O υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης απαντώντας είπε ότι το νομοσχέδιο ενσωμάτωσε πολλές από τις παρατηρήσεις που εκφράστηκαν κατά την διαβούλευση
Παράλληλα υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει 50 φόρους και πρόσθεσε ότι για να συνεχιστεί η μείωση των φορολογικών βαρών πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.
“Το νομοσχέδιο δεν κλείνει τα μάτια στους μεγάλους και στην λαθρεμπορία” είπε σε άλλο σημείο ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ολομέλειας των δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρη Βερβεσό είπε “θέλετε να φερουμε ξανά τον νόμο Κατρούγκαλου; Αν αυτό θέλετε να το πείτε στα μέλη που εκπροσωπείτε”.
Νωρίτερα ο κ. Βερβεσός υποστήριξε πως με το νέο σύστημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους κατά 236% σε σχέση με τους μισθωτούς.
Παράλληλα είπε πως “Για την παροχή επιδομάτων υπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα αλλά για την φορολόγηση το ατομικό παραγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι το ένα μέλος της οικογένειας έχει υψηλό και το άλλο χαμηλό εισόδημα. Είναι αντισυνταγματική η βασική αρχή του νομοσχεδίου. Το Σύνταγμα αναφέρει ότι ο καθένας φορολογείται με βάση τις δυνατότητες του ενώ το νομοσχέδιο ορίζει την φορολόγηση με βάση τις δυνατότητες τρίτων (τεκμαρτό)” ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε “Δύο μέτρα και δυο σταθμά, βασικές αβελτηρίες που μας βρίσκουν και Συνταγματικά αντίθετους».
Ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σημείωσε πως “Κάθε οριζόντιο μέτρο που εισάγει τεκμαιρόμενο κέρδος κινείται σε λογική που χρήζει διορθώσεων” ενώ ζήτησε να εισαχθούν επιπρόσθετες δαπάνες για έκπτωση φόρου.
Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Στράτος Παραδιάς είπε πως “Αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες συμπληρώνουν εισόδημα από μισθώματα τα οποία αποκλείονται από τα τεκμήρια. Να διορθωθεί η αδικία” και πρότεινε “ 3ετή απαλλαγή απο τον φόρο ακινήτων για ακίνητα που έμειναν κλειστά το 2023 και για όσα αποχωρήσουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις”.
Ο Σεραφείμ Κασιδιάρης πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί ανέφερε “Μας εξαθλιώνει το νομοσχέδιο και μας βγάζει εκτός επαγγέλματος. Δεν είδα βελτίωση από τις προτάσεις που σας καταθέσαμε. Δεν μπορεί η Αθήνα να έχει το ίδιο τεκμαρτό με την επαρχία. Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια”
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου ενισχύει το οπλοστάσιο της πολιτείας έναντι της φοροδιαφυγής. “Είναι σημαντικό να αναλάβει η αγορά τις δικές της ευθύνες» είπε.
«Ο κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα παραμένει σε επίπεδο εμβρύου. Δεν λέτε την αλήθεια ψεύδεστε. Δεν ξέρω αν έχετε δουλέψει στο ιδιωτικό τομέα, από που προκύπτει ότι τα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης φέρνουν περισσότερα κέρδη; Πηγαίνετε να πάρετε τη ψυχή του φτωχοδιάβολου αλλά αυτούς που έχουν τους αφήνετε», είπε ο Γιώργος Καββαδάς από την ΓΣΕΒΕΕ
Από την πλευρά του επαγγελματικού επιμελητηρίου ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου επισήμανε «Είναι κεφαλικός φόρος και σήμερα όταν η κυβέρνηση λέει ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία, τρόποι, γιατί να μπούμε σε λογική που δεν μπορεί να τη καταλάβει κανείς σε ένα σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα»,σύμφωνα με το protothema.gr.
Τέλος ο κ. Θανάσης Μάλλιος της πανελλήνιας ομοσπονδίας μισθωτών περιπτέρων, παραδέχθηκε πως ο κλάδος του φοροδιαφεύγει αν και στην συνέχεια επιχείρησε να συνδέσει το νομοσχέδιο με “ερωτικά βοηθήματα”. “ Πραγματικά θα μας χρειαστεί να ταιριάξουμε με sex shop, θα χρειαστούμε τα ερωτικά βοηθήματα” είπε για να προσθέσει “αν πάτε σε μεσοβέζικες λύσεις είναι το χειρότερο για μας. Αν δεν θέλετε περίπτερα να έχετε το πολιτικό θάρρος να το πείτε ευθαρσώς. Παραδεχόμαστε ότι φοροδιαφεύγουμε γιατί κάπως και εμείς πρέπει να επιβιώσουμε».