Θύελλα αντιδράσεων από τους επαγγελματίες έχει ξεσηκώσει το φορολογικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα 13 επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς να προκηρύσσουν πανελλαδική αποχή στις 22 Νοεμβρίου.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης με ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει ότι «προβάλλονται ορισμένες φορές ισχυρισμοί που οδηγούν σε εσφαλμένες γενικεύσεις και λανθασμένα συμπεράσματα».
Ειδικά για τα παραδείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τους νομικούς αναφέρει:
• «Το νέο σύστημα προσδιορισμού της εισφερόμενης εργασίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα αυξημένα έξοδα όταν έχουμε μεγάλους τζίρους, αλλά και τους μικρούς τζίρους γιατί μπορεί να υποδηλώνουν απόκρυψη ύλης.
• Συνεπώς, οι περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες η ελάχιστη αμοιβή είναι μεγαλύτερη από τον δηλωθέντα τζίρο θα πρέπει να είναι αυτές στις οποίες ο τζίρος είναι χαμηλός.
Πράγματι από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως μεγαλύτερο φορολογητέο από τον τζίρο όταν αυτός ξεπερνάει τον μέσο όρο του ΚΑΔ (δηλαδή τα 21.131 ευρώ), έχουμε σε εννιά (9) περιπτώσεις!
Ας σημειωθεί πως με δεδομένο πως ο μέσος όρος είναι πάνω από τις 21.000, τα παραδείγματα με αυξήσεις λόγω τζίρου στις 15.000 που κυκλοφόρησαν δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.
• Ακόμη και αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις όμως, θα τις εξετάσουμε ώστε να δούμε αν δικαιολογούνται ή αν χρειάζονται βελτιώσεις στην μεθοδολογία υπολογισμού.
• Σε καμία όμως περίπτωση δε δικαιολογούνται χαρακτηρισμοί όπως φοροκαταιγίδα ή άλλες υπερβολικές και μικροπολιτικά υποβαλλόμενες περιγραφές και εκφράσεις.
Σε κάθε περίπτωση σχετικά με την επιβάρυνση των νομικών:
- Η μέση φορολογική επιβάρυνση από 27% του εισοδήματος πέφτει στο 21% από το 2025. Ακόμη και αν συνυπολογιστεί το προσωρινό τέλος επιτηδεύματος η επιβάρυνση βρίσκεται στο 23% για το 2024!
- Το 30% των δικηγόρων θα δει μείωση φόρου μεσοσταθμικά 577 ευρώ.
- Το 12% δεν θα δει αλλαγή στην φορολογική επιβάρυνση.
- Το 58% θα δει αύξηση επιβάρυνσης κατά μέσο όρο στα 919 ευρώ.
- Αν συγκρίνουμε τα στοιχεία αυτά με τα γενικά στοιχεία τα οποία παρουσιάσαμε στη συνέντευξη τύπου, η επιβάρυνση είναι μάλλον ηπιότερη.
Κάθε καλόπιστη κριτική είναι δεκτή αρκεί να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία.
Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε, ότι στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι η εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης χάριν όλων των πολιτών. Στο ίδιο πλαίσιο συνεχίσουμε να κινούμαστε, πρόθυμοι να ακούσουμε και να λάβουμε υπόψη κάθε τεκμηριωμένο αντίλογο».