Πραγματικότητα τείνουν να γίνουν οι φόβοι των τελευταίων ημερών, που ήθελαν το πετρέλαιο να εκτινάσσεται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο της Γάζας.
Οι φόβοι εστιάζουν κυρίως στο πως μπορεί να κινηθεί η Τεχεράνη από δω και πέρα, κλείνοντας για παράδειγμα τα Στενά του Ορμούζ, ένα θαλάσσιο πέρασμα με μεγάλη στρατηγική σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι από εκεί περνά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω ακτοπλοϊκών
Είναι ένας μοχλός πίεσης τον οποίο τον έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν το Ιράν, δηλαδή η δεσπόζουσα θέση που κατέχει στα στενά του Ορμούζ και που του δίνει τη δυνατότητα, αν θέλει να περιορίσει ή και να διακόψει εντελώς τις ροές πετρελαίου. Συνεπώς, όλοι περιμένουν να δουν αν μέσα στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει κάποια απόφαση της Τεχεράνης να παρέμβει στα Στενά του Ορμούζ.
Περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων ποσοτήτων πετρελαίου που διακινούνται δια θαλάσσης περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ.
Είναι λοιπόν η μεγάλη ανησυχία, αν συμβεί οτιδήποτε και περιοριστούν από εκεί οι ροές, τότε θα πρέπει ή να αντισταθμιστούν, η παραγωγή πετρελαίου από άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ή θα πρέπει να δούμε το πετρέλαιο, να είμαστε έτοιμοι να το δούμε, το πετρέλαιο να σκαρφαλώνει πολύ ψηλά.
Παράλληλα, εκτός από το τι μπορεί να συμβεί με τις ροές πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ, φοβούνται ότι τα εμπορικά πλοία, τα οποία έτσι κι αλλιώς απέφευγαν την Ερυθρά Θάλασσα τους τελευταίους τρεις – τέσσερις μήνες και έκαναν το γύρο της Αφρικής για να έρθουν στην Ευρώπη. Φοβούνται λοιπόν ότι αυτή η τακτική θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερης διάρκειας εμπορικά ταξίδια, μεγαλύτερα κόστη και βέβαια αυτό θα αποτυπωθεί και στα κοντέινερ.
Μετά την χθεσινή επίθεση στο Ισραήλ, οι φόβοι είναι πιο οπρατοί από ποτέ, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg που θεωρούν ότι το άνοιγμα των αγορών, αύριο Δευτέρα, θα είναι ένα πρώτο δείγμα της αντίδρασης.
Όπως υπογραμμίζουν, καθοριστικό ρόλο στην πορεία των τιμών του πετρελαίου αλλά αλλά και των διεθνών χρηματιστηρίων, θα παίξει η αντίδραση του Ισραήλ αλλά και η στάση της Τεχεράνης στα στενά του Ορμούζ, απ όπου περνούν τα πλοία μεταφοράς πετρελαίου που εφοδιάζουν την παγκόσμια αγορά.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, ο κίνδυνος της (αναμενόμενης) ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ είχε πυροδοτήσει ένα ράλισ τις τιμές του πετρελαίου, με το Brent να αυξάνεται κατά 3,5% από τις αρχές του μήνα ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg.
Θεοχάρης: Όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση
Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι πιθανές επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη στο Mega.
«Βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αγορές θα αντιδράσουν σπασμωδικά. Τώρα τις πρώτες ημέρες θα δούμε αυξήσεις, όσο τουλάχιστον υπάρχει ανησυχία και αμφιβολία για την εξέλιξη της κατάστασης. Ωστόσο, οι αναλύσεις είναι καθησυχαστικές και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τρόπο εξέλιξης των πραγμάτων, αυτό να επιβεβαιωθεί και να εξελιχθεί προς την κατεύθυνση της μη κλιμάκωσης ή ακόμα καλύτερα και της αποκλιμάκωσης. Εμείς από την πλευρά μας, είναι σημαντικό να μη δεχθούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις, σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης και συνέχισε λέγοντας ότι «η Πολιτεία, έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους.
Είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος, που υπάρχει αναταραχή, είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είτε έχουν σχέση με την αισχροκέρδεια είτε έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή. Τις επόμενες ημέρες θα είναι στους δρόμους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους».
Στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ οι οικονομικές επιπτώσεις
Όπως πληροφορείται το «Βήμα» στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, θα αξιολογηθούν οι κίνδυνοι για την ναυσιπλοΐα στην περιοχή, η πιθανή εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου και γενικότερα οι οικονομικές επιπτώσεις, οι κίνδυνοι ανάφλεξης και άλλων συγκρούσεων ή κλιμάκωσης του πολέμου, οι πιθανές αντιδράσεις των εμπλεκόμενων χωρών.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θεωρείται βέβαιον ότι τα στρατιωτικά επιτελεία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα εξετάσουν λεπτομερώς αυτό το νέο επίπεδο υβριδικού πολέμου, που έγινε με προειδοποίηση του επιτιθέμενου πέντε ημερών, με την εκτόξευση εκατοντάδων drones και πυραύλων κρουζ, χωρίς απώλειες από τον επιτιθέμενο και η εξουδετέρωση από το Ισραήλ των πυραύλων αυτών και των drones, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, αλλά με οικονομικό κόστος.
Όπως εκτιμούν ειδικοί, τα αντίποινα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν η τελευταία κόκκινη γραμμή που απέμεινε, πριν από ένα ολομέτωπο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
«Φωτιά» έχουν πάρει οι αντλίες στα πρατήρια υγρών καυσίμων
Οι τιμές της απλής αμόλυβδης και του diesel κίνησης να καταγράφουν ήδη άνοδο, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΕΚ.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι φειδωλές εκτιμήσεις για την παγκόσμια προμήθεια και οι αισιόδοξες, από την άλλη, προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης ενισχύουν το κλίμα «στενότητας» στην αγορά και στέλνουν το Brent στα 90 δολάρια.
Το ακριβότερο πετρέλαιο και οι τελευταίες κινήσεις των Platts επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά ενώ φουντώνουν τα σενάρια για περαιτέρω αυξήσεις καθώς πλησιάζουμε για το καλοκαίρι. Αυτή την στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,962 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,715 ευρώ το λίτρο και έχει καταγράψει μικρή άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι οι ανοδικές κινήσεις θα είναι πιο δυναμικές τις επόμενες ημέρες λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που τροφοδοτούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις.
Στους 12 οι νομοί όπου η μέση τιμή της βενζίνης ξεπέρασε τα 2 ευρώ
Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης έχει σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ σε πολλές περιοχές της Αθήνας. Μόλις μέσα σε λίγες ημέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των νομών όπου η βενζίνη πωλείται πάνω από 2 ευρώ και η κατάσταση αυτή αναμένεται να συντηρηθεί ή και να επιδεινωθεί ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στους νομούς Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Λευκάδος, Ρεθύμνης, Σάμου και Φωκίδος η μέση τιμή στην αντλία έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ με τους νομούς Κυκλάδων (2,181 ευρώ το λίτρο) και Δωδεκανήσου (2,114 ευρώ το λίτρο) να βρίσκονται υψηλότερα στην κατάταξη με την πιο ακριβή τιμή.