Στο νέο ιστορικό υψηλό του 288% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Μάρτιο σημείωσε άλμα 11% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 13,2% τον Φεβρουάριο.
Ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 51,6% το πρώτο τρίμηνο, έγραψε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Απογραφών στο X. Ο πληθωρισμός ήταν 276,2% τον Φεβρουάριο, από 254,2% τον Ιανουάριο – το υψηλότερο σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής μείωσε την Πέμπτη τα επιτόκια στο 70% από 80% – την τρίτη μείωση επιτοκίων από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι τον Δεκέμβριο.
Η «θεραπεία» του σοκ
Εδώ και μήνες που ξεκίνησε η «θεραπεία σοκ» από την κυβέρνηση Μιλέι με στόχο να αποφευχθεί η δέκατη χρεοκοπία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας και να μειωθούν σημαντικά τα δημοσιονομικά ελλείμματα, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί έως και 50% με 100%.
Πολλά νοικοκυριά αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν το βοδινό κρέας με κοτόπουλο για να βγει ο μήνας, άλλα έπαψαν να βγαίνουν έξω για φαγητό ή ξεκίνησαν να μαζεύουν περισσότερα κουπόνια προσφορών από εφημερίδες και άλλες πηγές. Τα σουπερμάρκετ δεν προλαβαίνουν να αλλάζουν τις τιμές στα ράφια και οι πιο μικρές επιχειρήσεις ανησυχούν για το τζίρο τους.
Το ποσοστό της φτώχειας έχει φτάσει πλέον στο 57% από 45% πέρσι και η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος ειδικά απέναντι στο δολάριο βρίσκεται πολύ χαμηλά (στα 840 πέσος ανά δολάριο ΗΠΑ) αφού το Δεκέμβριο ο Μιλέι είχε ανακοινώσει υποτίμηση του πέσο κατά 54%.
Οι αντιδράσεις από συνδικάτα μεγαλώνουν και πλέον η χώρα οδεύει προς σταυροδρόμι όπου και θα φανεί εάν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει στήριξη για να προχωρήσει και σε νέες μεταρρυθμίσεις όπως είναι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί. Η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει εννέα φορές, με πιο πρόσφατη το 2020 πριν από μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους. Εκτός από τις λαϊκές αντιδράσεις οι πολιτικές του Μιλέι αντιμετωπίζουν εμπόδια και στο Κογκρέσο της χώρας.