Roundtable με Έλληνες δημοσιογράφους και με σκοπό να αναλυθούν οι οικονομικές τάσεις και οι προκλήσεις της αγοράς που αναμένονται το επόμενο έτος στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ αλλά και την Ελλάδα διοργάνωσε η BofA, με τη συμμέτοχή του Αθανάσιου Βαμβακίδη, Head of Global G10 Foreign Exchange Strategy, του Πάνου Σερέτη, Head of Global Sustainability Research και τέλος του Ιωάννη Αγγελάκη, από την ομάδα European Credit Strategy
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Θάνου Βαμβακίδη για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα φέτος και πολλά προβλήματα στην Ευρώπη λόγω της έλλειψης πολιτικής ηγεσίας. Τα ερωτήματα είναι θα αυξηθεί ο πληθωρισμός και πάλι και αν θα γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Ειδικά για την Ελλάδα, η χώρα τα πηγαίνει πολύ καλύτερα σε ρυθμούς ανάπτυξης και δημοσιονομικά, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το Newmoney.gr
Ο επενδυτικός οίκος προειδοποιεί, ωστόσο, ότι το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σε παραγωγικές επενδύσεις.
Η αμερικανική οικονομία παραμένει δυνατή, με ισχυρή αγορά εργασίας και η υπεραπόδοση των ΗΠΑ έχει να κάνει με τον exceptionalism, την παραγωγικότητα, την ισχυρή αγορά εργασίας και την ισχυρά δημοσιονομική πολιτική με σημαντικά ελλείμματα.
Παρά τις μάλλον πληθωριστικές πολιτικές του Τραμπ, οι αγορές δεν βλέπουν πληθωρισμό και μάλλον κάνει λάθος. Οι ίδιου δεν βλέπουν άλλες περικοπές επιτοκίων αλλά αν ο πληθωρισμός ανέβει, η Fed θα πρέπει να παρέμβει και σε ποιο σημείο αυτό θα γίνει αρνητικό για το δολάριο, καθώς το αμερικανικό νόμισμα σήμερα είναι στο υψηλότερο επίπεδο που έχει υπάρξει ποτέ.
Για την Ευρώπη, η οικονομία κινείται κάτω από τη δυναμική αλλά υπάρχουν κάποιες ελπίδες για καλύτερα αποτελέσματα. H Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περίμεναν οι αγορές. Στη χώρα μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ το ταμείο RRF κι η πολιτική σταθερότητα. Το ρίσκο στην Ελλάδα είναι το μεγάλο έλλειμα του εξωτερικού ισοζυγίου πληρωμών.
Στο καλό σενάριο, οι επενδύσεις θα είναι παραγωγικές και τα ελλείμματα του ισοζυγίου σταδιακά θα μειώνονται, ενώ στο κακό σενάριο οι επενδύσεις δεν βοηθούν και τα ελλείμματα του εξωτερικού ισοζυγίου παραμένουν. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να ξοδευτούν τα χρήματα σε παραγωγικές επενδύσεις, προκειμένου αυτή η ευκαιρία από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να βοηθήσει μακροπρόθεσμα την οικονομία. Τέλος, από τον Τραμπ δεν θα επηρεαστεί άμεσα η Ελλάδα, θα υπάρξει, όμως, έμμεσα κάποια επίδραση από τους δασμούς ευρωπαϊκή οικονομία.
Bank of America: Η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από τις προσδοκίες - Ανησυχία για τον Τραμπ και τις πολιτικές προκλήσεις στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news