Στον αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εντάσσονται τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται για τη μεταφορά λαδιού με τενεκέ 17 λίτρων σε ιδιώτες, χωρίς παραστατικά.
Όσοι παρανομούν από την 1η Απριλίου θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα από 500 έως και 2000 ευρώ, ωστόσο οι ελεγκτικές αρχές θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο για να εντοπιστούν όσοι πωλούν το λάδι χύμα στη «μαύρη» αγορά.
Όπως διαμηνύει η κυβέρνηση, η μεταφορά λαδιού με τενεκέ για προσωπική χρήση δεν είναι παράνομη:« Ο τενεκές που πηγαίνει από τη γιαγιά στα εγγόνια, από τον έναν αδερφό στον άλλο αδερφό, ή από τον ένα φίλο σε έναν άλλο φίλο, δεν έχει να κάνει με αυτή τη συζήτηση γιατί είναι δεδομένο πως μιλάμε για δωρεά», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Με λίγα λόγια, ο νόμος θα εφαρμοστεί σε επίπεδο εμπορίας ώστε να υπάρχουν παραστατικά στον τενεκέ, από το χωράφι έως το ελαιοτριβείο, ενώ θα εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι.
«Δεν υπάρχει σχεδιασμός της κυβέρνησης να αλλάξει αυτό που ισχύει. Αλλά είναι προφανές ότι σε επίπεδο εμπορίας οι αρχές θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο, να προστατέψουν τους παραγωγούς ελαιολάδου και τους καταναλωτές, γιατί υπάρχει ζήτημα όσον αφορά στην ποιότητα του προϊόντος. Υπάρχουν διατάξεις που ισχύουν και δεν αφορούν την αυτοκατανάλωση», κατέληξε σχετικά ο κ. Μαρινάκης.
Μεταφορά λαδιού μεταξύ συγγενών και φίλων
Για τη μεταφορά λαδιού σε τενεκέδες μεταξύ συγγενών και φίλων ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο Χρίστος Δήμας μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, εξήγησε ότι πρακτικά δεν αλλάζει κάτι.
«Δεν θέλουμε να έχουμε την μεγάλη διακίνηση χύμα ελαιολάδου ή ακόμα και την πώληση του ελληνικού ελαιολάδου σε ξένες χώρες όπου το τυποποιούν και έχουν πολύ μεγαλύτερο πλούτο», τόνισε ο υφυπουργός.
Θέλοντας να ξεκαθαρίσει τι ισχύει, δήλωσε: «Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων συμβαίνει άτυπα στην ελληνική πραγματικότητα. Για όσους θέλουν να είναι απολύτως νομότυποι, μπορούν να χρησιμοποιούν μικρότερες συσκευασίες των 5 λίτρων».