«Χρυσή» πάει να γίνει και η χωριάτικη σαλάτα, καθώς σε αρκετά νησιά τη βρίσκει κανείς στην τιμή μίας κανονικής μερίδας φαγητού, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο πως η αύξηση οφείλεται στην άνοδο της αξίας των πρώτων υλών.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, σε νησιά μπορεί να τη βρει κάποιος μέχρι και 20 ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Φολέγανδρος, που σύμφωνα με μαρτυρία νεαρής τουρίστριας, την πλήρωσε 14 ευρώ. «Στη Φολέγανδρο κόστιζε 14 ευρώ και μου φάνηκε πολύ ακριβή γιατί το νησί ήταν μικρό. Στην Αστυπάλαια κόστιζε περίπου στα 12 ευρώ. ενώ στη Σαντορίνη τη βρίσκεις και με 15 ευρώ» ανέφερε σχετικά νεαρή κοπέλα.
Η διαφορά με δύο χρόνια πριν
Όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, η φετινή αρχική τιμή της χωριάτικης ξεκινάει στα 6,50 ευρώ, έναντι 3 και 4 ευρώ που ήταν πριν από δύο χρόνια, το 2021.
Μία χωριάτικη σαλάτα, αν πάρει κάποιος ξεχωριστά τα υλικά, κοστίζει ως εξής:
- 0,40 λεπτά μία ντομάτα
- 0,30 λεπτά μία πιπεριά
- 0,30 λεπτά ένα αγγούρι
- 0,20 λεπτά ένα κρεμμύδι και
- 1,28 ευρώ τα 200 γρ. φέτας και
- 0,16 ευρώ τα 30 γρ. λάδι
Γιατί είναι τόσο ακριβή
Παραγωγοί κηπευτικών και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης εξηγούν σχετικά με τις ανεβασμένες τιμές, ότι οφείλονται στην αξία που έχουν πάρει οι πρώτες ύλες.
«Η χωριάτικη σαλάτα ανατιμήθηκε λόγω της ακρίβειας καθώς ντομάτα, αγγούρια, φέτα και λάδι έχουν αυξηθεί σε συνδυασμό με τα λειτουργικά έξοδα ενός καταστήματος» αναφέρει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης επιχείρησης εστίασης στο κέντρο της Αθήνας.