Οικονομία

Περνάμε ολοταχώς στην αχρήματη κοινωνία! Συναλλαγές με αναγνώριση προσώπου, δακτυλικού αποτυπώματος, σάρωση παλάμης

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο τραπεζικό σύστημα και συγκεκριμένα στη χρήση πλαστικών καρτών. Oι πιστωτικές κάρτες θα αποτελέσουν παρελθόν και οι συναλλαγές με βιομετρικά στοιχεία θα κάνουν την εμφάνισή τους έως το 2030.

Σαρωτικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας φέρνει η πρόοδος της τεχνολογίας, με μια από τις επόμενες να είναι το τέλος των πλαστικών καρτών.

Σύντομα οι πιστωτικές κάρτες θα αποτελέσουν παρελθόν και οι συναλλαγές με βιομετρικά στοιχεία θα έχουν έρθει στην καθημερινότητά μας έως το 2030, ενισχύοντας την ασφάλεια και την ευκολία στις συναλλαγές.

Ήδη Αmazon και Apple έχουν εφαρμόζουν το Face ID. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, πέρα από το πρόσωπο θα χρησιμοποιείται ακόμη και όλη η παλάμη για την επαλήθευση των συναλλαγών. Το πλαστικό χρήμα θα αντικατασταθεί πλήρως μέσα στην επόμενη εξαετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τομείς του λιανικού εμπορίου, των τραπεζών και της φιλοξενίας θα είναι οι πρώτοι που θα ενσωματώσουν αυτήν την τεχνολογία.Αυτό προϋποθέτει πως οι χρήστες θα έχουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα υποστηρίζει τέτοιες λειτουργίες, όπως τερματικά POS σε καταστήματα ή smartphones και tablets με αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος ή προσώπου.

Η ακρίβεια της βιομετρικής τεχνολογίας είναι γενικά πολύ υψηλή, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονται από 95% έως 99%, ανάλογα με τη συσκευή και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται (αναγνώριση προσώπου, δακτυλικού αποτυπώματος, σάρωση παλάμης).

Με την εξέλιξη των βιομετρικών, οι καθημερινές μας συναλλαγές μπαίνουν σε μια νέα εποχή, όπου η άνεση και η ασφάλεια θα είναι απόλυτες προτεραιότητες.

Οι κίνδυνοι

Παρά τα οφέλη, υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι. Τα βιομετρικά δεδομένα είναι μοναδικά και δεν μπορούν να αλλάξουν, κάτι που τα καθιστά ευαίσθητα σε περίπτωση παραβίασης. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την ιδιωτικότητα και τον τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων αυτών. Παρόλο που η τεχνολογία προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, ενδέχεται να υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες κατά την αναγνώριση των βιομετρικών στοιχείων, όπως λάθη στην αναγνώριση ή κακή ποιότητα εξοπλισμού.

Επίσης, η πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία μπορεί να περιορίζεται σε περιοχές με χαμηλότερη τεχνολογική υποδομή, δημιουργώντας ανισότητες στη χρήση. Οι βιομετρικές πληρωμές απαιτούν εξειδικευμένες συσκευές. Βασικά θα είναι τα βιομετρικά τερματικά POS με αναγνώριστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, παλάμης ή προσώπου. Υπάρχουν και τα κινητά τηλέφωνα και tablets, συσκευές με ενσωματωμένες βιομετρικές δυνατότητες, όπως το Apple Face ID και το Samsung Fingerprint για την επικύρωση των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο.

Η ακρίβεια της βιομετρικής τεχνολογίας είναι γενικά πολύ υψηλή, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονται από 95% έως 99%, ανάλογα με τη συσκευή και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται (αναγνώριση προσώπου, δακτυλικού αποτυπώματος, σάρωση παλάμης). Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την ακρίβεια, όπως οι συνθήκες φωτισμού στην αναγνώριση προσώπου ή η φθορά δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Αναγνώριση προσώπου και σάρωση παλάμης

Παρόλα αυτά, η τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς, με σκοπό να μειώσει τα ποσοστά αποτυχίας και σφαλμάτων. Μέχρι το 2030, θα υιοθετηθούν σταδιακά βιομετρικές μέθοδοι πληρωμής, όπως σάρωση παλάμης και αναγνώριση προσώπου, με στόχο την αντικατάσταση των φυσικών πιστωτικών καρτών και την αύξηση της ασφάλειας στις συναλλαγές. Για τη διασφάλιση της ασφάλειας στη βιομετρική πληρωμή, η Mastercard θα χρησιμοποιήσει τεχνολογίες κρυπτογράφησης για την προστασία των βιομετρικών δεδομένων και θα αποθηκεύει τις πληροφορίες σε ασφαλείς βάσεις δεδομένων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος παραβίασης.

Επιπλέον, η τεχνολογία θα περιλαμβάνει μοναδικούς κωδικούς για κάθε συναλλαγή, οι οποίοι δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ενισχύοντας την ασφάλεια των συναλλαγών. Η συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα ασφάλειας δεδομένων και αυστηροί έλεγχοι θα ενισχύσουν περαιτέρω την προστασία.

Οι πρώτες χώρες

Οι πρώτες χώρες που θα εφαρμόσουν τη βιομετρική τεχνολογία πληρωμών είναι εκείνες με ανεπτυγμένη τεχνολογική υποδομή, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία.

Οι τομείς του λιανικού εμπορίου, των τραπεζών και της φιλοξενίας θα είναι οι πρώτοι που θα ενσωματώσουν αυτήν την τεχνολογία.

Η νέα τεχνολογία βιομετρικών πληρωμών θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι συναλλαγές, προσφέροντας ασφάλεια, ταχύτητα και ευκολία. Παρότι οι φυσικές κάρτες δεν θα καταργηθούν άμεσα, η μετάβαση προς αυτή τη νέα μορφή πληρωμών φαίνεται αναπόφευκτη, με στόχο την πλήρη εφαρμογή της μέχρι το 2030.

Ωστόσο, παραμένουν ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας και την πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...