Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στις τιμές του ρεύματος! Στα 850 ευρώ η μεγαβατώρα-Ανεβαίνουν και τα μπλε τιμολόγια

Θα ευχόμαστε να μην έρθει ο λογαριασμός ρεύματος για να μην πάθουμε έμφραγμα.Τραγική η κατάσταση με τις αυξήσεις στις τιμές.

Την εκτίναξη του κόστους που θεμελιώνει η εκρηκτική πορεία του μήνα, επιβεβαιώνει και το σημερινό ράλι τιμών σχεδόν κατά 73% με την τιμή της χονδρεμπορικής να διαμορφώνεται στα 219,28 ευρώ μετά από μία πρόσκαιρη μείωση τιμών το Σαββατοκύριακο.

Για σήμερα, η Ελλάδα είναι η τέταρτη πιο ακριβή χώρα μετά την Αλβανία με 236,58 ευρώ /μεγαβατώρα αλλά και τις Βουλγαρία και Ρουμανία με 229,24 ευρώ. Η Ουγγαρία υποχωρεί στα 120,45 ευρώ κάτι που υποδηλώνει ότι έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης.

Η τιμή της χονδρεμπορικής μέχρι σήμερα 22 Ιουλίου διαμορφώνεται σε 142,27 ευρώ η μεγαβατώρα από 98,89 ευρώ που έκλεισε τον Ιούνιο σημειώνοντας άνοδο κατά 44%. Αυτό σημαίνει ραγδαία αύξηση και στην τιμή της κιλοβατώρας βάζοντας φωτιά στους λογαριασμούς ρεύματος που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να «κατασβέσει» με τα έκτακτα μέτρα της οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών για τον Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι λέει η ΕΒΙΚΕΝ

Για κατάσταση εκτός ελέγχου με τις τιμές στο ρεύμα κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι βιομηχανικοί καταναλωτές εκτιμώντας ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν επαρκούν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνη Κοντολέων, «εδώ και δύο εβδομάδες οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές.

Όπως αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, «όταν το 2021 όλες οι συμβάσεις της βιομηχανίας με σταθερές τιμές ηλεκτρισμού «έσπασαν» και μετατράπηκαν σε χρέωση στη βάση των ωριαίων τιμών του χρηματιστηρίου ο κλάδος αντέδρασε και κατήγγειλε ότι διαμορφώνονται συνθήκες χειραγώγησης των τιμών, εφόσον οι τιμές της χονδρεμπορικής μεταφέρονται αυτόματα στα τιμολόγια της λιανικής και οι καθετοποιημένοι παίκτες δεν έχουν κανένα ρίσκο». Προσθέτει ότι οι αρμόδιοι σύστησαν στις βιομηχανίες η σύναψη  μακροχρόνιων συμβάσεων για την προμήθεια ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά  («πράσινα» PPA) για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από τις μεταβολές των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά «Κάτι που η παρούσα κρίση αποδεικνύει τελείως  αναποτελεσματικό καθώς  με τη δύση του ηλίου τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν και δημιουργείται χάσμα τιμών μεταξύ των τιμών τις ώρες με ηλιοφάνεια και τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια, αφού δεν υπάρχει αποθήκευση».

Η ΕΒΙΚΕΝ τονίζει ότι «εδώ και δύο εβδομάδες οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές στις ώρες 20.00-22.00, περίπου στα 700-800€/MWH, εντοπισμένες σε 3 χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, τιμές που δεν δικαιολογούνται από αύξηση στο κόστος παραγωγής των μονάδων». Καταλήγει δε ότι πλήττεται η παραγωγική βάση της χώρας καθώς οι βιομηχανίες αδυνατούν να μετακυλίσουν το κόστος και καλεί τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα άμεσης επίλυσης του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης των βιομηχανιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανεβαίνουν και τα μπλε

Πιο σύνθετη είναι η εικόνα στα μπλε τιμολόγια που προσφέρουν σταθερές χρεώσεις από 6 έως 12 μήνες και παρέχουν την ασφάλεια που χρειάζονται οι καταναλωτές σε περιόδους ανατιμήσεων. Τα τελευταία θα παραμείνουν ελκυστικά αν και οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων τα επανατοποθετούν στην αγορά στα 140 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σήμερα, υπάρχουν μπλε τιμολόγια με χρέωση κάτω από 10 λεπτά η κιλοβατώρα, τα οποία τουλάχιστον για το άμεσο διάστημα δεν θα τα ξαναδούμε. «Δεν κλείνεις προθεσμιακά σε μια περίοδο αναστάτωσης που οι τιμές είναι στα ύψη» τονίζουν στελέχη της αγοράς και αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο τα σταθερά πλησιάζουν τις τιμές των πράσινων επιδοτούμενων τιμολογίων. «Εάν η αγορά περιμένει να αποκλιμακωθούν οι τιμές σε δύο μήνες το κόστος των μπλε τιμολογίων θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό», λένε οι προμηθευτές ενέργειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ