Οικονομία

Ακρίβεια δίχως τέλος για τους Έλληνες! Σε απόγνωση οι πολίτες για το κόστος των τροφίμων και της στέγασης

Eπίμονος αποδεικνύεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), διαμορφώθηκε στο 3,2% από 3,1% τον Σεπτέμβριο, που σημαίνει πως όχι μόνο δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Η Ελλάδα έχει τον πέμπτο πιο υψηλό δείκτη πληθωρισμού στην ευρωζώνη, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ακρίβεια παραμένει στα ύψη, με «οδηγό» τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα και υπηρεσίες.

Η ακρίβεια έχει εδραιωθεί ως η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, καθίσταται πλέον ως ευρεία αντίληψη το γεγονός ότι δεν αποτελεί... εισαγόμενο πρόβλημα αλλά ζήτημα δομικού χαρακτήρα, που «πιέζει» τα νοικοκυριά στην Ελλάδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο μεγαλύτερα έξοδα ενός νοικοκυριού είναι η στέγαση και η διατροφή. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023, το φτωχότερο 20% των Ελλήνων ξοδεύει το ένα 1/3 (33,8%) του εισοδήματός του για τρόφιμα και το 1/4 (22%) για τη στέγαση.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνική Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) έχουν δείξει ότι οι τιμές σε σχέση με πέρυσι έχουν αυξηθεί κατά 2,8% στα τρόφιμα, 6,2% στην ένδυση, 5,5% στη στέγαση, 3,5% στην εκπαίδευση και 6,5% στα ξενοδοχεία και την εστίαση.

Πιο αναλυτικά, μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφονται στο ελαιόλαδο 38,9%, στα ψάρια 9,9% και τα φρούτα 7,7%. Έπειτα από υποχώρηση αρκετών μηνών το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο 20,2% και η τιμή ρεύματος 11,3%. Στις υπηρεσίες οι τιμές των εισιτηρίων για το αεροπλάνο εκτοξεύθηκαν κατά 36,4%, τα ασφάλιστρα υγείας κατά 14% και αυτά των οχημάτων κατά 5,6%.

Μεγάλος πονοκέφαλος για τους πολίτες συνεχίζουν να αποτελούν οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων που ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 5,4%, που παρά την ανακοίνωση των μέτρων αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης από την κυβέρνηση όχι μόνο δεν υπάρχει κάποιο δείγμα σταθεροποίησης, αντιθέτως εκτοξεύονται ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί για ακόμα έναν μήνα πως επικρατεί «χάσμα» ανάμεσα στον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη να διαμορφώνεται στο 2% τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 1,7% του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στην ευρωζώνη η αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,3% (1,7% τον Σεπτέμβριο) δεν αποτελεί… ενθαρρυντικό νέο, ωστόσο το γεγονός ότι παραμένει στην «ασφαλή ζώνη» του 2% λειτουργεί κατευναστικά κυρίως προς την ΕΚΤ και τον διαφαινόμενο σχεδιασμό της για νέες μειώσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.

Κάποτε ήταν το προϊόν που δεν έλειπε ποτέ από το ελληνικό τραπέζι ωστόσο μέχρι και αυτό η ακρίβεια δείχνει να το έχει «χτυπήσει» και πολλοί καταναλωτές πλέον έχουν περιορίσει την αγορά του. Ο λόγος για το ψωμί, στο οποίο έχει φορεθεί «καπέλο» τουλάχιστον 30%, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και ενέργεια.

Μπορεί η έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου να έδειξε ότι η Ελλάδα είναι η φθηνότερη χώρα στην τιμή του ψωμιού στην Ευρώπη, όμως στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πληρώσει… ακριβά τις ανατιμήσεις των τελευταίων ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι το λευκό ψωμί (φρατζόλα των 500γρ.) στην Ελλάδα έχει 1,21 ευρώ. ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 1,80 ευρώ. Δηλαδή η χώρα μας είναι φθηνότερη κατά 48%. Όμως οι καταναλωτές στην Ελλάδα, έχουν πληρώσει από το 2020 έως σήμερα ανατιμήσεις 39%.

Η ακρίβεια έχει οδηγήσει τους πολίτες να κόβουν και από τα βασικά είδη διατροφής για να τα βγάλουν πέρα, ακόμα και από το ψωμί. Από 2019 μέχρι και το 2022 η κατανάλωση του ψωμιού μειώθηκε κατά 22.000 τόνους και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 30%.

Είναι όμως ενδεικτικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα τρόφιμα, οι πολίτες για τις ίδιες ποσότητες βασικών αγαθών έχουν αυξήσει την μέση δαπάνη. Έτσι λοιπόν, για την ίδια ποσότητα ψωμιού και ζυμαρικών πληρώνουν περίπου 10%. Για το μοσχαρίσιο κρέας δίνουν 6% περισσότερα χρήματα, για το αιγοπρόβειο κρέας 64% αυξημένη δαπάνη, για το ελαιόλαδο 28%, για τα φρούτα 14% και 15% για τα λαχανικά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...