Οικονομία

"Σεισμός" στις παγκόσμιες αγορές! Ο "μάγος" της οικονομίας Zoltan Poszar προεξοφλεί "νομισματικό διαζύγιο" του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την ηγεμονία του δολαρίου

Κατά την τελευταία δεκαετία, ο Zoltan Poszar είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος ειδικός στον κόσμο για τις άσχημες αποχρώσεις και τα αινίγματα στις παγκόσμιες αγορές χρήματος (και πιο πρόσφατα, για το πώς οι χρηματοπιστωτικές και οι φυσικές αγορές επικαλύπτονται στη γεωπολιτική σκακιέρα). Ωστόσο, εν μέσω όλου του χάους στην Credit Suisse, ο άλλοτε ειδικός σε όλα τα θέματα στις παγκόσμιες αγορές χρηματοδότησης αποφάσισε να συνεχίσει μόνος του.

Το όνομα της νέας του εταιρείας είναι Ex Uno Plures, "και θα παρέχω έρευνα σε θεσμικούς επενδυτές και θα συμβουλεύω θεσμικούς επενδυτές", εξηγεί ο Poszar στην αρχή της συζήτησης με το podcast Odd Lots του Bloomberg.

Ο πρώην άνθρωπος της Credit Suisse αναπτύσσει την έννοια του "Bretton Woods III" και την αλλαγή της δυναμικής της παγκόσμιας οικονομίας, εξηγώντας ότι η παραδοσιακή ιδέα ενός μονοπολικού κόσμου όπου κυριαρχεί το δολάριο των ΗΠΑ μετατοπίζεται και εισερχόμαστε σε μια εποχή όπου πολλαπλά νομίσματα θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Με απλά λόγια, σημειώνει, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα περνάει ένα "νομισματικό διαζύγιο" από την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ και γίνεται πιο πολυπολικό.

"Ξέρετε, αυτά τα θέματα: η απο-δολαριοποίηση, η εκ νέου νομισματοποίηση του χρυσού, η χρήση των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών για τη δημιουργία, για να πλέξουμε ένα de novo χρηματοπιστωτικό σύστημα, το πετρογιουάν που τιμολογούν τα εμπορεύματα και τα εμπορεύσιμα αγαθά στο μέλλον".

Ο Zoltan υπογραμμίζει την αυξανόμενη εστίαση της Δύσης στη μείωση της εξάρτησης από τις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού και την αύξηση της αυτάρκειας σε βασικούς τομείς. Από την άλλη πλευρά, στην Ανατολή, υπάρχει μια εστίαση στην απόσπαση από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην απεξάρτηση από το ρίσκο της σχέσης τους με το δολάριο ΗΠΑ και τα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αναφέρει ότι έχουν σημειωθεί εξελίξεις που υποδηλώνουν την απομάκρυνση από το δολάριο ΗΠΑ ως κυρίαρχο νόμισμα, όπως η χρήση του ρενμίνμπι (κινεζικό νόμισμα) για την τιμολόγηση εμπορευμάτων και η αυξανόμενη χρήση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών (CBDCs). "Αρχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ότι όλο και περισσότερες συναλλαγές εμπορευμάτων διακανονίζονται σε ρενμίνμπι... μπορείτε να έχετε πολύ έδαφος που το ρενμίνμπι θα μπορούσε να κερδίσει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Zoltan προτείνει ότι τα CBDCs θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο δίκτυο ανταποκριτριών κεντρικών τραπεζών, διευκολύνοντας τον άμεσο διακανονισμό διεθνών συναλλαγών μεταξύ κεντρικών τραπεζών αντί να βασίζονται σε ανταποκρίτριες τράπεζες. Με τη δημιουργία αυτού του δικτύου από κράτος σε κράτος και από κεντρική τράπεζα σε κεντρική τράπεζα, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από τα δυτικά χρηματοπιστωτικά κέντρα και το δολάριο, ο Zoltan πιστεύει ότι θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο σημερινό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο.

"Ο χρυσός είναι σίγουρα κάτι που επανέρχεται ως θέμα... το βλέπουμε όλο και περισσότερο στα δεδομένα ότι ειδικά οι χώρες που δεν είναι γεωπολιτικά ευθυγραμμισμένες με τις ΗΠΑ αποφεύγουν τα κρατικά ομόλογα και το δολάριο και αγοράζουν χρυσό".

Ο Zoltan πιστεύει ότι η εξελισσόμενη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου και η εμφάνιση πολλαπλών νομισματικών επιλογών για πληρωμές θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές χρηματοδότησης σε δολάρια και στις αγορές επιτοκίων. Αναφέρει ότι αν οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για εμπορεύματα σε διαφορετικά νομίσματα, όπως δολάρια, ρενμίνμπι ή χρυσό, αυτό θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την αγορά ανταλλαγής συναλλάγματος και τη ζήτηση για δολάρια. Η συσσώρευση αποθεμάτων δολαρίων από χώρες, όπως η Κίνα, μπορεί επίσης να επηρεαστεί εάν μπορούν να χρησιμοποιούν το δικό τους νόμισμα για εισαγωγές εμπορευμάτων, μειώνοντας την ανάγκη για μεγάλα αποθέματα δολαρίων.

"Μπορείτε να πληρώσετε δολάρια για το πετρέλαιο, αλλά μπορείτε επίσης να πληρώσετε ρενμίνμπι για το πετρέλαιο. Αλλά αν είστε μεταλλωρύχος χρυσού, μπορείτε επίσης να πληρώσετε για το πετρέλαιο με χρυσό... Απλώς θα επιλέξεις όποιο είναι φθηνότερο".

Όσον αφορά το shadow banking, ο Poszar εξηγεί ότι αν επαληθευτεί η θέση του για την τιμολόγηση του παγκόσμιου εμπορίου σε νομίσματα εκτός του δολαρίου, αυτό θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση στους ισολογισμούς των παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών (GSIBs). Η μετατόπιση των λειτουργιών market making και FX στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών και η μετάβαση από τις ανταποκρίτριες τράπεζες στις ανταποκρίτριες κεντρικές τράπεζες θα ωφελήσει δυνητικά τις αμερικανικές τράπεζες, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιήσουν τους ισολογισμούς τους για άλλους σκοπούς.

Ο Zoltan καταλήγει σημειώνοντας ότι η έννοια του shadow banking έχει εξελιχθεί και εστιάζει στο νέο όριο των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών λειτουργιών που μεταναστεύουν στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών, των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών (CBDCs) και των διαφόρων νομισμάτων. Πιστεύει ότι αυτή η μετατόπιση θα καθοδηγήσει τα επιτόκια και τις αγορές χρηματοδότησης στο μέλλον και σκοπεύει να επικεντρωθεί στη χαρτογράφηση και την κατανόηση αυτού του νέου σκιώδους τραπεζικού εδάφους.

Τέλος, ο Poszar υπογραμμίζει το γεγονός ότι "στα στοιχεία του ΔΝΤ και στα στοιχεία του Συμβουλίου Χρυσού, βλέπουμε αυτή τη μαζική αύξηση των αγορών χρυσού από ξένες κεντρικές τράπεζες".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ