Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι οι απειλές για στρατιωτικά πλήγματα κατά του συμμάχου της Ιράν είναι απαράδεκτες και προειδοποίησε ότι η επίθεση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει ενδεχομένως σε καταστροφικά αποτελέσματα εάν βομβαρδιστούν οι πυρηνικές της εγκαταστάσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Κυριακή το Ιράν με βομβαρδισμούς και δευτερευόντως με δασμούς, εάν δεν καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ουάσιγκτον για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ανακοινώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταφέρει επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη στην περιοχή.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ερώτηση που του τέθηκε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τους κινδύνους στην παρούσα κατάσταση, απάντησε λέγοντας ότι η Μόσχα έχει δεσμευθεί για την εξεύρεση λύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που θα σέβονται το δικαίωμα της Τεχεράνης να κάνει χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
«Η χρήση στρατιωτικής δύναμης από τους αντιπάλους του Ιράν στο πλαίσιο του διακανονισμού είναι παράνομη και απαράδεκτη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Οι έξωθεν απειλές για τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν θα οδηγήσει αναμφίβολα σε μια μη αναστρέψιμη παγκόσμια καταστροφή. Οι απειλές αυτές είναι απλώς απαράδεκτες».
Οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν το Ιράν ότι έχει μυστική ατζέντα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων με τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλό επίπεδο καθαρότητας, πάνω από αυτό που λένε ότι είναι δικαιολογημένο για ένα πολιτικό πρόγραμμα ατομικής ενέργειας.
Η Τεχεράνη λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι εξ ολοκλήρου για πολιτικούς ενεργειακούς σκοπούς.
Η Ρωσία και το Ιράν έχουν υπογράψει μία «συνολική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης» τον Ιανουάριο, αν και δεν υπάρχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Βάσει της συμφωνίας, εάν η μία πλευρά δεχθεί επίθεση , η άλλη δεν θα συνδράμει τον επιτιθέμενο.
Η Ρωσία καταδικάζει τις απειλές των ΗΠΑ, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ στο περιοδικό Life. Ο Ριαμπκόφ είπε ότι μία επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει μία ευρύτερη ανοιχτή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
«Οι συνέπειες τους, ειδικά εάν υπάρξουν πλήγματα σε πυρηνικές υποδομές, θα είναι καταστροφικές για όλη την περιοχή», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.