Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Ετοιμάζεται να αλλάξει εκ νέου χέρια η ΕΛΒΟ: Ενδιαφέρον γαλλικού ομίλου

Δύο χρόνια μετά την πώληση του 100% της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) σε δύο ισραηλινούς ομίλους έναντι τριών εκατ. ευρώ, η εταιρεία φαίνεται πως ετοιμάζεται να αλλάξει εκ νέου χέρια, καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον κρατικό γαλλικό όμιλο κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων Nexter Systems. Για τις συζητήσεις έχουν ήδη ενημερωθεί η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η kathimerini, στην αγορά κυκλοφορούν εδώ και ημέρες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι Γάλλοι, μέσω γερμανικής θυγατρικής, έχουν έρθει ήδη σε αρχική συμφωνία με την ισραηλινή Plasan, που ελέγχει το 47,6% της νέας ΕΛΒΟ, καθώς και με Έλληνα επιχειρηματία που συνεργάστηκε με τους Ισραηλινούς και σήμερα κατέχει περί το 4,8% της ΕΛΒΟ. Με αυτόν τον τρόπο, ο γαλλικός όμιλος θα βρεθεί να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας. Ταυτόχρονα, όμως, η Nexter Systems έχει καταθέσει και πρόταση για την απόκτηση των υπόλοιπων μετοχών (47,6%) της νέας ΕΛΒΟ, που ελέγχει ο έτερος ισραηλινός όμιλος, η NASKA Industries – SK Group.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Γάλλοι επιδιώκουν να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο, αν και η προεκλογική περίοδος μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση. Η νέα ΕΛΒΟ, αν και πέρασε στους ιδιώτες μετόχους εν μέσω εξαγγελιών για σοβαρή ανάπτυξη των εργασιών της, στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν έχει να παρουσιάσει ελάχιστο έργο και αμελητέες συμβάσεις. Η μεγαλύτερη σύμβαση της τελευταίας διετίας αφορά συντήρηση μηχανημάτων έργων, ενώ στην πρώτη χρήση υπό τους νέους μετόχους (του 2021) είχε έσοδα μόλις μισό εκατομμύριο από πώληση σκραπ (!) και ζημίες γύρω στο ένα εκατομμύριο. Σε αντίστοιχα επίπεδα φαίνεται πως κινήθηκε και ο κύκλος εργασιών και οι ζημίες του 2022, που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί. Η νέα ΕΛΒΟ εξακολουθεί να απασχολεί ελάχιστο προσωπικό, που δεν υπερβαίνει τους 20 εργαζομένους.

Λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό των υποψήφιων επενδυτών της νέας ΕΛΒΟ δεν έχουν γίνει γνωστές μέχρι σήμερα. Όμως, ακούγεται πως οι Γάλλοι και η γερμανική θυγατρική τους δεν ενδιαφέρονται μόνο για την παραγωγή στρατιωτικών ή άλλων ειδικών οχημάτων. Στα σχέδιά τους περιλαμβάνεται και η παραγωγή στη μονάδα της Σίνδου ανεμογεννητριών ή άλλων εξαρτημάτων που συνδέονται με επίγεια και υπεράκτια αιολικά πάρκα. Στη Θεσσαλονίκη υπενθυμίζουν, πάντως, πως και οι σημερινοί μέτοχοι είχαν υποσχεθεί επενδυτικό σχέδιο που θα προσέγγιζε τα 100 εκατ. ευρώ, το οποίο μέχρι στιγμής δεν προχωρεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...