Οικονομία

Τα βασίλεια του Περσικού Κόλπου τροφοδοτούν κύμα εξαγορών μέσω επενδύσεων $50 δισ.

Τα πλούσια σε πετρέλαιο βασίλεια του Περσικού Κόλπου προχωρούν στη σύναψη περισσότερων διεθνών deals μέσω κρατικών εταιρειών αντί μέσω των κρατικών επενδυτικών ταμείων της περιοχής, προσπαθώντας να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους και να ενισχύσουν την παγκόσμια επιρροή τους.

Εκτός από τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κράτη αυτά, οι κρατικές εταιρείες των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, πολλές εκ των οποίων υποστηρίζονται και από τα ταμεία πλούτου, έχουν λάβει μέρος σε deals αξίας τουλάχιστον $50 δισ. φέτος, από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μέχρι αυτούς του gaming και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αν και οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν, το μεγαλύτερο μέρος των στρατηγικών συμφωνιών αναμένεται να γίνουν μέσω των μεγαλύτερων κολοσσών της περιοχής, όπως Masdar, Emirates Telecommunications Group και Saudi Aramco. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Pure Health, στην οποία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο η ADQ εξαγόρασε μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης νοσοκομείων της Βρετανίας για $1,2 δισ. Η AviLease συμφώνησε να εξαγοράσει τον τομέα χρηματοδότησης της αεροπορικής βιομηχανίας της Standard Chartered Plc. για $3,6 δισ. 

Η αλλαγή αυτή στην τάση των συμφωνιών υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες του Περσικού προσπαθούν να επεκταθούν διεθνώς και να ενισχύσουν την επιρροή τους τόσο στον επενδυτικό όσο και στον τεχνολογικό τομέα. Η στρατηγική αυτή ακολουθεί το παράδειγμα των νοτιοκορεατικών εταιρειών όπως της Samsung η οποία έχει γίνει παγκόσμια γνωστό και καθιερωμένο brand.

Πολλοί επενδυτές έχουν στραφεί και στην «χρηματοδοτική αγκάλη» των χωρών αυτών, οι οποίες διαχειρίζονται συνολικά τουλάχιστον $3 τρισ. περιουσιακών στοιχείων. Οι επιχειρηματικές συμφωνίες αυξήθηκαν κατά 39% πέρυσι στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έρευνα της Bain & Co., σε αντίθεση με αντίστοιχη πτώση της τάξης του 12% στον παγκόσμιο τομέα του Μ&Α (εξαγορές και συγχωνεύσεις).

Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνιών αυτών, όπως υποστηρίζει το Bloomberg, αφορούν μειοψηφικά μετοχικά πακέτα.

Στο Άμπου Ντάμπι, το οποίο διαχειρίζεται $1,5 τρισ. δημόσιου πλούτου και το οποίο φιλοξενεί funds όπως το Abu Dhabi Investment Authority και τη Mubadala Investment Co., η ώθηση προς το εξωτερικό οφείλεται κυρίως στις προσπάθειες και τα σχέδια της βασιλικής οικογένειας Αλ Ναχιάν, δη του Σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. 

Πρόσφατη πρόταση για την εξαγορά της Standard Chartered Plc από την First Abu Dhabi Bank PJSC υποδεικνύει το μέγεθος των πλάνων των αυτών προς επέκταση σε ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης. Παράλληλα, εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τον Σεΐχη φαίνεται πως μελετούν προτάσεις εξαγοράς της Lazard Ltd. και του βρετανικού τομέα της πολύπαθης Silicon Valley Bank, αναδεικνύοντας τις προσπάθειες επέκτασης των επιχειρηματιών της περιοχής στο διεθνές χρηματοπιστωτικό και χρηματοοικονομικό σύστημα.

Τον Απρίλιο, η Mubadala και η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης G42 την οποία ελέγχει ο Σεΐχης εξαγόρασε την αλυσίδα κλινικών αιμοκάθαρσης Diaverum της Bridgepoint Group Plc. Παράλληλα, άλλη εταιρεία την οποία ελέγχει έλαβε μέρος στην εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων της Κολομβίας, Grupo Nutresa. 

Πολλές από τις κρατικές εταιρείες χρησιμοποιούν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους για να προχωρήσουν στις συμφωνίες αυτές. Η Adnoc φαίνεται έτοιμη να αυξήσει την πρότασή της για εξαγορά της γερμανικής εταιρείας χημικών Covestro AG στα 11,6 δισ. ευρώ από τα πρώτα 11 δισ., σε μια προσπάθεια ανταγωνισμού με την σαουδαραβική Sabic της Saudi Aramco και την επέκταση στον τομέα των ΑΠΕ.

Η Adnoc, παράλληλα, μελετά και την συγχώνευση των Borouge Plc και Borealis AG μέσω συνεργασίας με την αυστριακή OMV AG για τη δημιουργία ενός κολοσσού πλαστικών και χημικών συνολικής αξίας άνω των $30 δισ.

Εκτός από την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου της Vodafone Group Plc., η εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Άμπου Ντάμπι, e&, πρόσφατα απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο σε ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία της PPF Telecom Group. 

Παράλληλες ήταν και οι κινήσεις της σαουδαραβικής Saudi Telecom Co., επεκτάθηκε στην Ευρώπη μέσω αγοράς χαρτοφυλακίου πύργων της United Group για 1,2 δισ. ευρώ. Το ταμείο πλούτου της χώρας, PIF, και η Maaden, επίσης αγόρασαν μερίδιο της μονάδας μεταλλουργίας της Vale SA.

To PIF έχει χρηματοδοτήσει deals σε πολλούς τομείς, όπως το gaming και τον τουρισμό, έχοντας χρησιμοποιήσει δισεκατομμύρια για την εξαγορά της διοργάνωσης e-sports ESL, της εταιρείας video gaming Scopely Inc και αγοράς μεριδίου της Embracer Group AB. 

Άλλες παρόμοιες προσπάθειες δεν έχουν ευοδωθεί. Η Saudi Νational Bank προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το μερίδιό της στην Credit Suisse για την επέκταση του τομέα διαχείρισης πλούτου και επενδύσεων, πριν από την κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας την οποία προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της τράπεζας της Μέσης Ανατολής. Στο Άμπου Ντάμπι, η Emirates Steel Arkan αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για την επένδυση στην Thyssenkrupp.

Η Masdar, όμως, παραμένει αμετακίνητη και συνεχίζει να διερευνά πιθανές κινήσεις M&A τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη και την Ασία. Η Adnoc, παράλληλα, σε συνεργασία με την Apollo Global Management, μελετούν την εξαγορά της βραζιλιάνικης Braskem για περίπου $7,6 δισ., ενώ συνεργάζεται με την ΒΡ Plc για την εξαγορά της ισραηλινής Newmed για $2 δισ. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ