Οικονομία

Ο χρυσός στα ύψη: Έσπασε κάθε ρεκόρ η τιμή του

Οι επενδυτές αναζητούν βεβαιότητα σε μια χαοτική αγορά που τη στερείται λόγω των πολιτικών αποφάσεων του Τραμπ, σύμφωνα με το Newmoney.gr

Οι παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις είναι τεταμένες, καθώς οι ΗΠΑ έθεσαν σε λειτουργία σχέδια δασμών που φαίνεται να αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Η πολιτική αβεβαιότητα είναι το νέο στάτους κβο και οι εμπορικοί πόλεμοι δεν μπορούν να αποκλειστούν. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές ενδέχεται να περιορίσουν τις δαπάνες, οπότε η συνεχής οικονομική ανάπτυξη δεν αποτελεί πλέον σίγουρο στοίχημα.

Αυτές οι ανησυχίες έχουν συμβάλει στην τροφοδότηση μιας από τις μεγαλύτερες αυξήσεις που έχει σημειώσει ποτέ μια από τις παλαιότερες επενδύσεις στον κόσμο. Ο χρυσός, ο οποίος είναι συνήθως σταθερός, έχει εκτοξευθεί από λίγο πάνω από τα 2.000 δολάρια στα 3.000 δολάρια μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Το πολύτιμο μέταλλο έχει εκτοξευθεί κατά διψήφια ποσοστά συνολικά από τότε που ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικά στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η τιμή spot κατέγραψε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ, το 19ο για το 2025, ξεπερνώντας και το ορόσημο των 3.100 δολαρίων, έως και τα 3.128 δολάρια την ουγγιά, ανεβάζοντας έτσι στο +18% τα κέρδη μόνο για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, πρόκειται για την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση για τον χρυσό από το 1986!

«Όλες οι γεωπολιτικές ανησυχίες που έκαναν τον χρυσό να σκαρφαλώσει στα ύψη τους τελευταίους έξι μήνες εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε ο Μουκάρμα Ματζούντ, επικεφαλής επενδύσεων στην Blackstone Commodity Group.

Ο Πατ Κένεντι της AllSource Investment Management δεν εξεπλάγη που ο χρυσός κατέγραψε σημαντικό ράλι και αναμένει ότι θα καταγράψει περαιτέρω άνοδο κατά 15% έως 20% ετησίως έως το 2030 λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

Το ράλι-ρεκόρ του χρυσού έχει σταθερά θεμέλια. Η Bank of America διαπίστωσε ότι υπήρξαν εισροές 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πολύτιμο μέταλλο από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου – τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι το 58% των διαχειριστών κεφαλαίων που ερωτήθηκαν από τη BofA δήλωσαν ότι το πολύτιμο μέταλλο ήταν το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο σε περίπτωση ενός ολοκληρωτικού εμπορικού πολέμου. Καμία άλλη επένδυση δεν ξεπέρασε καν το 16% των ερωτηθέντων. Οι περισσότεροι από τους στρατηγικούς αναλυτές και τους επικεφαλής επενδύσεων με τους οποίους μίλησε το Business Insider συμφωνούν: Ο χρυσός είναι η επένδυση στην οποία πρέπει να ποντάρετε σε αυτή την εξαιρετικά ασταθή αγορά.

«Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια -όσο καιρό κι αν βρισκόμαστε σε αυτό το καθεστώς πολιτικής- πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να αποδίδει οφέλη το να έχουμε επενδύσεις διαφοροποιημένες κατ’ αυτόν τον τρόπο», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management, Ουέιν Γκόρντον.

Αλλά δεν είναι μόνο η αναταραχή που προκαλείται από την επιθυμία του Τραμπ να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια εμπορική πολιτική που τονώνει τη δυναμική του χρυσού. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του προήλθε πριν από τις εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ. Ο χρυσός πήρε στην πραγματικότητα μια ανάσα μόλις έγινε σαφές ότι ο Τραμπ κέρδισε και δεν κατέγραψε νέα αύξηση μέχρι που η συζήτηση για τους δασμούς αναζωπυρώθηκε.

«Βλέπετε μια δυαδικότητα εδώ, όπου αυτό το τελευταίο σκέλος είναι πιθανότατα περισσότερο χρηματοοικονομικές ροές για αντιστάθμιση κινδύνου, ενώ το πρώτο μισό ήταν μια συνέχεια του trade του 2024», δήλωσε ο Ακάς Ντόσι, επικεφαλής στρατηγικής χρυσού στην State Street Global Advisors, ο οποίος πιστεύει ότι ο χρυσός θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

Αρκετοί αναλυτές δήλωσαν ότι ο χρυσός γίνεται όλο και πιο ελκυστικός, καθώς υπάρχει μια νέα εστίαση σε μακροχρόνια ζητήματα, όπως το πώς οι ελλειμματικές δαπάνες των ΗΠΑ τροφοδοτούν το τεράστιο εθνικό χρέος τους. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ένα φαινομενικά ανυπέρβλητο χρέος ύψους 36,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο της δίνει κίνητρο να αφήσει τον πληθωρισμό να τρέξει, ώστε οι χαμηλότερες πραγματικές αξίες του δολαρίου να κάνουν το βάρος πιο διαχειρίσιμο.

«Η θεωρία είναι ότι το δολάριο αξίζει λιγότερο όσο περισσότερο χρέος εκδίδεται», δήλωσε ο Ρομπερτ Μίντερ, της Aberdeen Investments. «Έτσι, δεν είναι τόσο πολύ ότι ο χρυσός αυξάνεται, όσο ότι το δολάριο πέφτει».

Προσθέστε το γεγονός αυτό στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε χώρες όπως η Ρωσία και γίνεται κατανοητό γιατί οι αντίπαλες κυβερνήσεις αναζητούν ένα καταφύγιο που δεν μπορεί να χειραγωγηθεί.

«Καμία ξένη κεντρική τράπεζα δεν πιστεύει πραγματικά ότι οι ΗΠΑ έχουν κατά νου τα συμφέροντά τους», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μίλερ, επικεφαλής επενδύσεων στην Catalyst Funds. «Οπότε είναι πολύ λογικό ότι ο χρυσός θα ήταν καλύτερο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο για τις κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών από ό,τι τα δολάρια».

Ο Μίντερ συμφώνησε ότι οι άλλες χώρες δε θέλουν να είναι υπόχρεες στις ΗΠΑ, ειδικά αν ο ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι ανοιχτά εχθρικός στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό προέβλεψε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό και αναμένει ότι οι μικροεπενδυτές θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, εν μέρει μέσω ETFs.

Ο χρυσός έχει ήδη διανύσει μια ανοδική πορεία, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι έχει ακόμη περισσότερα περιθώρια ανόδου, καθώς η προσφορά παραμένει συγκρατημένη και η ζήτηση αυξάνεται λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Αν έχουν δίκιο, οι επενδυτές θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο πολύτιμο μέταλλο αγοράζοντας άμεσα ράβδους, προσθέτοντας έμμεση έκθεση με αμοιβαία κεφάλαια που το παρακολουθούν, στοχεύοντας σε μεταλλωρύχους χρυσού ή σε έναν συνδυασμό των τριών αυτών επιλογών.

Από αυτές τις επιλογές, η συναίνεση των αναλυτών είναι ότι οι μετοχές εταιρειών εξόρυξης χρυσού είναι η πιο επισφαλής πρόταση. Κορυφαίες εταιρείες όπως η Newmont και η Barrick Gold δεν έχουν ακολουθήσει τον χρυσό και δε βρίσκονται κοντά στα υψηλά τους επίπεδα-ρεκόρ.

Είναι καλύτερα να κατέχετε χρυσό απευθείας ή να επενδύσετε σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που το κάνει, δήλωσε ο Γκόρντον της UBS. Προτείνει να έχει κανείς το 5% των περιουσιακών του στοιχείων σε χρυσό ως βάση, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τους στόχους και την ανοχή των επενδυτών στον κίνδυνο, καθώς και το σκηνικό της αγοράς. Ο ίδιος υιοθετεί μια τακτική προσέγγιση στον χρυσό, όπου η θέση του μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις ανάγκες του.

Ο χρυσός έχει αποδειχθεί ότι υπεραποδίδει συστηματικά του S&P 500 κατά τη διάρκεια των πτωτικών τάσεων, σύμφωνα με τον Γκόρντον. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε το περιουσιακό στοιχείο να πωλείται αρχικά, καθώς οι επενδυτές χρησιμοποιούν τη σχετική του σταθερότητα για να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε μετοχές που καταρρέουν, κάτι που συνέβη πριν από πέντε χρόνια κατά την έναρξη της πανδημίας.

«Εάν ένας πελάτης κατέχει χρυσό, θέλει να έχει όλα τα οφέλη της κατοχής χρυσού όπως τη διαφοροποίηση, αλλά και τη δυνατότητα να τον ρευστοποιήσει σε μια αγορά υψηλής ρευστότητας οποιαδήποτε στιγμή επιλέξει, ώστε να συγκεντρώσει μετρητά για να μπορέσει να καλύψει ανάγκες που μπορεί να έχει», δήλωσε ο Γκόρντον.

Ακόμα κι έτσι, δεν είναι όλοι αισιόδοξοι για τον χρυσό μετά το τεράστιο ράλι του. Αν και ο Ματζούντ δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για το πολύτιμο μέταλλο πέρυσι, είναι επιφυλακτικός για τον χρυσό βραχυπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη την μέχρι τώρα σημαντική ανοδική του πορεία.

Ο ίδιος συμφωνεί με τη θέση των «ταύρων» ότι ο χρυσός είναι μια καλή αντιστάθμιση έναντι του γεωπολιτικού κινδύνου, αν και είπε ότι άρχισε να αποχωρεί από τον χρυσό στα 2.600 και 2.700 δολάρια, καθώς είναι επιφυλακτικός για το πόσο γρήγορα έκανε ράλι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ