Το ΧΑ φρόντισε σε χρόνο dt να διαψεύσει τις όποιες «Κασσάνδες» που έβλεπαν καταστροφές και μεγάλες διορθωτικές κινήσεις, γράφοντας ένα ισχυρό τετραήμερο ανοδικό σερί που στην αρχή δεν έπειθε κανέναν. Από χθες οι πιο φοβισμένοι και διστακτικοί άρχιζαν να πείθονται και να τοποθετούνται στην αγορά, ενώ σήμερα η αγορά έσπασε τα κοντέρ και τα προηγούμενα πολυετή υψηλά, βάζοντας πλώρη με αργά και σταθερά βήμα για τις 1.500 μονάδες.
Οι διεθνείς αγορές πήραν μια σύντομη ανάσα μετά τα ρεκόρ, διόρθωσαν απότομα και πλέον το risk on επιστρέφει, με βασικό μοχλό τα αποτελέσματα και την αναπτυξιακή δυναμική. Ο ΓΔ είχε δοκιμάσει αρκετές φορές να περάσει πάνω από το επίπεδο των 1.426 μονάδων που θα τον έφερνε αντιμέτωπο με τις 1.437 μονάδες, χωρίς να τα καταφέρει, προχωρώντας έτσι σε ένα pullback. Αυτή η φορά ωστόσο ήταν διαφορετική, πιάνοντας πολλούς επενδυτές κυριολεκτικά στον ύπνο που είτε έβλεπαν διόρθωση και κατοχύρωναν κέρδη, είτε ακόμη χειρότερα, άνοιγαν short θέσεις.
Οι τελευταίοι «κάηκαν» εμφατικά, καθώς σε πολλές μετοχές υπήρξε μέχρι και short squeeze, και οι δεύτεροι αναγκάζονται πλέον να κυνηγούν σε υψηλότερα επίπεδα. Άλλωστε οι profit takers, αλλά και γενικότερα το retail ακολουθεί μια λάθος στρατηγική, καθώς τα μεγάλα κεφάλαια μπαίνουν όταν μια αγορά βγάζει δύναμη και σπάει τα προηγούμενα υψηλά της και όχι στο ανάποδο. Βέβαια, αυτοί οι επενδυτές διακατέχονται πάντα από ένα αίσθημα υψοφοβίας που τους αφήνει εκτός των ράλι, εν αντιθέσει με τους ξένους και τους θεσμικούς που συνεχίζουν να βγάζουν επιθετικές αγορές βλέποντας το κύμα ανόδου και σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.
Επιπλέον, θα πρέπει να επισημάνουμε πως το πάνω χέρι των κινήσεων του ΧΑ το έχουν οι long και ειδικά μετά την αναβάθμιση του outlook σε θετικό από σταθερό της Standard & Poor's για την ελληνική οικονομία, κλείνοντας το μάτι σε αναβάθμιση και του αξιόχρεου του επόμενους δώδεκα μήνες, εάν ενταθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, τρέξουν, απορροφηθούν και διαχυθούν στην οικονομία οι πόροι του Τ.Α και το χρέος συνεχίσει την πτωτική του τροχιά.
Μια ακόμη είδηση προέκυψε επίσης από το μέτωπο της οικονομίας, που ενισχύει το εγχώριο story και δίνει πάτημα στους long καθώς με πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ έκλεισε δημοσιονομικά το 2023 για τη χώρα μας, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις για την προηγούμενη χρονιά από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat. Πρόκειται για απόδοση πολύ καλύτερη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024.
Παράλληλα, τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες διατηρεί στο ακέραιο η Ambrosia Capital, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά, ενώ οι χρηματικές διανομές έρχονται να «ξεκλειδώσουν» ένα περαιτέρω re - rating για τις ίδιες.
Ο επενδυτικός οίκος διατηρεί τη σύσταση «buy», αυξάνοντας ωστόσο τις τιμές στόχους στα 2,15 ευρώ για την Alpha Bank από 1,90 ευρώ προηγουμένως, στα 2,70 ευρώ για τη Eurobank από 2,05 ευρώ, στα 10,10 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 7,95 ευρώ και στα 5,30 ευρώ από 3,95 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.
Στο ταμπλό, ξεχώρισαν και σήμερα οι τράπεζες, αλλά τις εντυπώσεις κλέβουν οι μετοχές της Τιτάν, της Eurobank, της ΕΤΕ και της Μυτιληναίος με τις δύο πρώτες να γράφουν νέα υψηλά και την τελευταία να οδεύει ολοταχώς προς νέα ρεκόρ και κυρίως προς την είσοδο στη ζώνη των 40 με 42 ευρώ σε πρώτο βαθμό. Την Πέμπτη, ο όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα, με τους αναλυτές να αναμένουν ένα πολύ δυνατό Q1.
Ο Γενικός Δείκτης έσπασε τα κοντέρ καταγράφοντας νέα πολυετή υψηλά, με τζίρο που ξεπέρασε 160 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,19% στις 3.531,11 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε κατά 3,48% στις 1.257,25 μονάδες.
Στις τράπεζες στήθηκε πάρτι με τη Eurobank να χτυπά νέα υψηλά όπως και η ΕΤΕ με ράλι 3,36% και 3,99% αντίστοιχα στα 1,9845 και 7,512 ευρώ, με υψηλό τζίρο και σημαντικό ανεκτέλεστο από τους αγοραστές.
Η Alpha Bank κατέγραψε ράλι 3,64% στα 1,667 ευρώ και η Πειραιώς επανήλθε δυναμικά στα 4 ευρώ. Η τάση πλέον είναι πολύ ισχυρή ανοδική και η αγορά έχει όλα τα φόντα να κινηθεί προς τις 1.500 μονάδες.
Εκτίναξη κατά 4,61% για την Τιτάν στα 28,35 ευρώ, που σηματοδοτούν νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή, με τη Mytilineos στο 2,54% και τα 38,80 ευρώ, με τζίρο που ξεπέρασε τα 22,7 εκατ. ευρώ! Η μετοχή έχει πολύ δύναμη και πλέον μπορεί με άνεση να σπάσει το προηγούμενο υψηλό στα 39,56 ευρώ και να περάσει στη ζώνη των 40-42 ευρώ.
Σημαντική άνοδος για τον ΟΤΕ στο 2,27% και τα 14,42 ευρώ, με τζίρο 5,61 εκατ. ευρώ, ενώ υψηλότερα κινήθηκε και η ΔΕΗ με κέρδη 1,78% στα 11,42 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% για ΜΠΕΛΑ, ΔΑΑ (1,17%), ΕΕΕ (1,65%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,34%).
Άνοδο που ξεπέρασε το 3% κατέγραψε η ΒΙΟ στα 5,77 ευρώ, ενώ στο πράσινο συνέχισαν ΕΛΧΑ, ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ και Cenergy. Κατοχύρωση κερδών και rotation σε Lamda, Ελλάκτωρ, Optima και ΟΤΟΕΛ.