Αίτηση για κρατική βοήθεια υπέβαλε η Credit Suisse, σύμφωνα με τους Financial Times, μετά το κραχ
Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είπε ότι θα παράσχει ρευστότητα στην τράπεζα, «εάν χρειαστεί».
Νωρίτερα σήμερα, η τράπεζα, κατά τους FT, ζήτησε μια καθησυχαστική δήλωση από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, αλλά και από την Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή. Προηγουμλενως, είχε δει τη μετοχή της να υποχωρεί ακόμη και κατά 30%. Αργότερα, μέσα στην ημέρα η μετοχή είχε ανακάμψει, αν και σε σχέση με χθες ήταν στο -16%, στα 1,87 ελβετικά φράγκα.
Ως σήμερα, πριν ακόμη κλείσουν τρεις μήνες, η μετοχή έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας που είχε στις αρχές του 2023, ενώ σε τους τελευταίους 12 μήνες έχει χάσει το 70% της αξίας της.
Εν τω μεταξύ το 10ετές ομόλογο της Ελβετίας αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης στο 0,97%. Αντίστοιχες αυξήσεις καταγράφηκαν και σε άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα, όπως το γαλλικό, το γερμανικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό.
Το αίτημα ήρθε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Credit Suisse Group AG Άξελ Λέμαν έλεγε ότι η κρατική βοήθεια «δεν αποτελεί θέμα» καθώς η ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά σφαλμάτων.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας στο Συνέδριο του Χρηματοοικονομικού Τομέα στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, ο Λέμαν έλεγε ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκριθούν τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ιδιαίτερα επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά. «Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό», είπε ο Λέμαν. «Πήραμε ήδη το φάρμακο», είπε, αναφερόμενος στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο.
Τα σχόλια του Λέμαν απηχούν τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου Ούλριχ Κόρνερ την Τρίτη, ο οποίος δεσμεύτηκε για υπομονή με τον δανειστή καθώς ξεκινά το τριετές σχέδιο για την επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία. Η διαδικασία κινδυνεύει τώρα να βαλτώσει σε ένα ευρύτερο selloff του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την κατάρρευση αρκετών περιφερειακών δανειστών των ΗΠΑ, κάτι που ώθησε τις αρχές εκεί να εισαγάγουν ένα νέο backstop αρκετά μεγάλο για να προστατεύσει τις καταθέσεις ολόκληρου του έθνους.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σπεύδει να προετοιμαστεί ζητώντας από τις τράπεζες στην Ευρώπη να την ενημερώσουν για τυχόν αιτήματα που μπορεί να έχουν στην Credit Suisse.
Από την πλευρά της, η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επισήμανε ότι ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ θα συνομιλήσει με τον Ελβετό ομόλογό του, ενώ πρόσθεσε ότι «η κατάσταση με την Credit Suisse είναι ζήτημα που αφορά τις ελβετικές αρχές».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η Swiss National Bank SNB και η Swiss Financial Market Supervisory Authority FINMA ισχυρίζονται ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους.
Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες.
Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS.
Η SNB και η FINMA επισημαίνουν σε αυτή την κοινή δήλωση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ.
Ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί από όλες τις τράπεζες να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων της Βασιλείας.
Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας.
Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και κρίσεων.
Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες.
Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες.
Επιπλέον, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην παγκόσμια ενεργή τράπεζα εάν χρειαστεί.
Η FINMA και η SNB παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.