Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Προειδοποίει η Παγκόσμια Τράπεζα: Τα 26 πιο φτωχά κράτη του κόσμου δέχονται ολοένα και λιγότερη διεθνή υποστήριξη

Οι 26 πιο φτωχές χώρες του κόσμου, όπου ζει το 40% των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, λαμβάνουν το χαμηλότερο επίπεδο διεθνούς βοήθειας από την αρχή του αιώνα, την ώρα που η κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή η Παγκόσμια Τράπεζα εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η μάχη κατά της ακραίας φτώχειας σε αυτές τις χώρες – που είναι επίσης αντιμέτωπες με το μεγαλύτερο επίπεδο χρέους από το 2006, τις ολοένα και πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς και με πολιτική αστάθεια, ανασφάλεια ή πόλεμο -- υποχωρεί την ώρα που οι ανάγκες είναι πιο μεγάλες από ποτέ.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οικονομίες των χωρών αυτών είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19 το 2020. Το ΑΕΠ τους ανά κάτοικο μειώθηκε έως και κατά 14% το διάστημα από το 2020 ως το 2024, την ώρα που θα χρειαζόταν να επενδύουν το αντίστοιχο του 8% του ΑΕΠ τους ετησίως προκειμένου να πετύχουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους, υπογράμμισε η Παγκόσμια Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι οικονομίες αυτές έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη βοήθεια από το εξωτερικό, άμεσα ή έμμεσα μέσω της Διεθνούς Ένωσης Ανάπτυξης (IDA- τον οργανισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας αρμόδιου για την παροχή δανείων και τις δωρεών στις πιο φτωχές χώρες)», υπογράμμισε ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Αϊχάν Κόσε.

Για τις χώρες αυτές η IDA έχει αναχθεί σε βασική πηγή χρηματοδότησης από το εξωτερικό, ενώ η βοήθεια που λαμβάνουν, κυρίως η διμερής, έχει μειωθεί σημαντικά για να φτάσει το 2022 – τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία – το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 21 χρόνια.

«Για να μπορέσουν αυτές οι χώρες να βγουν από τη χρόνια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να πετύχουν βασικούς στόχους ανάπτυξης, χρειάζεται να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους», σε πρωτοφανή επίπεδα τα οποία δεν μπορούν να πετύχουν μόνες, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ίντερμιτ Γκιλ.

Εξάλλου οι 26 χώρες που εξετάστηκαν είναι αντιμέτωπες με μέσο επίπεδο χρέους που αντιστοιχεί στο 72% του ΑΕΠ τους, αυξημένο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, και χρησιμοποιούν περισσότερο από το 10% των εσόδων τους για την πληρωμή των τόκων του χρέους τους.

Οι περισσότερες χώρες που εξετάστηκαν βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική – από την Αιθιοπία ως το Τσαντ και τη ΛΔ Κονγκό--, όμως στον κατάλογο περιλαμβάνονται και το Αφγανιστάν και η Υεμένη.

Τα δύο τρίτα των 26 πιο φτωχών χωρών είναι αντιμέτωπες είτε με ένοπλες συγκρούσεις είτε δυσκολεύονται να διατηρήσουν την τάξη λόγω θεσμικής ή κοινωνικής αστάθειας, στοιχεία που εμποδίζουν τις ξένες επενδύσεις και σχεδόν κάθε εξαγωγή προϊόντων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ