Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας υπογραμμίζει πως: «Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοπορούν πανευρωπαϊκά στην μάχη κατά των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών».
Ο κ. Σκρέκας τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρωτοπόρος σε όλη την ΕΕ στην προστασία των καταναλωτών από την ακρίβεια.
Αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών
Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι η επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών.
Συγκεκριμένα, την πώληση των ίδιων προϊόντων σε διαφορετική τιμή από χώρα σε χώρα της ΕΕ, την πώληση του ίδιου προϊόντος ακριβότερα σε διαφορετική συσκευασία και τους περιορισμούς εκ μέρους των πολυεθνικών στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών. Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι κάποιοι καταναλωτές να πληρώνουν αδικαιολόγητα πιο ακριβά τα ίδια προϊόντα.
Πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση σε επίπεδο ΕΕ, καθώς οι αθέμιτες πρακτικές υπερβαίνουν την κάθε χώρα ξεχωριστά.
Καλάθι Νοικοκυριού
Ο κ. Σκρέκας σημείωσε επίσης ότι το καλάθι βασικών προϊόντων στην Ελλάδα, είναι φθηνότερο σε σύγκριση με 7 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία και η Ρουμανία.
Επιπλέον, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε βάθος πενταετίας -από το 2019 έως το2024 είναι 16,5% ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 23%.
Πλατφόρμα e-katanalotis
Ο κ. Σκρέκας έκανε ειδική αναφορά στην αναβαθμισμένη πλατφόρμα e-katanalotis, μέσα από την οποία οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν πλέον χιλιάδες προϊόντα και να εξοικονομούν χρήματα.
Ανέφερε μάλιστα και ένα παράδειγμα, όπου μέσα από την πλατφόρμα οι καταναλωτές μπορούν να βρουν την ίδια εξάδα αυγά από 1,63 έως 2,20 ευρώ και κατά συνέπεια να εξοικονομήσουν χρήματα επιλέγοντας την φθηνότερη αλυσίδα.
Πρόστιμα
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στους ελέγχους οι οποίοι συνεχίζονται εντατικά, ενώ όπως δήλωσε υπάρχουν κάποια πρώτα ευρήματα για αθέμιτες πρακτικές και το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για πρόστιμα αν κατά την ολοκλήρωση των ελέγχων όντως διαπιστωθούν παρόμοιες πρακτικές.
Τέλος, για τον ΦΠΑ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση μελέτησε κάθε σενάριο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια μείωση όχι μόνο θα έπληττε τα κρατικά έσοδα αλλά δεν θα είχε και όφελος στην τσέπη των καταναλωτών, καθώς όποια χώρα προσπάθησε να το εφαρμόσει, οι μεσάζοντες απορρόφησαν την μείωση και οι καταναλωτές στο τέλος πλήρωναν το ίδιο.