Την αδυναμία πρόβλεψης καταστάσεων της ελληνικής διπλωματίας εξέθεσε η νέα κατάσταση στη Λιβύη. Στην μεταβατική κυβέρνηση που είναι πλέον ο διαχειριστής της κατάστασης έως τις εκλογές του Δεκεμβρίου πρόεδρος είναι ο Λίβυος πρέσβης που η Ελλάδα απέλασε τον Δεκέμβριο του 2019! Ο Mohammad Younes Menfi, που αναδείχθηκε πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη, που θεωρητικά στηρίζεται από την Ανατολική Λιβύη όπως αναφέρει το Associated Press, απελάθηκε από την χώρα μας στις 6 Δεκεμβρίου του 2019 διότι από τον Λίβυο πρέσβη είχε ζητηθεί να παραδώσει στο υπουργείο Εξωτερικών το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα κάτι που δεν έπραξε μέσα στην προθεσμία που του είχε δοθεί.
«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα,Mohamed Younis Menfi, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωνε τότε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με αναλυτές, η στάση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα έχει...ξεχαστεί από τον νέο Λίβυο πρόεδρο και παρά το γεγονός πως πρόκειται για μια ουσιαστικά μεταβατική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου, το διάστημα είναι μεγάλο για να μείνει η χώρα μας εκτός διπλωματικού παιχνιδιού, ενώ η Τουρκία παίζει και πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο στη Λιβύη.
Από την άλλη πλευρά ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά νέος μεταβατικός πρωθυπουργό της Λιβύης είναι μηχανικός και κατάγεται από τη Μιζράτα, κι έχει ιδρύσει το κίνημα Λίμπια αλ-Μοστάκμπαλ («Η Λιβύη του Μέλλοντος»). Επί καθεστώτος Μουάμαρ Καντάφι κατείχε καίρια θέση, καθώς προήδρευε στη Λιβυκή Εταιρεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης (LiDCO).
Ο αναλυτής Τζάλελ Χαρσάουι, του Clingendael Institute, εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση ενδεχομένως να δυσκολευτεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Λιβύης. Μολονότι γεννημένος στην ανατολή, ο Μένφι θεωρείται πολιτικά προσκείμενος στη σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης και δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ή με άλλα ηγετικά στελέχη της ανατολικής Λιβύης.