Οικονομία

Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι! Η αύξηση στον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ φέρνει επιπλέον επιβάρυνση φόρου 133 ευρώ προκαλώντας οργή (Βίντεο)

Η κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες  ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2025, και θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει επιδόματα και παροχές που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο νέος πλέον κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά περίπου 50 ευρώ, φτάνοντας τα 880 ευρώ από τα 830 ευρώ που ισχύουν σήμερα, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 6%.

Από εκεί όμως ξεκινά το πρόβλημα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο λόγος είναι σύμφωνα με ειδικό, ότι το 2024 ο κατώτατος μισθός ήταν 830€ (μεικτά) που απέδιδαν φόρο 137€ .
Το 2025 ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 880€ (μεικτά) με φόρο 270€, κάτι που σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση 133€, εξοργίζοντας τους εργαζόμενους, εκτός και έχουμε κάποια διαφοροποίηση από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν παραμείνουν όμως αυτοί οι συντελεστές, οι εργαζόμενοι με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα χάσουν πολλά περισσότερα από όσα πληρώνουν σήμερα, και αυτό ακριβώς προκαλεί ερωτηματικά και οργή σε πολύ κόσμο.

Το οικονομικό επιτελείο του υπουργείου εκτιμά ότι η νέα αύξηση, σε συνδυασμό με τη μείωση των εισφορών ασθένειας κατά 0,5% από τον Ιανουάριο του 2025, και την κατάργηση εισφορών στις υπερωρίες και τη νυχτερινή εργασία, θα συμβάλει στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων.   

Οικονομολόγοι όμως διαφωνούν και ανακοινώνουν σε τηλεοπτικές εκπομπές ότι οι εργαζόμενοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 133 ευρώ φόρους, μειώνοντας και άλλο το ήδη χαμηλό εισόδημα τους ( σε σχέση με τις τιμές βασικών προϊόντων).     

Το μόνο που μένει να δούμε όλα αυτά είναι στην πράξη, μαζί με τις αντιδράσεις των εργαζομένων, που δυσκολεύονται πολύ πλέον,  να τα βγάλουν πέρα κάθε μήνα.

Τα στελέχη της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζουν ότι οι αυξήσεις δεν είναι αρκετές για την ουσιαστική άνοδο της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, και τονίζουν ότι το συνολικό πακέτο μέτρων στοχεύει σε μια σταδιακή οικονομική ενίσχυση.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ μέχρι το 2027, σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί σταδιακά στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) διαμορφώνονται ως εξής:
– ΚΕΠΕ: Αύξηση 3%-5%, με τον μισθό να διαμορφώνεται στα 871,5 ευρώ.

– ΣΕΤΕ: Αύξηση 4,82%, προτείνοντας μισθό 870 ευρώ, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των εισαγωγών περιορίζει τις δυνατότητες περαιτέρω αυξήσεων.

– Τράπεζα της Ελλάδος: Προτείνει αύξηση έως 4%, στα 863,2 ευρώ, θεωρώντας πως αυτό το ποσοστό διατηρεί την οικονομική σταθερότητα.

– ΙΟΒΕ: Κατέληξε σε αύξηση 3,5%, δηλαδή 859 ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αντέξουν μεγαλύτερες αυξήσεις.

Το ερώτημα σχετικά με την ακρίβεια ( εσωτερική και εισαγόμενη) πιθανότατα να έχει μία και μοναδική απάντηση με αυτή να αφορά μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς όμως φορολογική επιβάρυνση.

Κάτι τέτοιο έγινε σε Ρουμανία , Βουλγαρία έχει γίνει αύξηση μισθών κατά 15%, η οποία έδωσε ανάσα στα νοικοκυριά, αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη των κατώτερων κυρίως στρωμάτων.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ