Πολιτική

Στην αντεπίθεση η Κυβέρνηση με 19+1 αλλαγές στα εργασιακά

Στην αντεπίθεση επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι με το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την προσεχή Τετάρτη από το Κοινοβούλιο προωθείται μια μεγάλη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία από τη μια εκσυγχρονίζει ένα πλαίσιο που ισχύει από τη δεκαετία του ’80 και από την άλλη επιχειρεί να βάλει τάξη σε ένα πεδίο στο οποίο δεν τηρείται η νομοθεσία και ανθεί η μαύρη και η υποδηλωμένη εργασία.

Ενθαρρυμένο και από τις «υποτονικές», όπως τις χαρακτηρίζει, αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι φαίνεται να μην πείστηκαν από τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για «εργασιακό μεσαίωνα» ή «κατάργηση του οκταώρου», το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζεται να πρωτοτυπήσει. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής προτίθεται να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των άρθρων του νομοσχεδίου προκειμένου να καταδειχθεί, όπως εκτιμούν, η δυσκολία της αντιπολίτευσης να καταψηφίσει μια πληθώρα φιλεργατικών διατάξεων που περιέχονται στο επίμαχο νομοθέτημα.

Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι επιπλέον άδειες που προβλέπονται για γονείς και όχι μόνο, το νέο πλαίσιο για την τηλεργασία και η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ είναι ορισμένες από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που το κυβερνών κόμμα θα απαιτήσει από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση με την ψήφο τους.

Την τελευταία ημέρα, μάλιστα, συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου θα είναι παρών στη Βουλή και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα υποστηρίξει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «είναι επʼ ωφελεία των εργαζομένων» και «αντιστοιχίζεται πλήρως με τη σημερινή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα».


Συναγωνισμός ΣΥΡΙΖΑ με ΚΚΕ



Κατά την πεποίθηση που επικρατεί στην κυβερνητική ηγεσία, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «από μητέρα όλων των μαχών, όπως ήθελε να το μετατρέψει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εξελίχθηκε τελικά σε βατερλό» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αντί για το αντικυβερνητικό μέτωπο που φιλοδοξούσε να φτιάξει ο Αλέξης Τσίπρας, με τον ίδιο επικεφαλής, υποχρεώθηκε να στοιχηθεί πίσω από το ΚΚΕ, το οποίο υπερέχει οργανωτικά και κερδίζει τις εντυπώσεις που δίνονται με διαδηλώσεις στον δρόμο», συμπληρώνουν.

«Δεν έχουμε σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά σύγκρουση του χθες με το αύριο», είναι η άποψη που επικρατεί στις τάξεις των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου. «Στο χθες μαζί με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται και ένα μεγάλο κομμάτι των συνδικαλιστών που βλέπουν να χάνουν προνόμια και αντιδρούν με τετριμμένα συνθήματα που δεν λένε τίποτε στους πραγματικούς εργαζομένους», υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Δεν είναι τυχαίο», λένε, «ότι η συμμετοχή στην απεργία, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, ήταν πολύ κάτω του 10%», γεγονός που δείχνει ότι «οι εργαζόμενοι είναι αλλού».

Υποστηρίζουν ότι η πραγματική αιτία της έντονης αντίθεσης επί του νομοσχεδίου που εκφράστηκε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σχετίζεται με τα προνόμια των τελευταίων που περικόπτονται, όπως επίσης και από το μπλόκο που γίνεται στη δυνατότητα των ακραίων στοιχείων να εκβιάζουν την κοινωνία και να ταλαιπωρούν τους πολίτες. Ειδικότερα:

■ Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι συνδικαλιστές θα έχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας που ισχύει για τις εγκύους: δηλαδή η απόλυση θα επιτρέπεται για σπουδαίο λόγο που θα κρίνεται από τα δικαστήρια. Προβλέπει επίσης ότι η αγωγή για να κριθεί εάν ένας συνδικαλιστής έχει απολυθεί εγκύρως συζητείται με τις ίδιες ταχύτατες διαδικασίες που ισχύουν σε περίπτωση αγωγής για την κήρυξη μιας απεργίας ως παράνομης. Με το καθεστώς που ισχύει σήμερα δεν επιτρέπεται η απόλυση συνδικαλιστή ακόμη και για σεξουαλική παρενόχληση ή άσκηση βιαιοπραγίας εναντίον συναδέλφου του.

■ Θεσπίζεται αστική ευθύνη για συνδικαλιστές που ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών, όπως συνέβη με το μπλόκο της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι του Πειραιά που εμπόδισε ταξιδιώτες και τουρίστες να επιβιβαστούν στα πλοία παρόλο που η απεργία είχε κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη. Η ευθύνη δεν βαραίνει το σύνολο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συνδικάτου, αλλά εκείνους που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις, ενώ η καταβολή αποζημίωσης προϋποθέτει την άσκηση αγωγής από τη θιγόμενη επιχείρηση.

■ Μπαίνει φρένο στις απεργίες οι οποίες ενώ κηρύσσονται παράνομες από τη Δικαιοσύνη, επαναπροκηρύσσονται από το δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο σωματείο. Αυτή είναι μια πάγια πρακτική που ακολουθείται επί δεκαετίες και ακυρώνει στην πράξη την κρίση της Δικαιοσύνης για τη νομιμότητα μιας απεργίας, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για να κριθεί δικαστικά η επαναπροκήρυξη. Χαρακτηριστική περίπτωση, η κάλυψη από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας απεργίας ενός σωματείου του μετρό που είχε κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη.

■ Επιβάλλεται η παροχή ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργιών στην κοινή ωφέλεια. Έτσι δεν θα μπορεί μια απεργία να αφήνει τη χώρα χωρίς ρεύμα, συγκοινωνίες, αποκομιδή απορριμμάτων που δημιουργεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία κατά τη διάρκεια απεργιών στην κοινή ωφέλεια ορίζεται, κατ’ αρχήν, σε 33%, με δυνατότητα περιορισμού ύστερα από τεκμηριωμένο αίτημα.

■ Γίνεται υποχρεωτική η εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μητρώο που θα τηρείται στο ΕΡΓΑΝΗ. Όσες οργανώσεις δεν εγγράφονται δεν θα έχουν τα δικαιώματα που η άσκησή τους εξαρτάται από τα συγκεκριμένα στοιχεία (π.χ. συλλογικές διαπραγματεύσεις, υπογραφή ΣΣΕ κ.λπ.). Η ρύθμιση εισάγεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, για να αποκαλυφθούν τα σωματεία-σφραγίδα που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.

Προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της αύξησης της διαφάνειας, κατατείνει και η ρύθμιση για την υποχρεωτική παροχή δυνατότητας εξ αποστάσεως συμμετοχής σε γενικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες.

■ Καταργείται, τέλος, η δυνατότητα χρηματοδότησης των συνδικάτων από τις επιχειρήσεις και τα κόμματα.


Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους


Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν μαζί τους τους εργαζομένους επειδή το νομοσχέδιο περιέχει τουλάχιστον είκοσι μέτρα που οδηγούν στην προστασία της εργασίας. Ειδικότερα:

1) Η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα συμβάλει αποφασιστικά στον έλεγχο και στην πάταξη της μαύρης ή και υποδηλωμένης εργασίας, διάταξη για την οποία αντιδρούν οι εργοδότες.

2) Αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή η Επιθεώρηση Εργασίας, με τέτοιον τρόπο ώστε οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας να μην επηρεάζονται από τη βούληση της κυβέρνησης.

3) Θεσπίζονται μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

4) Ενισχύονται τα υφιστάμενα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

5) Κατοχυρώνεται δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, αλλά και ανάληψης του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κ.λπ.) από τον εργοδότη.

6) Εισάγονται συνδικαλιστικά δικαιώματα και μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των απασχολούμενων ως delivery και courier.

7) Εξισώνεται η αποζημίωση των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπαλλήλων.

8) Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, η οποία συνεπάγεται επαναπασχόληση και καταβολή μισθών για την ενδιάμεση περίοδο.

9) Απαγορεύεται απόλυση για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.

10) Απαγορεύεται απόλυση νέου πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού του.

11) Καθιερώνεται άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές.

12) Προβλέπεται γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς, με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.

13) Επεκτείνεται η άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στις περιπτώσεις υιοθεσίας τέκνου.

14) Χορηγείται ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.

15) Παρέχεται μειωμένο ωράριο (άδεια φροντίδας τέκνου) και στη μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

16) Δίνεται άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.

17) Εισάγεται άδεια φροντιστή, 5 ημερών, για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.

18) Επεκτείνονται οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

19) Καθιερώνεται άδεια ανωτέρας βίας 2 ημέρες τον χρόνο.

20) Προβλέπεται διάλειμμα έπειτα από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 ώρες).



Eρχονται τον Αύγουστο τα πρώτα 3,9 δισ. Ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης



Με την άφιξη την Πέμπτη στην Αθήνα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική έγκριση από τις Βρυξέλλες του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», αλλά και των πρώτων εκταμιεύσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Αθήνα είναι ένας από τους πρώτους σταθμούς της περιοδείας που πραγματοποιεί σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η επίσκεψη της Ευρωπαίας αξιωματούχου αποτελεί έμμεση επιβράβευση για την «υποδειγματική», όπως χαρακτηρίστηκε από έγκυρα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, πρόταση την οποία κατέθεσε η Ελλάδα με το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Στο μεταξύ, τα νέα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες είναι πολύ καλά για τη χώρα μας, καθώς, όπως δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες στο πρακτορείο Bloomberg ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, η χρηματοδότηση που θα φτάσει κατά τη φετινή χρονιά στην Αθήνα θα είναι σχεδόν διπλάσια.

Ειδικότερα, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει εντός του τρέχοντος έτους από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε πάνω από 4% του ΑΕΠ, αντί για το ποσό των περίπου 4 δισ. που είχε υπολογιστεί αρχικώς.

Πρόκειται για την προκαταβολή της τάξης του 13% που αντιστοιχεί σε 2,3 δισ. επιδοτήσεις και 1,6 δισ. δάνεια τα οποία θα εκταμιευθούν μέσα στον Αύγουστο. Θα ακολουθήσει πριν το τέλος του χρόνου η πρώτη δόση που αφορά επιδοτήσεις 1,7 δισ. και δάνεια 1,8 δισ. ευρώ.
Το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να ανάψει πράσινο φως για το ελληνικό σχέδιο αρχές Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania-rusia
Ένοπλες Συρράξεις 0

ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ-Οι Ρώσοι πετούν μαζικά τους εξουθενωμένους Ουκρανούς σε τάφους-χαντάκια στο Τσάσοφ Γιαρ-Έχουν καταλάβει σχεδόν όλη την πόλη

Ούτε αντίσταση δεν επιδεικνύουν πλέον οι Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν ζόμπι από την παρατεταμένη...
Μέση Ανατολή 0

Η Τουρκία γίνεται πλέον στόχος-Χτυπήθηκε τουρκικό ελικόπτερο στο Ιράκ ενώ το Ισραήλ κατέστρεψε τουρκικά ραντάρ στην Ταρτούς (Βίντεο)

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale C φαντάσματα πετούν πάνω από την Συρία προστατεύοντας τις γαλλικές δυνάμεις παρά του...