Η Ελλάδα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να μην παγώσει η Ευρώπη τον περασμένο χειμώνα σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης στο συνέδριο του Economist.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός διπλωμάτης: «Τον περασμένο χειμώνα υπήρχε μεγάλος προβληματισμός για το αν αρκετές χώρες στην Βαλτική και την Ευρώπη θα έχουν ενέργεια να έχουν ανοιχτά τα φώτα και να έχουν θέρμανση σε σπίτια και εταιρείες και η Ελλάδα έπαιξε πολύ σοβαρό ρόλο. Νομίζω 30-35 % της ενέργειας στη Βουλγαρία τον χειμώνα ήρθε από την Ελλάδα»
Ο επιτετραμμένος της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα επεσήμανε, τονίζοντας τον θαυμασμό του για τον τρόπο που γίνεται, πως η Ελλάδα αναδομεί το ενεργειακό τοπίο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι Έλληνες το κάνουν με ένα τρόπο που καθιστούν την ενέργεια ασφαλή (ως προς την συνεχή τροφοδοσία) και καθαρή περιβαλλοντικά.
Την ίδια στιγμή ο Τζορτζ Τσούνης τα «χώνει» στην ΕΕ που είχε μόνο μια πηγή τροφοδοσίας (σ.σ Ρωσία) και για μια ακόμα φορά επαίνεσε την Ελλάδα λέγοντας πως παίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια, μεταφορά και διαφοροποίηση πηγών (αναφέρεται στις διαφορετικές χώρες παραγωγούς) ενέργειας.
«Όσο η Ελλάδα εξάγει ενέργεια τραβάει την μπότα της Ρωσίας από τον λαιμό της Ευρώπης και αυτό είναι καλό για την σταθερότητα στην περιοχή» τόνισε σε μια αποστροφή του λόγου του ο πρέσβης θέλοντας να τονίσει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στο ενεργειακό παιχνίδι.
Έδωσε δε και μια είδηση αναφέροντας πως σε λίγες βδομάδες οι ΗΠΑ θα υπογράψουν με την Ελλάδα ένα MOU που θα επιτρέψει μια πιο ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική στην περιοχή.
Οι κρίσεις θα διαδέχονται η μια την άλλη έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα αυτό θα είναι η κανονικότητα και η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη
Ο Τζορτζ Τσούνης ρωτήθηκε για το πώς βλέπει η Ουάσιγκτον το σχήμα 3+1 ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ και δήλωσε πως: «(Οι συμφωνίες 3+1) Κύπρος Ελλάδα και Ισραήλ ήρθαν πραγματικά ποιο κοντά στα πάντα συμπεριλαμβανομένου της ενέργειας. Από την πλευρά των ΗΠΑ συνεχίζουμε να το στηρίζουμε όχι από την οπτική της ενέργειας αλλά φέρνοντας κοντά συμμάχους».
Εν τω μεταξύ ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνης Στεφάτος μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist δήλωσε πως: «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι μέχρι να γίνουν γεωτρήσεις, ωστόσο οι εκτιμήσεις δείχνουν πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια υπερβαίνουν την εγχώρια ζήτηση. Κατά συνέπεια οι έρευνες δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και περιφερειακό και ευρωπαϊκό ζήτημα».
Να υπενθυμίσουμε πως σε αυτό το ενεργειακό πλαίσιο η Κύπρος προχώρησε στην δέσμευση περιοχής νοτιοδυτικά της Πάφου προκειμένου να γίνουν προετοιμασίες για γεώτρηση. Η δέσμευση της περιοχής έχει ισχύ από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου 2024.