Μπορεί να μιλάμε γενικά για την ισχυρή δυναμική που έχει η τουριστική βιομηχανία της Κρήτης όμως ποιοι τουρίστες ξοδεύουν περισσότερα κατά την παραμονή τους στο νησί; Το ερώτημα σίγουρα δεν είναι ρητορικό, μιας και δεν αρκεί να γεμίσουν τα ξενοδοχεία, αλλά να εργαστούν και τα καταστήματα που βρίσκονται στις τοπικές αγορές των τουριστικών περιοχών του νησιού.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που προέρχονται κυρίως από έρευνες αντίστοιχων φορέων καταναλωτών που διαθέτουν αρκετές χώρες, το 2024 οι τουρίστες στην Ελλάδα παρουσίασαν διαφοροποιήσεις στις δαπάνες τους ανά εθνικότητα. Οι Αμερικανοί τουρίστες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 1.034 ευρώ ανά άτομο, ενώ οι Ρώσοι τουρίστες, αν και λιγότεροι σε αριθμό, μιας και όσοι έρθουν ταξιδεύουν μέσω Τουρκίας, είχαν μέση δαπάνη περίπου 1.000 ευρώ ανά άτομο. Ωστόσο, πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό που δεν μπορεί μετά τις απαγορεύσεις να αποτυπωθεί στις τουριστικές αγορές της Ελλάδας.
Αντίθετα, οι Βρετανοί τουρίστες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 731 ευρώ, οι Γερμανοί 691 ευρώ και οι Γάλλοι 659 ευρώ ανά άτομο.
Ειδικά για την Κρήτη, οι τουρίστες στη δυτική πλευρά του νησιού ξοδεύουν περισσότερα. Οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία δαπάνησαν περισσότερα για μετακινήσεις, ενώ οι Σκανδιναβοί, καθώς και οι τουρίστες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία ξόδεψαν περισσότερα στην εστίαση. Βέβαια, η Κρήτη πρέπει να κάνει ακόμα πολλά βήματα για να προσελκύσει τουρίστες από Καναδά και ΗΠΑ, μιας και αυτοί επιλέγουν κυρίως την Αθήνα, αλλά και νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.
Παρόλο που βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου για το 2025, οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό στην Ελλάδα θα φτάσουν τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2024. Βέβαια, αυτό υπολογίζεται από παράγοντες που ακόμα δεν έχουν σταθεροποιηθεί, όπως είναι τα slots, οι πληρότητες των πτήσεων και βέβαια οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.
Συνοψίζοντας, οι τουρίστες από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία φαίνεται να είναι οι πιο γενναιόδωροι στις δαπάνες τους, ενώ εκείνοι από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία ξοδεύουν λιγότερα κατά μέσο όρο.
Σε ποιες περιοχές της Κρήτης πάνε οι εύποροι τουρίστες
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τους εύπορους τουρίστες στο να επιλέξουν περιοχή για διακοπές είναι πολλοί. Για παράδειγμα τα πολυτελή καταλύματα παίζουν κομβικό ρόλο. Στην Κρήτη, οι πιο εύποροι τουρίστες επιλέγουν τουριστικά θέρετρα όπως την Ελούντα, τον Ανισαρά και την Ανάληψη, αλλά και τα αστικά κέντρα του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και των Χανίων. Επίσης, λόγοι προσέλκυσης τουριστών με γεμάτα πορτοφόλια είναι οι οργανωμένες αγορές με επώνυμα είδη, αλλά και τα καλά εστιατόρια και καταστήματα ψυχαγωγίας. Η ιδιωτικότητα είναι επίσης ένας καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή, κάτι που προσφέρουν μόνο καλά ξενοδοχεία και βεβαίως οργανωμένες βίλες. Επίσης, η δυναμική των μέσων μεταφοράς, όπως είναι τα πολυτελή αυτοκίνητα, αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς με ελικόπτερο σε κοντινές μετακινήσεις.
Παρά το γεγονός πως η Κρήτη έχει αυτή τη δυναμική κυρίως σε πολυτελή ξενοδοχεία χάνει κυρίως στο κομμάτι των υποδομών πέρα από αυτά, όπως είναι το οδικό δίκτυο, αλλά και οι ανέσεις σύγχρονων αεροδρομίων.
Οι νέες τουριστικές αγορές - Μεγαλύτερη η δυναμική φέτος για τις αφίξεις από Τουρκία
Τα τελευταία χρόνια οι τουρίστες από Τουρκία άρχισαν να επιλέγουν δειλά-δειλά την Κρήτη για διακοπές και φαίνεται πως έχουν και μια πιο άνετη οικονομική δυναμική. Ωστόσο, η απευθείας αεροπορική σύνδεση με το Ηράκλειο ευνοεί περισσότερες αφίξεις, με τους τουρίστες από τη γειτονική χώρα να έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τους Έλληνες τουρίστες. Δηλαδή ξοδεύουν χρήματα για φαγητό εκτός ξενοδοχείων και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε κάποιες αγορές. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για έναν Τούρκο η αγορά της Ελλάδας είναι πιο ακριβή από ό,τι στη χώρα του. Ωστόσο, στα αρνητικά είναι πως δεν μπορεί μια τουριστική βιομηχανία να στηριχθεί σε μεγάλο ποσοστό στην Τουρκία, μιας και οι πολίτες της χώρας αυτής, όπως και οι Έλληνες, ταξιδεύουν μεμονωμένα ή σε μικρά γκρουπ και κλείνουν τα πακέτα σχεδόν την τελευταία στιγμή.
Επίσης, είναι εξαιρετικά δύσκολο από τη γειτονική αγορά να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο επαναλαμβανόμενων τουριστών, μιας και τα καταλύματα στα παράλια της Τουρκίας χαρακτηρίζονται πιο φτηνά από τα αντίστοιχα στην Ελλάδα.