει πρόσβαση σε δεδομένα των πελατών της.