Ο κ. Παπανδρέου μεταξύ άλλων τόνισε πως «η πελατειακή αντίληψη υπήρξε βασικό εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό της χώρας», γεγονός που διαπιστώθηκε και κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.
Ο πρώην πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα αυτής της αντίληψης την περίπτωση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, που όπως σημείωσε, ακόμη διώκεται με διαφορά προσχήματα.
Παράλληλα επεσήμανε πως είναι κρίσιμο να συνεργαστούμε όλοι στον πολιτικό χώρο και να αποφασίσουμε ότι δεν θέλουμε πια ένα πελατειακό κράτος και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να χρησιμοποιούνται με στενά πελατειακό τρόπο. «Δεν πρέπει η κυβέρνηση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το πρόγραμμα αυτό πίσω από κλειστές πόρτες. Πρέπει να ανοίξει τον διάλογο σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να κινητοποιήσει την ελληνική κοινωνία ώστε να έλθουν οι απαραίτητες αλλαγές. Και μια από τις βασικότερες αλλαγές, δεν είναι απλώς η μετατροπή των παραγωγικών δυνάμεων στην Ελλάδα, αλλά η δημιουργία θεσμών που θα επιφέρουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, συμμετοχή, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, λογοδοσία και ουσιαστική δημοκρατία», κατέληξε.