Σημάδια κόπωσης εμφάνισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να «κόβουν» τον δρόμο στους αγοραστές, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι, οδηγώντας την αγορά έως το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Σεπτεμβρίου.
Παρά τις σημερινές ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, πάντως, το κλίμα παραμένει ευνοϊκό για τη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου αποδεικνύονται άκρως ικανοποιητικά, ενώ βελτίωση παρατηρείται και στη διεθνή ψυχολογία.
Στο ταμπλό, τώρα, οι Mytilineos – ΟΠΑΠ – ΟΤΕ τέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, υποχωρώντας κατά έως 2%. Στο «κόκκινο» βρέθηκαν και οι τράπεζες, παρά το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε εξαιρετικές επιδόσεις στο γ’ τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, σημαντικά κέρδη για 2η σερί ημέρα εμφάνισε η Aegean, η οποία «πέταξε» στα 11,5 ευρώ, χάρη στην είδηση αποπληρωμής των warrants του ελληνικού δημοσίου.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια πτώση κατά 0,69% και διαμορφώθηκε στις 1.228,87 μονάδες, χάνοντας ακριβώς 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.237,37 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 15 μονάδες (από 1.225,83 έως 1.240,75 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 73 εκατ. ευρώ.
Ελεγχόμενες απώλειες στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στις 1.000 μονάδες, τελικά αναδιπλώθηκε στο –1,29% και τις 985 μονάδες. Μην ξεχνάμε ότι το απόγευμα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, μεγέθη θα δημοσιεύσει η Eurobank, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των τραπεζικών ανακοινώσεων.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, μεταξύ άλλων, σημείωσε πτώση στο -2% και τα 5,50 ευρώ, αγνοώντας τα ικανοποιητικά κέρδη του προηγούμενου τριμήνου. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank περιορίστηκε στο -1,8% και το 1,45 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έμεινε σταθερή στο 1,55 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Πειραιώς διόρθωσε στο -1,8% και τα 2,93 ευρώ.
Alpha Bank -1,85% 1,4595 ευρώ
Eurobank 0% 1,55 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -1,96% 5,50 ευρώ
Πειραιώς -1,88% 2,93 ευρώ
Στο επίκεντρο τα εταιρικά μεγέθη
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο τη Δευτέρα βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 1,5 μήνα, έχοντας «ψαλιδίσει» σε μεγάλο βαθμό τη διόρθωση της περιόδου Αυγούστου – Οκτωβρίου, επέλεξε να κατεβάσει ελαφρώς ρυθμούς την Τρίτη, σε μια ένδειξη κόπωσης της αγοραστικής διάθεσης των επενδυτών.
Ο Γενικός Δείκτης, σε κάθε περίπτωση, παραμένει άνω των 1.220 μονάδων, φλερτάροντας ακόμα και με τις 1.240 μονάδες, με την εγχώρια ειδησεογραφία να παρέχει αξιοσημείωτα στηρίγματα, προωθώντας το σενάριο του year-end-rally. Δηλαδή ενός ανοδικού ξεσπάσματος στο τελευταίο δίμηνο του 2023.
Ας σημειωθεί ότι το υψηλό έτους βρίσκεται στις 1.345 μονάδες, με τα σωρευτικά κέρδη του έτους να ξεπερνούν το 30%.
Τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ανθεκτικά, με την αγορά να περιμένει τις ανακοινώσεις των Eurobank – Titan, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα της Τρίτης. Πριν το άνοιγμα της αγοράς, εξαιρετικά μεγέθη δημοσίευσαν οι Εθνική Τράπεζα και Σαράντης, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί οι Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΟΛΠ, Coca – Cola και ΕΛΠΕ.
Την ίδια στιγμή, από την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Intralot, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η μετοχή της εταιρείας θα βγει εκτός επιτήρησης, επιστρέφοντας στην Κύρια Αγορά.
Στο μεταξύ, η διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώνεται η διάθεση του 9% της Alpha Bank στην UniCredit. Αμέσως μετά ακολουθεί το πρώτο πακέτο στην Εθνική Τράπεζα (έως 25%), ενώ την άνοιξη η διαδικασία θα κλείσει με το 27% της Πειραιώς.
Από εκεί και πέρα, στο εξωτερικό, η ψυχολογία των επενδυτών είναι σαφώς βελτιωμένη, καθώς η Federal Reserve ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Κι αυτό, εύλογα, οδηγεί σε μεγάλη αποκλιμάκωση τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, μην ξεχνάμε ότι οι προκλήσεις εξακολουθούν να ελλοχεύουν, απειλώντας την πορεία ανάκαμψης των διεθνών αγορών.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια σταθερή πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, ενώ στην Ευρώπη επανέρχεται ο φόβος της ύφεσης (συρρίκνωση 0,1% στο ΑΕΠ του γ’ τριμήνου), ο οποίος μπορεί να ενταθεί σε περίπτωση μιας νέας ανάφλεξης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,20% και τις 442 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,07%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,07%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,47% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,77%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones διορθώνει ελαφρώς, μετά το σερί των έξι συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κατρακυλά σε χαμηλό δύο μηνών, εν μέσω των απογοητευτικών προβλέψεων για τη διεθνή ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -2,71% και τα 78,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -2,72% και τα 82,8 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -1,06% και τα 1.967 δολάρια ανά ουγγιά.