Οικονομία

Συνέχεια ανοδικών κινήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε υψηλότερα επίπεδα αλλά με πιο αδύναμους ρυθμούς κινούνται σήμερα (24/4) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, εν μέσω ανακοινώσεων οικονομικών εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η προσοχή των επενδυτών εξακολουθεί να επικεντρώνεται στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.«Υπάρχει κάποια ανακούφιση που η ΕΚΤ και η BOE φέρονται να επιδιώκουν να αποσυνδεθούν από τη Fed» σχολιάζουν χαρακτηριστικά ορισμένοι αναλυτές, σύμφωνα με την ερτ

Σε εγχώριο επίπεδο, ως μεγάλη κίνηση χαρακτηρίζεται από τους συντελεστές της αγοράς η απόφαση της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου αλλά και του ΟΔΔΗΧ να βγει το ελληνικό δημόσιο στις αγορές με έκδοση ομολόγου διάρκειας 30 ετών, συνεχίζοντας ομαλά τον ετήσιο δανεισμό της χώρας και ταυτόχρονα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η έκδοση συγκέντρωσε προσφορές άνω των 33 δισ. και η απόδοση μειώθηκε στο 4,15% από 4,25% στο ξεκίνημα της δια-δικασίας. Η προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση ήταν 24/3/2021 και το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από τα 25,8 δισ. ευρώ των προσφορών. Στη συνέχεια, στις 8/9/2021, υπήρξε επα-νέκδοση για 1 δισ. ευρώ, με συνολικές προσφορές στα 9,6 δισ. ευρώ.

Για μια ακόμη χρονιά, ο ΟΔΔΗΧ επιλέγει την εμπροσθοβαρή υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος δανεισμού, το οποίο για φέτος προβλέπει την άντληση 10 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, το ελλη-νικό δημόσιο έχει αντλήσει 8,2 δισ. ευρώ καλύπτοντας το 80% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού της χώρας. Προηγήθηκε η έκδοση των 4 δισ. ευρώ με 10ετές ομόλογο και περίπου 1,2 δισ. ευρώ μέσα από τις επανεκδόσεις υφιστάμενων ομολόγων.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας,στην οποία προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα και μια ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σε περίοδο διεθνούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας η ελληνική έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 11 φορές, καθώς οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε επίπεδο που πιστοποιεί την επενδυτική βαθμίδα και συγκρίνεται ευθέως με τα αντίστοιχα επιτόκια άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η σημερινή επιτυχία αντανακλά, μεταξύ άλλων, τις θετικές εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίες με τη σειρά τους εδράζονται στη σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, που εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει με συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση».

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,28%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,32%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται

υψηλότερα κατά 0,10%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,08% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώ-νει κέρδη σε ποσοστό 0,37%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 150 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στις 1450 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε υψηλότερα έως τις 1470.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Ισχυρές ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 6 μονάδες βάσης, στο 2,56%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 8 bps στο 3,92%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 7 μονάδες, στο 3,34% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,59%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 0,40%, στα 83,03 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη πτώση 0,27%, βρίσκεται στα $ 88,13.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0693 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό ανέρχεται στα 154,90 γιεν/δολ.

Σε πτωτική τροχιά κινείται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου να διαπραγματεύονται στα 2328,40 δολ./ουγκιά. Πτωτικά συνεχίζει και το ασήμι, υποχωρώντας στα κοντά στα 27 δολάρια ανά ουγκιά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ