Την ερχόμενη Τρίτη 8 Αυγούστου αναμένονται και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που θα δείξουν και πού ακριβώς οφείλεται η άνοδος του πληθωρισµού.
Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η ακρίβεια οφείλεται στις ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά λόγω της ελλιπούς παραγωγής, στα γαλακτοκομικά, αλλά και στο ελαιόλαδο, καθώς και στην αυξημένη ζήτηση λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που κάνει διακοπές στη χώρα μας.
Eκτός όμως από τα τρόφιμα, ανοδικά και οι τιμές των καυσίμων λόγω αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου για 6η εβδομάδα με την αύξηση να αγγίζει το 15%.
Το μπρεντ κινείται στην περιοχή των 86 δολαρίων το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη το πετρέλαιο πλησιάζει τα 83 δολάρια.
Οι αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου αποτυπώνεται και στην αντλία. Πανελλαδικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,96 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,68 το λίτρο.
Οι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο να σκαρφαλώσει ξανά ο μαύρος χρυσός στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.
Με την ακρίβεια να κυριαρχεί στο ράφι πλέον σε είδος πολυτελείας εξελίσσονται τα εποχικά φρούτα και λαχανικά για τα νοικοκυριά. Αλλά στο χωράφι οι παραγωγοί δίνουν ιδιαιτέρα σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους, που τελικά φτάνουν στη λιανική ανατιμημένα.
Χαρακτηριστική είναι η τιμή του καλοκαιρινού καρπουζιού, που στη λιανική έφτασε και το 1 ευρώ το κιλό, όταν οι παραγωγοί πωλούν προς 25-30 λεπτά / κιλό, ενώ η χονδρική κινείται κατά μέσο όρο κοντά στα 50 λεπτά / κιλό (από 28 πέρυσι).
Και στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια είδαμε τιμές που φτάνουν και τα 2,50 ευρώ / κιλό, όταν οι τιμές παραγωγού δεν ξεπερνούν τα 50-70 λεπτά / κιλό, ενώ η χονδρική κινείται γύρω στο 1-1,30 ευρώ / κιλό. Τα πρώτα σταφύλια εμφανίστηκαν με τιμή στα 2,90-3 ευρώ / κιλό, όταν η χονδρική ανέρχεται σε 1,50 ευρώ (από 90 λεπτά πέρυσι).
Άλλωστε η ακρίβεια αυτή επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το κόστος των φρούτων, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα εμφανίστηκε τον Ιούνιο η υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών, 24,5% σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Εσθονία ήταν της τάξεως του 7,2%. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αύξηση των τιμών στα φρούτα τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου ήταν ακόμη υψηλότερη, καθώς ανήλθε σε 28,8%.
Ανάλογη είναι η εικόνα και σε καλοκαιρινά λαχανικά όπως τα φασολάκια, που πωλούνται ακόμα και στα 5 ευρώ / κιλό, ενώ η χονδρική κινείται κοντά στα 3 ευρώ (από 1,30 ευρώ πέρυσι), και οι λιγοστές μπάμιες, που εθεάθηκαν ακόμα και στα 6-7 ευρώ, όταν η τιμή χονδρικής βρίσκεται στα 3,5 ευρώ (από 3 πέρυσι). Ακριβές έχουν γίνει μέχρι και οι σαλάτες, με την ντομάτα να προσεγγίζει ακόμα και το 1,85 ευρώ το κιλό (χονδρική 1,10 ευρώ, από 85 λεπτά πέρυσι), τις πιπεριές να κοστίζουν 2,45 ευρώ / κιλό (με χονδρική 1,50 ευρώ, από 60 λεπτά πέρυσι) και τις μελιτζάνες να ξεπερνούν το 1,5 ευρώ / κιλό (με χονδρική 70 λεπτά από 50 λεπτά πέρυσι).
Δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που έχουν περιορίσει ή και καταργήσει κάποιες από τις προμήθειές τους σε λαχανικά, καθώς για την προετοιμασία του οικογενειακού τραπεζιού συχνά οι τιμές τους ξεπερνούν αυτές βασικών κρεατικών, πουλερικών και ψαριών, ακόμα και οσπρίων.
Προφανώς, κάτι γίνεται στην πορεία της εφοδιαστικής αλυσίδας για να φτάνει π.χ. το καρπούζι στο ράφι σε τριπλάσια τιμή σε σχέση με την τιμή παραγωγού.
Πάντως, οι παραγωγοί ελάχιστα καλύτερες τιμές βλέπουν, σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς όμως να καλύπτουν την εκτίναξη του κόστους παραγωγής που έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες και ανεξέλεγκτες αυξήσεις σε λιπάσματα, αγροεφόδια, πετρέλαιο και ρεύμα.
Συγχρόνως, οι τιμές των υγρών καυσίμων τραβούν την ανηφόρα ενόψει της μεγάλης εξόδου του Αυγούστου, με την αμόλυβδη να έχει αναρριχηθεί σε 1,962 ευρώ / λίτρο κατά μέσο όρο πανελλαδικά, αυξημένη κατά σχεδόν 10 λεπτά σε σχέση με τις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, ήδη σε 12 νομούς έχει ξεπεράσει το φράγμα των 2 ευρώ / λίτρο, με ακραίες τιμές να εμφανίζονται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως τα νησιά. Έτσι «πρωταθλητές» ακρίβειας είναι τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου με μέσες τιμές στα 2,205 και στα 2,120 ευρώ / λίτρο, αντίστοιχα, που κατά τόπους φτάνουν και στα 2,4-2,25 ευρώ.
Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερες ανατιμήσεις περνούν στην κατανάλωση, με τους παραθεριστές να επωμίζονται τεράστιο κόστος στις οδικές μετακινήσεις τους.
Άλμα όμως έχει κάνει και το πετρέλαιο κίνησης (diesel), με τη μέση πανελλαδική τιμή να ανέρχεται σε 1,688 ευρώ / λίτρο (+11 περίπου από την 1η Ιουλίου) προσθέτοντας νέες πιέσεις σε παραγωγικούς κλάδους, όπως ο αγροτικός, στις μεταφορές, σε επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις.
Οι προβλέψεις μέχρι και χθες αναφέρονταν σε χονδρικές τιμές, με κάποια μείωση στην αμόλυβδη και περαιτέρω αύξηση στο diesel, κάτι που θα φανεί στις νέες παραγγελίες.
Το πλαφόν… της κυβέρνησης μοιάζει με ασπιρίνη απέναντι στην τιμή των 3 ευρώ που άγγιξε η απλή αμόλυβδη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτει ο ΟΤ.
Οι ανατιμήσεις καταγράφονται στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως και οι τιμές πώλησης στα πρατήρια κάθε περιοχής της χώρας.
Στις 2 Αυγούστου αναρτήθηκε η υψηλότερη τιμή στη βενζίνη. Και βρίσκεται στην Κω και είναι στα 2,999 ευρώ ανά λίτρο.
Μία ανάσα από τα 3 ευρώ σπάζοντας κάθε ρεκόρ στην ιστορία της ελληνικής αγοράς καυσίμων.
Η τιμή αυτή ίσως να μην καταγράφηκε ούτε στη διάρκεια του 2022 οπότε και οι τιμές των υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 ευρώ εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.
Αξίζει να τονιστεί πως τα πρατήρια είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων κάθε φορά που αλλάζουν τιμή στα καύσιμα.
Ο ΟΤ κατέγραψε την τιμή των 2,999 ευρώ με βάση τα όσα δημοσιεύονται στη συνέχεια και είναι προσβάσιμα στο κοινό.
Όπως προκύπτει και από τις τιμές που δημοσιεύει ο ΟΤ σήμερα, το πάρτι των υψηλών τιμών στα νησιά καλά κρατεί…
Σε πολλές περιοχές, όπως και στην προαναφερόμενη στην Κω, το ύψος των τιμών της απλής αμόλυβδης βενζίνης δημιουργεί υπόνοιες για κερδοσκοπικά φαινόμενα.
Σε διάστημα μόλις πέντε ημερών οι αυξήσεις έφτασαν ακόμη και τα 0,09 ευρώ ανά λίτρο.
Από την επεξεργασία των υψηλότερων τιμών που συγκέντρωσε ο ΟΤ από τα νησιά προκύπτει ότι η βενζίνη έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Στη Μήλο η αμόλυβδη έχει φτάσει μέχρι τα 2,45 ευρώ ανά λίτρο, στην Πάτμο στα 2,369 ευρώ ανά λίτρο, στη Νίσυρο στα 2,36 ευρώ ανά λίτρο, στη Λέρο στα 2,35 ευρώ κ.ο.κ.
Και σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σημείωσε νέα αύξηση.
Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων διαμορφώθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο στα 1,962 ευρώ ανά λίτρο όταν χθες ήταν στα 1,959 ευρώ ανά λίτρο και την 1η Αυγούστου στα 1,954 ευρώ ανά λίτρο.
Την 1η Ιουλίου ήταν στα 1,863 ευρώ ανά λίτρο. Σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα η αμόλυβδη έχει ακριβύνει σχεδόν κατά 0,10 ευρώ ανά λίτρο. Για την ακρίβεια 0,099 ευρώ ανά λίτρο.
Το «καπέλο» η διαφορά δηλαδή ανάμεσα στην υψηλότερη τιμή τα 2,999 ευρώ ανά λίτρο με τη μέση πανελλαδική τα 1,962 ξεπερνά και το 1 ευρώ ανά λίτρο.