Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

«Τέρμα γκάζι» για την επενδυτική βαθμίδα πατάει η κυβέρνηση

«Τέρμα γκάζι» για την απόκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας πατάει η κυβέρνηση. Η δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg, για την πρόωρη εξόφληση διετών υποχρεώσεων, που απορρέουν από τα δάνεια του 1ου Μνημονίου δεν λαμβάνεται «απλά» ως μια δέσμευση προς τους επενδυτές, αλλά και ως ένας επιταχυντής των θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία.
 

Η χώρα μας τώρα μετρά… τις μέρες για τα ορόσημα των επόμενων αξιολογήσεων που θα φέρουν την «κλειδωμένη» πια επενδυτική βαθμίδα. Το πρώτο εξ αυτών, η αξιολόγηση της Scope Ratings, την 4η Αυγούστου, μετρά ως χαμένη, καθώς δεν την αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το επόμενο milestone, άρα και οι επόμενες ημερομηνίες που αναμένεται να «δώσουν» στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα είναι η 8η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της αξιολόγησης της DBRS Morningstar, ή, η 20ή Οκτωβρίου, ημερομηνία της αξιολόγησης της S&P.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ανάμεσα στα παραπάνω δύο ορόσημα θα δοθεί, στις 15 Σεπτεμβρίου, η αξιολόγηση της Moody’s, στην οποία όμως η ελληνική οικονομία απέχει τρεις βαθμίδες από τον στόχο της, ενώ ο… τελευταίος σταθμός είναι η 1η Δεκεμβρίου, οπότε και η Fitch Ratings θα προβεί στη δική της προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Οι αγορές -όπως π.χ. η Societe Generale στην πιο πρόσφατη έκθεσή της- θεωρούν ότι μια αναβάθμιση σε αυτά τα χρονικά ορόσημα από τους δύο οίκους είναι «σχεδόν βέβαιη», πολύ δε περισσότερο με βάση τις τελευταίες εξελίξεις.

Θυμίζουμε πως σήμερα η Ελλάδα έχει αξιολογήσεις BB+ από την S&P Global και τη Fitch, καθώς και βαθμολογία Ba3 από τη Moody's.

Πάντως, η δέσμευση του πρωθυπουργού για ταχύτερη πληρωμή των υπολοίπων των διετών υποχρεώσεων (ουσιαστικά η Ελλάδα θα πληρώσει 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το υπόλοιπο των 44,83 δισ. του υπολοίπου των δανείων, με την τελευταία δόση να έρχεται νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό του 2041, με βασικό «όπλο» τα σημερινά ταμειακά διαθέσιμα των 34 δισ. ευρώ) κάνει ευκολότερο το έργο του επενδυτικού οίκου DBRS, ο οποίος τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα κάνει επί της ουσίας διπλή αξιολόγηση, αφού θα αναβαθμίσει όχι μόνο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το αξιόχρεο της χώρας μας.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη έφεραν την αναμενόμενη αντίδραση στις αγορές, οι οποίες έχουν ήδη προεξοφλήσει την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, 13 χρόνια μετά την επώδυνη απώλειά της: τα διετή ομόλογα της Ελλάδας διέγραψαν πτώση, με την απόδοση στο 3,42% μετά τη διαπραγμάτευση στο 3,56% νωρίτερα την ίδια ημέρα. Οι σημειώσεις αναφοράς 10 ετών παρουσίασαν μικρή μεταβολή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ