Οικονομία

Γιατί κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η αγροτική παραγωγή στον Έβρο εκτοξεύοντας τις τιμές στην χώρα μας

Η συμφωνία παροχής επαρκούς ύδατος από την Βουλγαρία, έληξε τον περασμένο Ιούλιο, και τώρα κινδυνεύει να "τιναχθεί  στον αέρα" ολόκληρη η αγροτική παραγωγή  της περιοχής, ειδικά το Καλοκαίρι.

Μια ασυνήθιστα γλυκιά μέρα του Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Μαρίνογλου όργωσε το χωράφι του στη Βόρεια Ελλάδα φοβούμενος το χειρότερο, αφού  τα αποθέματα νερού από την  Βουλγαρία που κρατούσαν ενεργές τις καλλιέργειες της οικογένειάς του για δεκαετίες, θα σταματήσουν το καλοκαίρι, αναφέρει ξένο ΜΜΕ.

Από το 1964, το νερό από τα βουνά της Βουλγαρίας ρέει ελεύθερα κατά μήκος του ποταμού Άρδα σε 50.000 στρέμματα (20.000 εκτάρια) της πεδιάδας του Έβρου στην Ελλάδα, βάσει συμφωνίας αποζημιώσεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία έληξε τον περασμένο Ιούλιο και δεν είναι σαφές, εάν θα ανανεωθεί καθώς η Βουλγαρία αξιολογεί πρώτα τις δικές της ανάγκες σε νερό.

Η κατάσταση υπογραμμίζει πόσο ζωτικής σημασίας, αλλά και επισφαλείς, είναι οι υδάτινοι πόροι στη νότια Ευρώπη, όπου η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τα καλοκαίρια πιο ζεστά και τις βροχές λιγότερο συχνές. Η Ελλάδα σημείωσε τον πιο ζεστό χειμώνα και το καλοκαίρι που έχει καταγραφεί πέρυσι.

Ανήσυχοι Έλληνες αγρότες απέκλεισαν τη βόρεια πόλη Καστανιές αυτή την εβδομάδα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν ενεργούσε αρκετά γρήγορα για να εξασφαλίσει μια συμφωνία πριν από το καλοκαίρι.

Αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος λένε ότι η πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία και οι διαδοχικές μεταβατικές κυβερνήσεις έχουν διακόψει τις συνομιλίες.

Όταν έγινε ερώτηση για την τύχη της συμφωνίας, το βουλγαρικό υπουργείο Γεωργίας της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε ότι: "Είναι σημαντικό η Βουλγαρία πρώτα και κύρια να καλύπτει τις δικές της εθνικές ανάγκες σε νερό ... και στη συνέχεια τις ανάγκες των γειτονικών χωρών."

Σύμφωνα με την προηγούμενη συμφωνία, η Βουλγαρία απελευθέρωσε 186 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως από υδροηλεκτρικά φράγματα στον Έβρο, μια φτωχή περιοχή χωρίς λειτουργικούς ταμιευτήρες ή φράγματα. Η προμήθεια παραδόθηκε από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο όταν οι καλλιέργειες το χρειάζονταν περισσότερο.

Αν και η συμφωνία έληξε τον Ιούλιο, η Ελλάδα και η εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας υπέγραψαν συμφωνία της τελευταίας στιγμής για προμήθειες έως τον Σεπτέμβριο, οι όροι της οποίας δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Η Ελλάδα ελπίζει να ξεκινήσει έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων τον επόμενο μήνα τώρα που έχει τεθεί σε ισχύ νέα κυβέρνηση στη Σόφια, αλλά δεν είναι σαφές εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την 1η Μαΐου.

«Κανείς δεν μπορεί να πει πόσο κοντά ή πόσο μακριά είμαστε από μια συμφωνία», δήλωσε ο Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας υδατικών πόρων του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

«Αν δεν υπάρξει μακροπρόθεσμη συμφωνία, για εμάς αυτό σημαίνει θάνατο», είπε ο 59χρονος αγρότης Νίκος Ποπτσόγλου, του οποίου η γη τροφοδοτείται με νερό από τη Βουλγαρία. Ακόμη και πριν λήξει η συμφωνία, είπε ότι τα χωράφια του υπέστησαν πτώση της παραγωγής κατά 30-40% πέρυσι λόγω της ξηρασίας.

Ο Δημήτρης Δρακούδης, επικεφαλής τοπικού συλλόγου αγροτών, είπε ότι το νερό από τη Βουλγαρία ήταν η μόνη πηγή που είχαν. Μια δεξαμενή νερού στην περιοχή έχει διαρροή και δεν μπορεί να συγκρατήσει νερό.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για λύση του προβλήματος, το οποίο όμως ταλανίζει σημαντικά μόνο την ελληνική πλευρά σε αυτόν τον βαθμό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meteor
Εθνικά θέματα 0

Ο Δένδιας απείλησε την Γαλλίδα πρέσβη με ακύρωση αγοράς επιπλέον Rafale και Belharra αν εξάγουν τον Meteor στην Τουρκία; Γιατί Γερμανοί και Ιταλοί προσκυνούν τον Ερντογάν

Τελικά ποιοι τρέμουν επειδή η Ελλάδα διαθέτει ήδη ένα όπλο υπεροχής έναντι των Τούρκων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο; Είναι...