Λίγες ώρες μετά την αυτοψία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, στέλνει μήνυμα συστράτευσης με την πανελλαδική άμυνα κατά του κορωνοϊού προς όσους «νομίζουν ότι είναι άτρωτοι, υποκύπτουν στις σειρήνες της χαλάρωσης και του εφησυχασμού, ή ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας».
Μιλώντας στο CNN Greece, προειδοποιεί ότι αυτοί μοιραία «λειτουργούν σαν βαποράκια του ιού».
Παράλληλα, απαντώντας εμμέσως στο δριμύ κατηγορώ του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μίλησε ακόμη και για μεταφορά στον ελληνικό βορρά, των εικόνων του πρώτου κύματος στη Βόρεια Ιταλία, ο κ. Καλαφάτης χαρακτηρίζει «φληναφήματα τα περί ανυπαρξίας στρατηγικού σχεδίου» και υποστηρίζει ότι «αποδεικνύουν ότι κάποιοι μιλούν χωρίς καν να καταλαβαίνουν ούτε τι λένε ούτε τι συμβαίνει στον κόσμο».
Κλιμακώνοντας την επίθεση του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι «η πλειοδοσία χωρίς υπευθυνότητα δεν δείχνει ευαισθησία, αλλά απόπειρα εξαπάτησης και ουσιαστική αναλγησία.» Προσθέτει μάλιστα σε δηκτικό τόνο:
«Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την παρρησία να το δηλώσει δημόσια, αφήνοντας το «προνόμιο του Πάπα» σε όσους δεν κάνουν απολύτως τίποτα».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Σταύρου Καλαφάτη στο CNN Greece Κύριε Καλαφάτη ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την σταδιακή άρση των οριζόντιων μέτρων. Ποιο είναι το στοίχημα της επιστροφής σε μια κανονικότητα έστω με αρκετούς περιορισμούς;
Το στοίχημα είναι η ασφάλεια. Και η ασφάλεια προϋποθέτει μείωση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων, των θανάτων. Υπάρχουν -όπως μας επισημαίνουν οι ειδικοί- κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι γενικά υψηλό. Γι’ αυτό ακριβώς η Κυβέρνηση αποφάσισε να παραταθούν τα σημερινά περιοριστικά μέτρα μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα υπάρξουν ανακοινώσεις, για το Σχέδιο σταδιακής επανόδου σε κάποιας μορφής κανονικότητα. Προς το παρόν, οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα. Όσο οι λίγοι νομίζουν πως είναι άτρωτοι, όσο υποκύπτουν στις σειρήνες της χαλάρωσης και του εφησυχασμού, όσο ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας είναι μοιραίο να λειτουργούν σαν βαποράκια του ιού θέτοντας σε κίνδυνο πρώτ΄απ’ όλα την ίδια τη ζωή τους και τη ζωή των δικών τους.
Σας ρωτώ διότι αναγνωρίστηκε δημόσια και μάλιστα στο ανώτερο επίπεδο, ότι στην μεταβατική περίοδο από το πρώτο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας έγιναν λάθη. Πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν ή ότι δεν θα γίνουν άλλα που θα διακινδυνεύσουν μια νέα έξαρση με δεδομένες και τις προβλέψεις των ειδικών ακόμη και για τρίτο κύμα του κορονοϊού;
Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την παρρησία να το δηλώσει δημόσια, αφήνοντας το «προνόμιο του Πάπα» σε όσους δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Αντιμετωπίζουμε όμως -όπως ολόκληρος ο κόσμος- έναν πόλεμο που απαιτεί τη συμμετοχή στην άμυνα όλων.
Έχουμε απέναντι έναν εχθρό που δεν ξέραμε και μόλις τώρα μαθαίνουμε από τις έρευνες των ειδικών και τα πλήγματα που επιφέρει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Μετράμε σοβαρά τις συνέπειες που προκαλούν στην οικονομία τα μέτρα άμυνας απέναντι στην πανδημία. Είναι όμως αυτονόητο πως για την Κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα πάνω από όλα υπάρχει η προστασία της ζωής. Βασικός γνώμονας στη λήψη των αποφάσεων είναι η δημόσια υγεία.
Η επιβολή πάντως του δεύτερου lockdown έχει τροφοδοτήσει την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης. Οι κατηγορίες προς την κυβέρνηση αφορούν τόσο στις πρόνοιες όσο και στα μέτρα που λαμβάνονται, τα οποία κατά την αντιπολίτευση δεν επαρκούν για τη στήριξη της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας.
Τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομία και της κοινωνίας για το 2020 και το 2021 φτάνουν συνολικά τα 32 δις ευρώ. Καλύπτουν επιχειρήσεις εργαζόμενους και ανέργους. Και -όπως επισημαίνεται από την ΕΕ- είναι από τα πιο αποτελεσματικά -ιδίως σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση της ανεργίας- σε όλη την Ευρώπη. Αν η Κυβέρνηση άκουγε τους λαϊκιστές και τα διέθετε τα πάντα από τον Απρίλη τι θα γινόταν τώρα; Κι αν υπέκυπτε στην πλειοδοσία, τι θα γινόταν μετά; Ξέρουμε πολύ καλά ότι με τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν καλύπτεται η ζημιά που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εξαντλούνται όμως όλα τα περιθώρια που υπάρχουν. Και δεν μπορεί να γίνει υπέρβαση γιατί θα στοίχιζε πολύ ακριβά στην οικονομία και τελικά στην ίδια την κοινωνία. Η πλειοδοσία χωρίς υπευθυνότητα δεν δείχνει ευαισθησία, αλλά απόπειρα εξαπάτησης και ουσιαστική αναλγησία.
Η αντιπολίτευση επιμένει ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι περασμένοι μήνες και ειδικά οι καλοκαιρινοί, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ΜΕΘ αλλά και του ιατρονοσηλευτικού δυναμικού, και ότι γενικότερα δεν υπήρξε ένα στρατηγικό σχέδιο αποτροπής ενός νέου οριζόντιου αποκλεισμού. Τι απαντάτε;
Αρκούν τρία στοιχεία για να καταδείξουν πόσο κάλπικοι είναι οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557 και σήμερα λειτουργούν 1.250. Δεύτερον, το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 και σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000. Και τρίτον οι δαπάνες για την υγεία τον καιρό του ΣΥΡΙΖΑ -το 2018- ήταν 3,8 δισεκατομμύρια και το 2020 έφτασαν τα 4,8 δισεκατομμύρια. Μην ξεχνάμε ότι στην αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε 4.000 προσλήψεις και όταν η κυβέρνηση έφτασε τις 7000 άρχισε να ζητά 15.000. Σε ό,τι αφορά στα φληναφήματα για «ανυπαρξία στρατηγικού σχεδίου» δεν αποδεικνύουν παρά μόνο ότι κάποιοι μιλούν χωρίς καν να καταλαβαίνουν ούτε τι λένε ούτε τι συμβαίνει στον κόσμο. Διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δυναμική και όχι στατική κατάσταση που παρουσιάζει απρόβλεπτες εξάρσεις που εξαρτάται από την καθολικότητα της συμμετοχής στην άμυνα, που απαιτεί καθημερινή παρακολούθηση και συνεχή αναπροσαρμογή δράσεων και αναδιάταξη δυνάμεων. Αλλά και διότι όλα όσα γίνονται σήμερα είχαν προβλεφθεί από την πρώτη στιγμή και έχουν ενταχθεί στις προβλέψεις σχετικής ΠΝΠ που έγινε νόμος του Κράτους.
Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκείται κριτική αναφορικά και με την αρτιότητα του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, και ειδικότερα στο κρίσιμο σκέλος που αφορά στην επάρκεια των προμηθειών που έχουν εξασφαλιστεί. Ποια είναι η απάντηση σε αυτήν την κατηγορία;
Στην αρχή είχαν εξαπολύσει επίθεση στον υπουργό Υγείας επειδή ανέφερε πως το εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο στο τέλος του χρόνου. Σαν φωστήρες απέκλειαν κάτι τέτοιο και έδιναν την εντύπωση πως προτιμούσαν τη διάψευσή του. Ύστερα άρχισαν να μιλούν για το κόστος που δήθεν θα φορτώνονταν οι πολίτες. Όταν οι εταιρείες επιβεβαίωσαν πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του χρόνου και ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως τα εμβόλια θα χορηγηθούν δωρεάν, άρχισαν να μιλούν -αυτοί που απέκλειαν τη σύντομη απόκτησή του εμβολίου- για ανεπάρκεια των ποσοτήτων που έχουν εξασφαλιστεί και του εμβολιαστικού σχεδιασμού. Και αυτό παρόλο ότι ήξεραν ότι η ΕΕ, είχε συνάψει συμφωνίες προαγοράς με πέντε φαρμακευτικές εταιρείες και είχε δεσμευτεί πως θα διαθέσει τα εμβόλια στις χώρες -μέλη στον ίδιο χρόνο, με την ίδια αναλογία εμβολίων προς τον πληθυσμό της κάθε χώρας και στην ίδια τιμή. Εδώ και καιρό έχουν επίσης ενημερωθεί για τους άξονες της εμβολιαστικής στρατηγικής. Θα υπάρξουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα μπορούν να εμβολιάζουν 2.117.440 συμπολίτες μας. Θα υπάρχουν καθημερινά δύο βάρδιες με 6 ημέρες εργασία εβδομαδιαίως. Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια τον ίδιο μήνα θα υπάρχει δυνατότητα -εάν χρειαστεί- δημιουργίας επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Σύμφωνα με το σχέδιο -που καταρτίζεται με τις οδηγίες των ειδικών- πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω SMS, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων. Έχει επίσης ξεκινήσει η προετοιμασία έτσι ώστε κινητές μονάδες να εμβολιάσουν τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους στους οίκους ευγηρίας, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, το προσωπικό και τους κρατούμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Γιατί κατά τη γνώμη σας τα περιοριστικά μέτρα στην Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που πλήττονται με μεγαλύτερη ένταση από την πανδημία, και εφαρμόζονται μια εβδομάδα περισσότερη από την υπόλοιπη επικράτεια, ακόμη δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα;
Διαπιστώνεται ήδη - όπως μας βεβαιώνουν οι ειδικοί- μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων και αναμένεται να συνεχιστεί κατά τις επόμενες μέρες, χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνεται στους ρυθμούς που αναμενόταν. Εξακολουθεί, όμως, να παραμένει έντονη η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μεγάλος ο αριθμός των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι. Τώρα όλοι ξέρουμε ότι το δεύτερο κύμα ήταν πολύ πιο ισχυρό και η συμμόρφωση στα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία πολύ πιο χαλαρή. Και αυτό οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε όλοι, ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη του ίδιου λάθους. Μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ας τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που απαιτούνται για να ενισχύσουμε την άμυνά μας. Να μην μετακινούμαστε όταν δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη. Να μην συμμετέχουμε σε συναθροίσεις σε σπίτια ή γραφεία. Να κρατάμε αποστάσεις. Να φοράμε παντού μάσκα. Να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Να προστατευόμαστε και να προστατεύουμε τους γονιούς, τους φίλους τους συμπολίτες μας.
Γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα στην συγκεκριμένη περιφέρεια οπότε θέλω να σας ρωτήσω σε ποιο βαθμό ισχύει, η αναφορά ορισμένων ως προς το κρίσιμο σκέλος των ελέγχων. Mάλιστα υποστηρίζουν ότι το σχέδιο που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται είναι ελλιπές. Ποια είναι η δική σας εικόνα;
Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Είναι, όμως, ορθότερο και ωφελιμότερο στις δύσκολες αυτές ώρες να λειτουργούμε ως Προμηθείς και όχι Επιμηθείς. Αυτό άλλωστε είναι το δοκιμαστήριο για όσους εμπλεκόμαστε με τα κοινά. Και το επισημαίνω διότι δεν ακούσαμε πριν την έξαρση των κρουσμάτων τους εκ των υστέρων κριτές και επικριτές να εισηγούνται αυστηρότερα μέτρα και πιο ασφυκτικούς ελέγχους.
Ερμηνεύετε ως παραπειστικά τα προσκλητήρια διαλόγου που απευθύνονται από την τουρκική ηγεσία τις τελευταίες ημέρες; Θεωρείτε ότι είναι ακόμη ένα τουρκικό τέχνασμα ενόψει των ευρωπαϊκών συνεδριάσεων;
Λίγες μέρες πριν την τελευταία Σύνοδο Κορυφής η Άγκυρα είχε αποσύρει το Ορούτς Ρέις και μιλούσε για διάλογο. Κατασκεύαζε προσχήματα για να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε στη συνέχεια να στείλει πρόσκληση για την επόμενη συνάντηση των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. Και αμέσως μετά, αντί για πρόσκληση διαλόγου επέλεξε νέα πρόκληση του τουρκικού στόλου. Είναι προφανές πως και τώρα η Άγκυρα πάει να ξανακάνει το ίδιο. Και το μεθοδεύει με ένα τρόπο -δέκα μέρες πριν την επόμενη Σύνοδο- που δεν θέλει να δείξει τίποτε άλλο παρά μόνο ότι θεωρεί τους Ευρωπαίους αφελείς. Κι αυτό δεν μπορεί να περάσει. Αυτό και μόνο υπαγορεύει στην Ευρώπη μια άλλη απάντηση. Κανένας δεν μπορεί να εμπιστεύεται την ηγεσία της Άγκυρας. Και η ιστορία δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται παρά μόνο σαν φάρσα.
Πιστεύετε ότι έχει αδειάσει η άμμος στην ευρωπαϊκή κλεψύδρα για την Τουρκία και στην επικείμενη σύνοδο θα αποφασιστούν οι κυρώσεις που θα συνετίσουν την ηγεσία της;
Η ΕΕ έδωσε αρκετό χρόνο στην Τουρκία να επιλέξει το δρόμο που θα ακολουθήσει. Και στο χρόνο αυτό η Τουρκία όχι μόνο απέφυγε οποιαδήποτε κίνηση που θα σηματοδοτούσε μια αλλαγή στη στάση της, αλλά συνέχισε ακόμη πιο προκλητικά τις παράνομες ενέργειες και την επιθετική ρητορική. Μόλις πρόσφατα, επέκτεινε μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου την παραμονή του Ορούτς Ρέις σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν με την επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο ποδοπατούσε τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις της ΕΕ. Οιαδήποτε κατά συνέπεια εκδήλωση δήθεν «καλής θέλησης» την τελευταία στιγμή, θα είναι προσχηματική. Άλλωστε το ίδιο έκανε και στο πρόσφατο παρελθόν όταν πλησίαζε η ώρα της Συνόδου Κορυφής που θα ασχολείτο με το τουρκικό πρόβλημα. Δεν μπορεί λοιπόν να επαναληφθεί η ίδια απάτη. Ούτε να εμπαίζεται η Ευρώπη σαν αφελής. Αυτή την φορά, η Άγκυρα δεν έχει ούτε καν τα προσχήματα που αναμασούσε τότε. Δεν μπορεί να περιφέρεται με πειρατικές σημαίες και να νομίζει ότι μπορεί να εξαπατά ολόκληρο το Δυτικό Κόσμο. Κι ούτε μπορεί η ΕΕ να θυσιάσει την αξιοπιστία της για χάρη της Τουρκίας. Έχει υποχρέωση, όχι μόνο απέναντι στα μέλη της που απειλούνται, αλλά απέναντι στον εαυτό της να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Ποια είναι τα δεδομένα που δημιουργεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για τα ανοιχτά θέματα ασφαλείας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, η ανάδειξη του Τζον Μπάιντεν στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ;
Τον τελευταίο χρόνο, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είχαν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και υπήρξαν συμφωνίες που αναβαθμίζουν το στρατηγικό ρόλο της χώρας μας. Γεγονός επίσης είναι ότι, μετά από πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ είχαν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αποδοκιμάζοντας πολλές φορές τις τουρκικές προκλήσεις. Περιμένουμε, λοιπόν, από την Αμερική να επιμείνει ακόμα πιο έντονα στην ανάγκη σεβασμού από την Άγκυρα των υποχρεώσεων και των αρχών που ορίζονται από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Περιμένουμε η ανάδειξη του Τζον Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ να συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατηγικής μας συνεργασίας και την ενίσχυση της θέσης μας για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Εκτιμάτε ότι το μίγμα που δημιουργούν οι αλλαγές στην ηγεσία των ΗΠΑ αλλά και η ξεκάθαρη στάση του Μακρόν, είναι πιθανόν να δημιουργήσουν και ουσιαστικές μεταβολές στην τακτική του Βερολίνου;
Η Γερμανία προσπάθησε, κατά το προηγούμενο διάστημα να φέρει την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου που βεβαίως θέλαμε κι εμείς με την προϋπόθεση να σταματήσουν οι προκλήσεις και να μπει στο τραπέζι ένα και μόνο χαρτί: Το Δίκαιο της Θάλασσας. Δύο φορές απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας και δύο φορές είδε τη συμφωνία να γκρεμίζεται από την Άγκυρα. Είδε ταυτόχρονα -όπως και όλη η Ευρώπη- ότι στην περίοδο από τον Αύγουστο έως σήμερα η Τουρκία αντί να επιλέξει το δρόμο της αποκλιμάκωσης προχώρησε σε νέες προκλήσεις. Αποδείχθηκε ταραχοποιός της γειτονιάς και απέδειξε ότι υπάρχει σοβαρό τουρκικό πρόβλημα που δεν μπορεί αγνοείται από κανένα. Δεν μπορεί επομένως το Βερολίνο να ανεχτεί τον εμπαιγμό του Ερντογάν. Ούτε να συνεχίσει την ανοχή που φουσκώνει το θράσος του. Ούτε να αγνοήσει το κλίμα που διαμορφώνεται στο Δυτικό Κόσμο, την Ευρώπη, την ίδια τη Γερμανία. Ούτε να συνεχίσει την πώληση όπλων σε μια χώρα που στρέφεται όχι μόνο εναντίον κρατών-μελών της Ένωσης, αλλά και εναντίον των συμφερόντων, των θέσεων και των αξιών της Ευρώπης.