Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις η αξία του κλάδου αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ έως το 2029. Την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο η ανάπτυξη των data centers έχει εξελιχθεί σε ένα δύσκολο εγχείρημα στο real estate λόγω της έλλειψης ενέργειας και λόγω του ότι τα ποσοστά κενών χώρων συνεχίζουν να μειώνονται στις περισσότερες παγκόσμιες αγορές λόγω της ισχυρής ζήτησης.
Όπως αναφέρει το Newsit.gr, στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών που συνδέουν την Ευρώπη με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, υπάρχουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, κάτι που εντόπισαν οι ξένοι επενδυτές.
Μάλιστα, αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί έως το 2029 νέα data centers που αντιστοιχούν σε περίπου 70.000 τετραγωνικά μέτρα. Συγκεκριμένα, στους «παίκτες» που πραγματοποιούν ή δρομολογούν τις μεγαλύτερες επενδύσεις ανήκουν η Microsoft, η Google και η Digital Realty.
Η Microsoft βρίσκεται στην τελική ευθεία προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής στα Σπάτα του πρώτου από τα τρία data centers που έχει εξαγγείλει. Πρόκειται για επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 976,168 εκατ. ευρώ η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Στρατηγική από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, η επένδυση της Microsoft αφορά τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική σε ισάριθμα ακίνητα που έχει αγοράσει με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud). Η δυναμικότητα του data center στα Σπάτα θα είναι 19,2 MW, διπλάσια αυτών που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί (9,6 MW).
Στο ίδιο πλαίσιο επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα έχει ανακοινώσει και η Google. Στόχος της εταιρίας είναι το 2025 να λειτουργήσει το πρώτο κέντρο δεδομένων στην Αττική, ενώ σχεδιάζει να αναπτύξει τρία data centers μέχρι το 2030.
Η Digital Realty είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος «παίκτης» με τέσσερα ιδιόκτητα data centers στο Κορωπί και έχοντας ξεκινήσει τη διαδικασία να κατασκευάσει ένα ακόμη στην Κρήτη, του οποίου η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί το 2025.
Παράλληλα, ισχυροί παίκτες του real estate εξετάζουν να κάνουν ισχυρό μπάσιμο στον εν λόγω τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Prodea, όπου η διοίκηση της εταιρείας προ μηνών είχε ανακοινώσει ότι το «άνοιγμα» στον τομέα των data centers αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο και ήδη η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με ξένους operators, ενώ παράλληλα διερευνά πιθανές τοποθεσίες οι οποίες θα ήταν ιδανικές για τέτοιου είδους επενδύσεις.
Παρόμοιες σκέψεις φαίνεται ότι είχε και η Trastor, με την ΑΕΕΑΠ ωστόσο να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα είτε μέσω συνεργασίας με κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την τεχνογνωσία, είτε μέσω data center operator, ο οποίος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την κατασκευή του.