Πολιτική

Φίλης: «Δεν θα είχα αντίρρηση σε εξεταστική για τον Καμμένο»

«Δεν θα είχα αντίρρηση για Εξεταστική στον Καμμένο», δηλώνει σε επίκαιρη ερώτηση, οκτώ μήνες μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας, ο Νίκος Φίλης.

Σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr ο τέως υπουργός, τονίζει ότι «το κύριο είναι να αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη να διερευνήσει το έγκλημα του NOOR 1». Σχολιάζει τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά στο εάν είναι άθεος και μιλά για την ανομία και τα ναρκωτικά στα Πανεπιστήμια - Θέλει να επιστρέψει, άραγε, στην κυβέρνηση;

Διαβάστε απόσπασμα από την συνέντευξη
- Κύριε Φίλη, πιστεύετε ότι δεν πρέπει να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για τον Πάνο Καμμένο και το Noor1;

«Πέρα από τις πολιτικές παρενέργειες, το κύριο είναι να αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη να διερευνήσει το έγκλημα του NOOR 1. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό θέμα δεοντολογίας εκ μέρους του υπουργού Άμυνας. Ο ίδιος είπε ότι όποιες επικοινωνίες είχε, τις είχε για να διευκολύνει και όχι για να υποκαταστήσει τη δικαιοσύνη. Το μείζον θέμα είναι τα ναρκωτικά και αυτό πρέπει να εξεταστεί. Τρεις τόνοι ηρωίνης δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλα αδικήματα. Με αυτή την έννοια δεν θα είχα καμία αντίρρηση να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή. Όχι, προσωπικά, δεν θα είχα αντίρρηση για την Εξεταστική, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εντάσσονταν σε ένα πλαίσιο κομματικής αντιδικίας, που τελικά, θα παρεμπόδιζε το έργο της δικαιοσύνης. Αυτή η σκέψη φαίνεται ότι πρυτάνευσε και η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της ΝΔ. Σημειώνω, πάντως, ότι και ο κ. Καμμένος στη Βουλή απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, φάνηκε πρόθυμος να γίνει συζήτηση στη Βουλή.

- Από το Νοοr 1 θα μπορούσε να κινδυνεύσει η κυβέρνηση;

«Οχι, για ποιον λόγο; Κινδυνεύουν αυτοί που φέρνουν ηρωίνη στην Ελλάδα. Δεν κινδυνεύει μια κυβέρνηση που θέλει να προστατεύσει τη νεολαία από τα ναρκωτικά. Εχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Αμυνας που λέει ότι ανέλαβε πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ασφάλειας, σε συνεννόηση ενδεχομένως και με ξένες υπηρεσίες. Εχω εμπιστοσύνη σ΄αυτό που λέει».

- Τελικά αποδεικνύεται μονόδρομος η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

«Ηταν μια αναγκαστική πολιτική επιλογή με βάση τον συσχετισμό που προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου και με βάση μια λαϊκή εντολή ενίσχυσης της κυβερνητικής προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Και τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015, σε διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικό πρόγραμμα, οι πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους: Πρώτον γιατί ήξεραν ότι το παλαιό πολιτικό σύστημα ευθύνεται για την κατρακύλα της οικονομίας και για όλα αυτά που ζούσε ο κόσμος και δεύτερον για το θέμα της διαφθοράς. Ήταν μια αναγκαστική συνεργασία σε μια περίοδο όπου η χώρα ήταν αντιμέτωπη με τους μνημονιακούς καταναγκασμούς».

- Εξακολουθεί να μην έχει αποκτήσει πολιτική νομιμοποίηση, όπως έχετε ήδη πει;

«Η πολιτική νομιμοποίηση των ΑΝΕΛ έχει να κάνει με τις ιδεολογικοπολιτικές συνάφειες. Και πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ριζοσπαστικής αριστεράς αναζητά και στην Ευρώπη συνεργασίες με τους πράσινους, τους κομμουνιστές τα κινήματα, τους σοσιαλδημοκράτες.... Ετσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν ΑΝΕΛ στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας προσανατολισμός. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια θα επιστρέψει η χώρα σε μια κανονικότητα, σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα, όπου θα συζητήσουμε ευρύτερες συνεργασίες στη βάση διαφορετικών προγραμμάτων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ