Πολιτική

Θεοδωράκης & Μαυρωτάς «βάζουν» πλάτη στο Τσίπρα - Λένε «ναι» στην εκχώρηση της Μακεδονίας (upd)

«Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφίσουν πιθανότατα Θεοδωράκης και Μαυρωτάς, όχι Αμυράς και Ψαριανός οι οποίοι ωστόσο δεν έβαλαν θέμα αποχώρησής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνεδρίασης των οργάνων του Ποταμιού. Οι κ.κ. Αμυράς και Ψαριανός ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν όχι ενώ χωρίς να το πουν ανοικτά, πρρος το «ναι» κλίνουν οι Στ. Θεοδωράκης και Γ. Μαυρωτάς

Ο Σπ. Λυκούδης είναι συνεργαζόμενος και δεν μετείχε στη συνεδρίαση.

 

Η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου

Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα.

Αυτά ήταν τα δύο κεντρικά συμπεράσματα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε στα γραφεία του Κινήματος με τη συμμετοχή Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ομοφώνησαν επίσης στα εξής:

Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματος μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Υποχρέωση μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται χωρίς αστερίσκους την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ευρώπης είναι ευκαιριακές και εξυπηρετούν μόνο τους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς.

Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε.

Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις. Η ξαφνική απόφαση του Βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος ήταν πράξη πολιτικά ανήθικη και η απομάκρυνση του από την ΚΟ του Ποταμιού, επιβεβλημένη.

Στη διευρυμένη συνεδρίαση πήραν μέρος εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος.

(Αρχικό κείμενο)Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του Ποταμιού για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Προσερχόμενος ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι προσανατολίζεται στο «ναι» στη συμφωνία.

«Δεν θα λέμε σε όλα όχι, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν, αλλά ούτε γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση, με όχι και κραυγές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα όχι κατ' ανάγκη το κόμμα μας και αυτό είναι πρόβλημα» τόνισε και πρόσθεσε: «Τα πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας προκαλέσει μια ξαφνική αλλαγή. Αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις στελεχών μας και του κόσμου. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν αλλά ούτε θα γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση».

Υπενθυμίζεται ότι από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης για την στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κρίνεται και το πολιτικό μέλλον του Ποταμιού.

Η απόφαση είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, καθώς καλείται να συμβιβάσει τη θετική προδιάθεση και στάση απέναντι στη Συμφωνία -την οποία στη Σεβαστουπόλεως χαρακτηρίζουν εθνικά ωφέλιμη- με την αποδοκιμασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το αίτημα για εκλογές. Με άλλα λόγια, ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι στενοί του συνεργάτες θέλουν να ψηφίσουν τη Συμφωνία, αλλά δεν θέλουν να το πιστωθεί η κυβέρνηση. Ούτε να κατηγορηθούν ότι δίνουν παράταση ζωής στον Αλέξη Τσίπρα.

Γίνεται; Είναι πάντως πολύπλοκο...

Τελεσίγραφο Ψαριανού

Όποια και να είναι τελικά η απόφαση, ενδέχεται να πυροδοτήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, όπως έδειξε και η ιστορία με τον Σπύρο Δανέλλη, τον τελευταίο που άνοιξε την πόρτα και έφυγε από το Ποτάμι (για να ενταχθεί ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και οι σημερινές δηλώσεις του Γρηγόρη Ψαριανού.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός έστειλε τελεσίγραφο στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι αν ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε εκείνος θα αποχωρήσει από το κόμμα.

«Εγώ δεν θα γίνω ρεπατζής του Ζουράρι» δήλωσε ο κ. Ψαριανός, και συνέχισε: «Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς Πολιτικό Συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση α λα καρτ, εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μπορεί η κυβέρνηση να πει τώρα ότι είναι νύχτα. Έχει 151 να τη στηρίξουν, εμένα δεν με χρειάζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου;».

Με 4 διαφορετικές γραμμές

Τα στελέχη του Ποταμιού θα εμφανιστούν με 4 διαφορετικές γραμμές στην κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, που θα γίνει στις 6 το απόγευμα και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Άλλοι λένε «όχι», άλλοι λένε αναφανδόν «ναι», άλλοι λένε «ναι υπό όρους και με επιφυλάξεις» και άλλοι λένε «αποχή» στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία, αφού άλλωστε φαίνεται ότι στις προσεχείς εκλογές θα πολιτευθούν με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν αποκλείεται όμως, λένε ορισμένοι, εφόσον το κόμμα καταλήξει στην αποχή, να ακολουθήσουν τελικά την κομματική γραμμή.

Ναι μεν, αλλά..

Υπάρχουν εκείνοι που λένε «ναι» στη Συμφωνία, αλλά δεν θέλουν να ερμηνευτεί η ψήφος τους από την κοινή γνώμη ότι στηρίζουν την κυβέρνηση. Το διατύπωσε με τον τρόπο του ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή:

«Για να μη χάσουμε εντελώς τη λογική μας, ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφος για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι. Πολεμάμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Χωρίς να γινόμαστε και εμείς ιδεοληπτικοί».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Σπύρος Λυκούδης, επικεφαλής της ομάδας των Μεταρρυθμιστών που συνεργάζεται με το Ποτάμι: «H ψήφος μου δεν θα είναι αρνητική, δεν θα είναι "όχι", αλλά πρέπει να σκεφτώ πώς μπορώ να εκφράσω και τη θετική μου άποψη και τη διαφωνία μου με τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η Συμφωνία στη Βουλή».

Ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς σημείωσε: «Είναι άσκηση ισορροπίας, έτσι ώστε από τη μια να στηρίξεις τη Συμφωνία και από την άλλη να αποδοκιμάσεις τις κυβερνητικές πρακτικές».

Στους επιφυλακτικούς θα πρέπει να προσμετρηθεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Τσιόρδας, που ναι μεν αναγνωρίζει τις θετικές ρυθμίσεις της Συμφωνίας, αλλά συνδυάζει την ψήφο του Ποταμιού με το αίτημα για εκλογές.

«Ναι» στη συμφωνία λένε οι ευρωβουλευτές

Σε αντίθεση με τις επιφυλάξεις που εκφράζει ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος τάσσονται κατηγορηματικά υπέρ του «ναι» και δεν είναι οι μόνοι. Και άλλα στελέχη του κόμματος που μετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο έχουν την ίδια άποψη.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης σε πρόσφατη δήλωσή του είπε ότι «το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να αλλάξει στάση. Αντίθετα, υπάρχουν λόγοι οι οποίοι επιτείνουν την ψήφιση της Συμφωνίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Μίλτος Κύρκος στη ΕΡΤ: «Λέμε, και εν γνώσει του διεθνούς περιβάλλοντος, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ψηφιστεί, και μάλιστα θα έλεγα με ενθουσιασμό, διότι λύνει ένα πρόβλημα του παρελθόντος, πολύ μεγάλο, και ανοίγει καλύτερες προοπτικές και για το μέλλον και για τις δύο χώρες».

Το σενάριο της αποχής

Με δεδομένη την κακοφωνία που επικρατεί στο εσωτερικού του Ποταμιού, πολλοί εισηγούνται το κόμμα να απόσχει από την ψηφοφορία ως λύση συμβιβασμού. Την ιδέα δεν απορρίπτουν ο Σπύρος Λυκούδης και άλλα στελέχη, που βλέπουν την πρόταση ως μια λύση διαφυγής. Αλλά σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις από εκείνους που θεωρούν ταυτοτικό ζήτημα για το Ποτάμι τη Συμφωνία των Πρεσπών και φυγομαχία την πρόταση περί αποχής.

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

Για το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έχει γίνει ποτέ μιλούν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης που θα γίνει την Κυριακή και απευθύνουν πρόσκληση σε όλους τους Έλληνες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται στο Σύνταγμα, την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου, στις 2.00 το μεσημέρι. Το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία θα βάλει… στο στόχαστρο την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

“Θα “βουλιάξει” το Σύνταγμα, στόχος οι διαδηλωτές στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο”

“Πιστεύουμε ότι θα “βουλιάξει” το Σύνταγμα”, δηλώνει στο newsit.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γιώργος Τάτσιος και προσθέτει ότι “ενδεχομένως οι διαδηλωτές να ξεπεράσουν σε όγκο και το πολυπληθέστατο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου και να φτάσουν το ενάμισι εκατομμύριο”.
“Αιφνιδιάσαμε την κυβέρνηση”

Σε ό, τι αφορά την επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας για τη διαδήλωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις προσδοκίες για το αποτέλεσμα της κινητοποίησης, ο Γιώργος Τάτσιος, δηλώνει:

“Η επιλογή της 20 Ιανουαρίου για να γίνει το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία πιστεύουμε ότι αιφνιδίασε τον κυβερνητικό σχεδιασμό, γιατί περίμεναν να υπάρξουν αντιδράσεις μόνο την ημέρα της ψήφισης.

Για αυτό εμείς επιλέξαμε αυτήν την ημέρα, την οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να έρθει πάρα πολύς κόσμος και να αποτρέψει την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αν δηλαδή την Κυριακή “βουλιάξει” το Σύνταγμα από κόσμο, που το πιστεύουμε ακράδαντα, τότε ναι, θα αναγκαστούν οι πολιτικοί, θα υπάρξει πίεση και προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ψήφισμα το οποίο θα του επιδοθεί, το οποίο θα λέει ότι ο κόσμος δεν έχει αλλάξει καμία άποψη για την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας και, όπως και στις 4 Φεβρουαρίου, έτσι και στις 20 Ιανουαρίου του 2019 στέλνει αυτό το πολύ δυνατό μήνυμα και απαιτεί ο κόσμος, πλέον, να εισακουστεί”.

Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη Βόρεια Ελλάδα, σε σχέση με τα περυσινά συλλαλητήρια, αισθητό είναι το ενδιαφέρον του κόσμου και μεγάλη η κινητοποίηση, όχι μόνο των συλλογικών φορέων, αλλά και των δήμων και των τοπικών Μητροπόλεων, έτσι ώστε να βοηθήσουν τον κόσμο να φτάσει στην Αθήνα και να διαδηλώσει στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

“Ήδη, από τη Μακεδονία έχουμε μια αύξηση κατά 50% των λεωφορείων που είχαν ναυλωθεί τότε, το Φεβρουάριο. Υπάρχει τεράστια ζήτηση και ελπίζουμε την Κυριακή να μην υπάρχει διαθέσιμο λεωφορείο, όχι μόνο στη Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στη βόρεια Ελλάδα συμβάλλον στη μετακίνηση των ανθρώπων και στη μείωση του εισιτηρίου, οι δήμοι, οι Περιφέρειες, οι μητροπόλεις και διάφορες ομάδες και επιτροπές αγώνα που έχουν συσταθεί όλη αυτήν τη χρονιά που αγωνιζόμαστε για τη Μακεδονία, που κάνουν ό,τι μπορούν για να πετύχει αυτή η αντίδραση και να είναι καταλυτική, ώστε να ακυρωθεί και η Συμφωνία των Πρεσπών και να αποτραπεί η παράδοση του ονόματός μας. Πιστεύουμε ότι την Κυριακή, που θα βοηθήσει και ο καιρός, θα γίνει χαλασμός Κυρίου” λέει ο Γιώργος Τάτσιος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ