Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, όπου και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν θέματα άμυνας, οι σύνθετες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, θα μεταβούν στον Πειραιά, προκειμένου να επισκεφθούν τη γαλλική φρεγάτα «Alsace» («Αλσατία») που ανήκει στη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου της ναυαρχίδας του γαλλικού ναυτικού, του πυρηνοκίνητου «Σαρλ ντε Γκολ».
Belharra, Rafale, επανεξοπλισμός και Meteor στην ατζέντα
Όπως αναφέρει η Απογευματινή, η ατζέντα της συνάντησης Δένδια – Λεκορνί θα έχει ευρεία γκάμα θεμάτων, από την τέταρτη φρεγάτα Belharra που επιθυμεί να αποκτήσει η Αθήνα, το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (έργα που έχει αναλάβει η γαλλική Nexans), την πρωτοβουλία «ReArm Europe» για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης μέχρι τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Meteor που επιδιώκει να αποκτήσει η Τουρκία. Η ελληνική πλευρά θέλει να ασκήσει επιρροή στο Παρίσι, ώστε η γαλλική πλευρά να πείσει τις χώρες συμπαραγωγής των Meteor να μεταθέσουν για το μέλλον την πώλησή τους στην Άγκυρα. Παράλληλα, επιδιώκει ακόμη να πάρει ένα θετικό σήμα σχετικά με την πώληση των 24 Mirage 2000-5, ώστε να χρηματοδοτηθεί η αγορά επιπλέον Rafale. Στο τραπέζι όμως αναμένεται να μπουν και τα στρατηγικά όπλα για τα οποία ενδιαφέρεται η ελληνική πλευρά, όπως οι πύραυλοι Scalp Naval καθώς και μια σειρά από αντιαεροπορικά συστήματα μέσου και μεγάλου βεληνεκούς.
Α λα γαλλικά η διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
Τον διπλωματικό αναβρασμό που επικρατεί σε Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ για την πορεία υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ (Great Sea Interconnector) αποτυπώνει η επικοινωνία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του δεύτερου στην Ουάσινγκτον. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επαναβεβαιώνοντας τις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών, ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το τετ α τετ που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο οποίο θεωρείται δεδομένο πως συζητήθηκαν η επανέναρξη των ερευνών για το GSI καθώς και η μέχρι τώρα προκλητική στάση της Άγκυρας. Να σημειωθεί πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και βέβαια το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ πιέζουν με όλες τις δυνάμεις τους για να μην μπουν οι Τούρκοι στο πρόγραμμα των F-35.
Διπλωματικές κινήσεις
Αθήνα και Λευκωσία, παίζοντας όλα τους χαρτιά, με τη βοήθεια του γαλλικού παράγοντα που επενδύει στο έργο, κινούνται διπλωματικά σε αυτή τη φάση, με το timing της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί αλλά και της παρουσίασης του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στο Αιγαίο να μη θεωρείται τυχαίο και να συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης του Παρισιού, καθώς αναμένεται η έκδοση των σχετικών NAVTEX για τον νέο γύρο ερευνών που αυτή τη φορά θα επεκταθούν και σε διεθνή ύδατα. Και όλα αυτά, την ώρα που οι Βρυξέλλες, διά στόματος της επιτρόπου της ΕΕ για τη Μεσόγειο, Ντουμπράβκα Σούιτσα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας, η οποία εμφανίζεται σφόδρα αντίθετη στο έργο της πόντισης του καλωδίου και ισχυρίζεται πως κανένα έργο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν προχωρά χωρίς την… άδειά της.
Το GSI, πάντως, αντιμετωπίζεται ως ένα έργο ιδιαίτερης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας, αφού το καλώδιο θα ενώνει στην ουσία την ηπειρωτική Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι η απόληξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα καταλήγει στο Ισραήλ. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα προχωρήσει κανονικά, κάνοντας λόγο για αναβολή και όχι για ακύρωση της επανέναρξης των ερευνών, και παράλληλα προσμένει στην ολόπλευρη στήριξη όλων των συμμάχων της στην ευρύτερη περιοχή. Εκτιμάται δε πως το επόμενο διάστημα οι παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο θα προβάλλονται ακόμα πιο έντονα, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί και ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, που επίσης προκαλεί την αντίδραση της Τουρκίας.
Μαστίγιο και καρότο
Λίγες ημέρες μετά τις προειδοποιήσεις-απειλές από την Άγκυρα, μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών πηγών, πως δεν θα επιτραπούν τετελεσμένα στις ζώνες ενδιαφέροντός της, ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν δηλώνει πως εργάζεται για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας αλλά και της… θετικής ατμόσφαιρας με την Αθήνα. «Στοχεύουμε στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και εργαζόμαστε για τη διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας με τη γειτονική μας Ελλάδα» ανέφερε, συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας στο διπλωματικό φόρουμ της Αττάλειας.
Ο κυβερνητικός του εταίρος ωστόσο στέλνει το δικό του μήνυμα στην Αθήνα, την οποία ακόμα μια φορά απειλεί ευθέως. «Η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η πολιτική και εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και των γειτονικών χωρών είναι ευαίσθητα, κρίσιμα ζητήματα που δεν υπόκεινται σε καμία συζήτηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα δεν πρέπει να περάσει τα όρια», δηλώνει ο ηγέτης του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί.