Οικονομία

Wall Street: Το καλό κλίμα των τελευταίων ημερών διέκοψε… βίαια η απόφαση του οίκου Fitch

Το καλό κλίμα που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες στη Wall Street διέκοψε… βίαια η απόφαση του οίκου Fitch Ratings να προχωρήσει σε υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αναλυτές ένωσαν τις φωνές τους εκφράζοντας έκπληξη και δυσαρέσκεια και αναπόφευκτα οι αγορές διεθνώς ακολούθησαν στο ίδιο «κόκκινο» μοτίβο.

Η ίδια η αμερικανική αγορά αντέδρασε αρχικά με σχετική ψυχραιμία, κρίνοντας πως η απόφαση του διεθνούς οίκου δεν θα έχει άμεσες πρακτικές συνέπειες, όμως το κλίμα πανικού σε συνδυασμό με ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων προς αποκόμιση κερδών σταδιακά διεύρυναν τις απώλειες στους δείκτες, με μεγαλύτερο χαμένο τον Nasdaq.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 348 μονάδες ή 0,98% στις 35.282, έχοντας νωρίτερα πλησιάσει σε απώλειες τις 400 μονάδες. Αντιστοίχως, η πτώση του S&P 500 διευρύνθηκε στο 1,38% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 4.513 μονάδες. Αρνητικός πρωταγωνιστής, εξαρχής, ο Nasdaq που προσγειώθηκε κατά 2,17% στις 13.973 μονάδες, στη χειρότερη συνεδρίαση του από τον Φεβρουάριο.

Η αγορά ομολόγων, αν και προσπάθησε να δείξει αντοχές, επηρεάστηκε επίσης με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να ανεβαίνει στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου έως και στο 4,084%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από το ανώτατο επίπεδο ΑΑΑ σε ΑΑ+ με την ανακοίνωση του να στέκεται στη πρόβλεψη για επιδείνωση των δημοσιονομικών δεδομένων την επόμενη τριετία, την αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους της γενικής κυβέρνησης, αλλά και το έλλειμμα διακυβέρνησης που παρουσιάζει η χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η απόφαση προκάλεσε την… έκρηξη της αμερικανικής κυβέρνησης με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να δηλώνει έκπληκτη και να κατακεραυνώνει τον οίκο δηλώνει πως η απόφαση του είναι αβάσιμη. Διαβεβαίωσε δε, το επενδυτικό κοινό πως τα αμερικανικά ομόλογα παραμένουν τα πλέον ασφαλή στον κόσμο.

Επικριτική στάση υιοθέτησαν πληθώρα ακόμη αναλυτών και οικονομολόγων, από τον Λάρι Σάμερς και τον Μοχάμεντ Ελ Εριάν έως τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος μάλιστα σε ανάρτηση του σχολίασε πως πρόκειται για μια απόφαση που έγινε αντικείμενο γελοιοποίησης ευρέως. Η λέξη «γελοία» υιοθετήθηκε και από τον ισχυρό άνδρα της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, που από την πλευρά του συμφώνησε επίσης πως δεν έχει τελικά και τόσο μεγάλη σημασία.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και η ροή βελτιωμένων οικονομικών επιδόσεων δευτέρου τριμήνου πέρασε σαφώς σε δεύτερη μοίρα στην αγορά, προσφέροντας μόνο ευκαιρία για κάποιες, λίγες προφανώς, περιπτώσεις μετοχών που κινήθηκαν ανοδικά, κόντρα στο καθοδικό ρεύμα.

Ενδεικτικές περιπτώσεις αυτές της CVS Health, της Walgreens, της Emerson Electric, της Humana και της Starbucks.

Στο άλλο άκρο η ελεύθερη πτώση της Intel με κάμψη άνω του 3% έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αρνητική επίδοση του Dow, αποτελώντας μακράν τη χειρότερη μετοχή του δείκτη. Αν και από κοντά κινήθηκαν σε απώλειες επίσης η Boeing και η Disney.

To αδύναμο guidance για το τρίτο τρίμηνο μέσα στο ευρύτερα κακό κλίμα κόστισε ακριβά και στην Norwegian Cruise Line που έχασε πάνω από 3,5%, ενώ βουτιά της τάξεως του 18% κατέγραψε η SolarEdge Technologies, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Μεγάλες πιέσεις συλλογικά δέχτηκαν και οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών, όπως της Baidu, της Alibaba, της Tencent Music, αντιδρώντας στην απόφαση του Πεκίνου να προτείνει κανόνες και περιορισμούς στη χρήση των smartphones από τους ανήλικες, κάτι που μπορεί να πλήξει τις πωλήσεις τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ