Ένας πρώην Αμερικανός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη σε πρωτοφανείς δηλώσεις, λέγοντας πως ο υπερηχητικός πύραυλος κρουζ BrahMos που ανέπτυξαν από κοινού Ινδία και Ρωσία δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος όταν αγοράζεται μεμονωμένα.
Ο πρώην σύμβουλος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις ουσιαστικά σε μία προσπάθειά του να προειδοποιήσει τις Φιλιππίνες, οι οποίες παρήγγειλαν το εν λόγω ινδικό πυραυλικό σύστημα πολύ πρόσφατα. Πρόσθεσε βέβαια πως ενσωματωμένος στις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας ο πύραυλος BrahMos αποτελεί ένα πολύ φονικό οπλικό σύστημα.
Τι Είπε ο Αμερικανός;
Οι δηλώσεις του Αμερικανού έχουν ενδιαφέρον διότι παλαιότερα φήμες ήθελαν και την χώρα μας να ενδιαφέρεται για τον ινδικό υπερηχητικό πύραυλο BrahMos, ο οποίος θα μπορούσε να αγοραστεί μεμονωμένα με εκτοξευτές για την αντιμετώπιση τουρκικών πολεμικών πλοίων σε θερμές περιοχές.
Αυτό που είπε ο Αμερικανός είναι ότι για να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά ο πύραυλος BrahMos χρειάζεται ο στρατός που τον επιχειρεί να διαθέτει σημαντικές δυνατότητες ελέγχου, διοίκησης, αναγνώρισης, κατασκοπίας και παρακολούθησης (C4ISR). Στο παράδειγμα των Φιλιππινών τόνισε πως η χώρα πρέπει πρώτα να αποκτήσει αυτές τις δυνατότητες και έπειτα να αγοράσει το εν λόγω σύστημα ή να προτιμήσει κάποιον άλλον πύραυλο εξαρχής.
Για να εξηγήσουμε με απλά λόγια τι είναι οι δυνατότητες C4ISR θα τις παρομοιάσουμε με το «νευρικό σύστημα» ενός στρατού, το οποίο στόχο έχει να αυξήσει την περιφερειακή επίγνωση. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο δίκτυο, το οποίο αποτελείται από πολλά μικρά συστήματα και αισθητήρες που συγκεντρώνουν δεδομένα και τα μεταφέρουν σε κέντρα ελέγχου και βάσεις δεδομένων. Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται -αν κριθεί απαραίτητο- στα πυραυλικά συστήματα για να στοχευθεί ένας εχθρικός στόχος.
«Χωρίς δυνατότητες C4ISR ο πύραυλος BrahMos δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά από τις Φιλιππίνες, πάρα αυτά πρόκειται για μία σημαντική κίνηση της νησιωτικής χώρας» είπε ο Αμερικανός ειδικός.
Οι Ινδοί βέβαια διαφωνούν, λέγοντας πως ο BrahMos ακόμη και εάν αγοραστεί μεμονωμένα από μία ξένη χώρα αποτελεί ένα φονικό οπλικό σύστημα. Ένας στρατιωτικός ειδικός από το κράτος πρόσθεσε πως αυτοί οι πύραυλοι ενσωματώνονται εύκολα στα υπάρχοντα δίκτυα C4ISR άλλων χωρών, οπότε δεν τίθεται κανένα θέμα συμβατότητας ή διαλειτουργικότητας.
Τέλος να σημειώσουμε πως οι Φιλιππίνες είναι η πρώτη ξένη χώρα που αγόρασε τον ινδο-ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο κρουζ BrahMos, σε μία κίνηση που θεωρήθηκε στρατηγική αγορά αμυντικού οπλισμού στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.